Eski CEO’su Paradox’un DLC Politikasını Savundu

Ama yeni fikirlere de açıklarmış…

Paradox Interactive’in DLC konusuna yaklaşımı hepimizin malumu. Dilerseniz bir örnek ile hatırlayalım; 2013 yılında çıkan Europa Universalis 4 için bugüne kadar genişleme, içerik paketi ve diğer formatlarda toplam 32 ek paket çıkartılmış. Paradox’tan aldığınız bir oyun için ek paketlerinin tamamını almaya kalktığınızda oyun için ödediğiniz ücretin kat kat fazlasını harcamanız gerekiyor. Haliyle bu da üzerine çok konuşulan bir konu haline geliyor.

Kimileri, bu tür içerik üretiminin geliştiricinin oyunlarına bağlılığının bir işareti olarak değerlendirip pozitif yaklaşırken, bazı oyuncular da bu durumdan rahatsız oluyor. Zira bir süre sonra başlangıçta alınan ürünün eksik bir ürün olduğu algısı yerleşiyor (kimi oyunlar hakikaten böyle) ve oyunu ilk çıktığı haliyle alanlar da sanki baştan sunulması gereken içerikler sonraya saklanmış, oyunculara bir para tuzağı kurulmuş gibi hissediyor.


Paradox’un önceki CEO’su ve halihazırda da yönetim kurulu başkanlığını yürütmekte olan Frederik Wester, Twitter hesabından paylaştığı mesajlarla konuyu ele alırken, firmanın DLC politikasını “içerik sunmanın adil ve dengeli bir yolu” olarak tanımlamış.

> Paradox, PDXCON'da Yeni Bir Strateji Oyunu Duyuracak

“DLC modelimiz, oyunun tam sürümü çıktıktan sonra yeni içerikler için ücret ödemeniz düşüncesine dayanıyor. Bu, oyunu geliştirme sürecinin finansmanında bizlere yardımcı oluyor -ki bu da sonuçta tüm oyuncular yararına bir tablo sunuyor. Her yeni DLC ile birlikte ücretsiz büyük bir güncelleme de yayınlıyoruz, böylece oyununuz için DLC satın alın ya da almayın, sürekli güncelleme almış da oluyorsunuz. Aksi bir durumda bunu finanse etmek mümkün olmazdı” diyor Wester. “Multiplayer oynarken de oyuncular arasında en çok DLC’ye sahip olanın DLC'leriyle oynanıyor. Dolayısıyla, herhangi bir ödeme yapmaksızın bu içeriklere erişebiliyorsunuz” diye de ekliyor.

Wester, bu modelin kusursuz olmadığını kabul ediyor, “epey uzun ek paket listelerini gördüklerinde yeni oyuncuların gözleri korkabilir” diyor, fakat Paradox tarafından sık sık indirimler yapıldığını da hatırlatarak. Yine de bu DLC modelini daha iyi bir hale getirmek için yollar aradıklarının da altını çiziyor Wester.

Bakalım önümüzdeki dönemde Paradox oyunlarınnın DLC politikalarında dikkate değer bir değişiklik görecek miyiz?

 

YORUMLAR
Kaan
5 Temmuz 2019 20:24

Paradox'un DLC'lerinden değil ama fiyatlarından şikayetçiyim. Aslında bir Edition çıkarsa tüm içerikleri toptan satış olduğu için indirimli verse tüm sorunlar hallolucak.

Parolamı Unuttum