Endonezya; Steam, Epic Games, PayPal Ve Diğer Birçok Platformu Yasakladı

Endonezyalılar duruma tepkili

İnternet sayesinde dünyanın diğer ucundaki bilgiye ve içeriğe ulaşmak mümkün halde. Bu nedenle hükümetlerin, internet altyapısını kullanarak çalışan bazı önemli uygulamaları yasaklaması günümüzde çok daha büyük yankı uyandırıyor. Örneğin ülkemizde PayPal'ın kapatılması da içerik üreticileri için büyük bir problem haline gelmişti.

İşte Endonezya hükümeti de bu tip oldukça ilginç ve çağ dışı bir karar ile karşımızda. Ülkede yeni lisans yönetmeliklerine uymadıkları gerekçesi ile aralarında Ubisoft, Steam, PayPal ve Epic Games Store gibi platformların da bulunduğu pek çok sisteme erişim yasaklandı. Kısa süre içerisinde Endonezya halkı tepkisini "BlokirKominfo" (Block Kominfo) etiketi ile Twitter ve sosyal medya üzerinden gösterdi.

Geçtiğimiz Kasım ayında hükümet, ülkemizdekine benzer bir yasayı yürürlülüğe aldı. Bu yasa sayesinde Endonezya hükümeti istediği platformu "halk düzenin bozduğu" gerekçesiyle 4 saat içerisinde kapatma yetkisine sahip oldu. Elbette bu yasa için bahsi geçen platformların da kapısı çalınarak imza istendi.

Amazon, Google ve Facebook gibi dev şirketler yasaya 24 saat içeriisnde imza atmış. Fakat bugün bahsi geçen şirketlerin hiçbirinin benzer bir adım atmadığı biliniyor. Şirketlerin bu karar ile ilgili bir duruş sergilediklerini söylemek zor. Yine de bu denli büyük markaların, basitçe bir unutkanlık yapması da pek mümkün görünmüyor.

Bakalım ilk geri adım atan kim olacak?

YORUMLAR
Atlas Estrella
2 Ağustos 2022 01:33

Tamam da steam ve paypal halk düzenini nasıl bozuyor, onu anlamadım.

Parolamı Unuttum