Escape From Tarkov Dünyasını Sarsan Videoyu İnceledik!

Tarkov'un başı dertte!

Oyunlarda hilenin geçmişi en az oyun tarihi kadar eski. Yıllar içerisinde hem oyun geliştiricileri tarafından hem de oyuncular tarafından kullanılan bu kodlarla eminim hepimizin farklı hikayeleri vardır. Aradan yıllar geçmiş olsa da kimimiz GTA: Vice City kodlarını, kimimiz Age of Empires 2 kodlarını, kimimiz ise The Sims kodlarını ezbere biliyoruz.

Rekabetçi çevrimiçi oyunların hayatımıza girmesi ile birlikte ise her şey değişti. Tam tarihini bulmak güç fakat efsanevi PunkBuster sisteminin 2000 yılında devreye alındığını biliyoruz. Net olarak olmasa da rekabetçi oyunlarda hileye karşı savaşın yeni milenyum ile başladığını söylemek mümkün.

O günden beri de hileciler oyunların her köşesine yerleşmiş durumda. Yıllar içerisinde geliştiricilerin elleri ne kadar güçlendiyse, hacker’ların sistemleri de o kadar gelişti. Hatta bu durum öyle bir noktaya geldi ki, bazı hileciler oyun yapımcılarına bile dava açacak hale geldi.

Ciddiyim, bir süredir siteye de yazdığım AimJunkies ve Bungie arasındaki dava henüz yeni sonuçlandı…

Anlayabileceğiniz üzere bugün sizlerle hile ve hacker dünyasında ufak bir yolculuğa çıkacağız. Fakat ana yemeğe geçmeden önce üzerinde durmamız gereken bazı diğer detaylar var.

Nasıl Oynayacağız?

Sizi bilmiyorum ama ben çevrimiçi yani online oyunları seven oyuncu kesimindeyim. Elbette hikayesi yoğun ve oynanış kalitesi yüksek singleplayer oyunlara hayır demem. Fakat sosyalleşebildiğim ve bilgisayar başında beni gülümsetebilecek oyunlar beni şahsen çok daha fazla tatmin ediyor.

Temel arkadaş grubum da birbirinden uzakta yaşadığı için (yaşlar 31 oluyor, herkes evlendi ☹) ancak online oyunlarda buluşabiliyoruz. Bu da bizi yıllar içerisinde pek çok oyunu denemeye itti tabii ki.

Şahsi fikrim, en çok hileyle karşılaşacağınız oyunun Counter-Strike: Global Offensive olduğu yönünde. Özellikle oyunun geldiği son halden, kimsenin memnun olmadığını biliyorum. Fakat istatistiklere baktığımızda çok daha ilginç şeyler çıkıyor ortaya.

Kaynak: Solitaired

Örneğin Solitaired isimli sitenin 2022 yılında yaptığı araştırmaya göre “cheats, hacks, aimbot” kelimelerinin en çok aratıldığı oyun CoD: Warzone olmuş. Benim can sıkıyor diye nitelendirdiğim CS:GO’nun ise 8. Sırada olduğunu görüyoruz.

SurfShark’ın YouTube üzerinde yaptığı araştırma ise çok daha çarpıcı. İçerisinde Aimbot ve Wallhack ifadelerinin geçtiği videolar arasında en çok izlenme alan oyun Fortnite olmuş. Bu videolar tam 26.822.000 görüntülenme almış. Fortnite’ın bu kulvardaki en yakın rakibi ise 9 milyon izlenme ile Overwatch.

Kaynak: Surfshark

Burada söylemeye çalıştığım şey aslında herhangi bir rekabet barındıran tüm oyunların hileciler ile karşı karşıya kalıyor olması. Hatırlayanlarınız olacaktır, Apex Legends’ın ilk günlerinde sunucular hız hilesi kullanan pek çok oyuncu ile karşı karşıya kalmıştı. Daha ilk günden hileciler dolmuştu kısacası sunuculara.

Peki ama hileciler oyunu oynanamaz hale getirirse ne olur?

Uçurum

İşte bugün, şu anda bu sorun ile karşı karşıya kalan bir oyuna yakından bakıyoruz: Escape From Tarkov.

Burada sizlere Tarkov’un hikayesini anlatmak yerine omurgasını tanımlayacak ve geçtiğimiz günlerde oyunun topluluğunu köklerinden sallayan bir videoyu paylaşacağım.

Rus menşeli Battlestate Games tarafından Unity ile tasarlanan Escape From Tarkov, aslında 2016 yılından beri bizlerle. Oyunun beraberinde getirdiği “extraction” sistemi, şu anda Warzone’un DMZ modunun da temelini oluşturuyor.

Extraction sisteminin işleyişi oldukça basit. Oyuna girip PMC ya da Scav raid’lerini başlatıyor ve Tarkov’a iniyorsunuz. Bulduğunuz tüm eşyaları daha sonra kullanabilmek için ise kendinizi Tarkov’dan kurtarmanız gerekiyor. “Escape from Tarkov” adının da nereden geldiğini anlamış oluyorsunuz böylece.

Tarkov’un en çok övülen yanlarından biri gerçekçiliği. Yani standart FPS’lerin aksine aldığınız yaralar, doğru ilaçları kullanmazsanız, sizi süründürecek hale getirebiliyor. Tek mermide hayatınızı kaybedebiliyor ya da tam kurtuldum derken bir serseri kurşun ile üzerinizdeki her şeye veda ediyorsunuz. Hatta buna oyun içerisinde “Tarkoved” diye bir meme bile oluşturulmuş durumda. Son dönemlerde ise bu oldukça sık yaşanmaya başlandı…

Bunun sebebi ise oyunun hileciler ile dolup taşmış olması.

Escape From Aimbot

Herkes bu hile sorununun farkında olsa da kimse aslında bu problemin büyüklüğünü bilemiyordu. İşte bu noktada bugünkü hikayemizin ana odağı olan “g0at” giriyor devreye.

Uzun süredir Tarkov yayınları yapan “g0at” aynı zamanda bir YouTuber. Kendisi popüler bir yayıncı olmasa da oyunu sevdiğini ve önemsediğini diğer videolarından görebilirsiniz. Fakat bugün konu alacağımız video, kendisinin isminin herkes tarafından duyulmasını sağladı.

Yaklaşık 2.1 milyon kez izlenen bu videoda g0at, popüler hile yazılımlarından birini kullanarak sorunun aslında ne kadar büyük olduğunu gözler önüne seriyor. Video içerisinde abonelik yöntemi ile alınan bir hile yazılımını kullanan dostumuz, çok ama çok ilginç şeyler keşfediyor.

Öncelikle yazılımın kendisinden bahsedelim. Bu yazılım o kadar kapsamlı ki, sadece duvar arkasını görmenizi sağlamakla kalmıyor, diğer oyuncuların istatistiklerini bile görmenize imkan veriyor. Hatta namlunun size doğrulduğunu ya da birinin size nişan aldığını bile, hitbox’ın kızarmasından anlayabiliyorsunuz.

Yazılıma erişmek ise çok zor değil. Belli bir ücret karşılığında Discord sunucularına katılıp bu hileyi kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Hileyi kullananların sayısı ise korkutucu derecede fazla.

Yalnız asıl korkutucu olan, bu hilecilerin bir şekilde birbiriyle anlaşabiliyor olması.

Videoda ilk başta oyuncuların KDA’sına bakarak hilecileri anlamaya çalışan g0at, bir noktadan sonra hilecilerin adeta birbirleri ile selamlaştığını keşfediyor. Sağa sola eğilerek karşısındaki hilecilere sinyaller veren ve geri dönüş alan dostumuz, bu yöntemle girdiği her oyunda hilecileri aramaya başlıyor. Sonuçlar ise bir hayli dudak uçuklatıcı.

g0at’un hesaplamalarına göre girdiğiniz 100 Tarkov raid’inden 60’ında bu hileciler ile karşılaşabiliyorsunuz. Tüm lobinin hareketlerini gören ve sizi tek bir kurşunla indirebilecek hilecilerden bahsediyoruz.

Savaş Başladı

Bu videonun ardından ortalık adeta savaş alanına döndü demek yanlış olmaz sanıyorum. Sadece Tarkov’un subreddit’inde değil, Discord kanalları ve diğer sosyal medya hesapları üzerinde de ilginç geri dönüşler oldu. En sonunda ise oyunun tasarımcısı olan Nikita Buyanov, ateş gibi bir açıklama yayınladı.

Oyundaki hilecileri “yeryüzünün pislikleri” olarak adlandıran Buyanov, hileye karşı savaş açtıklarını resmen duyurdu. Yaklaşık 2 hafta önce yine oyunun subreddit’inde paylaşılan bu sert açıklamada, günde binlerce hilecinin ban yediği belirtildi. Her ne kadar oyuncular g0at’un iddialarına kızıyor olsa da, bu durum kendisinin paylaştığı istatistiği destekler nitelikte.

Tarkov, anti hile sistemleri arasında pek de güven vermeyen Battleye isimli yazılımı kullanıyor. İşin komik tarafı ise aynı sistemi kullanan Destiny 2, PUBG ve Fortnite gibi oyunların da benzer hile şikayetlerinden yakınıyor olması.

Buyanov, sistemi kendi çabalarıyla geliştirmeyi sürdürdüklerini ifade ediyor. Hatta kendisinin “pislik” olarak nitelendirdiği hileciler, geçtiğimiz günlerde ciddi bir darbe yedi. Yaklaşık 6.700 oyuncuyu aynı anda banlayan Battlestate Games, bu oyuncuların da adlarının bulunduğu bir “utanç listesi” yayınladı.

G0at’un hile kullanarak her şeyin fitilini ateşlediği hesabı da banlanmış durumda. Bakalım Escape From Tarkov, bu hile sorununu çözebilecek mi?

YORUMLAR
Parolamı Unuttum