Francis Ford Coppola, Marvel Filmleri Hakkında Martin Scorsese'ye Destek Oldu

Gişe sanat için midir? Sanat gişe için midir? Kevin Feige kimdir?

Geçtiğimiz haftalarda Marvel filmleri hakkında ağır açıklamalarda bulunan dünyaca ünlü yönetmen Martin Scorsese, bu konuda MCU oyuncuları ve yönetmenlerinden tepkiler almıştı. Tabii ki usta yönetmenin haklı olduğu noktalar vardı ancak filmlere "sinema değil" demek biraz aşırıya kaçmıştı. Büyük çoğunluk başarılı yönetmene tepki gösterirken bir diğer kült yönetmen olan Francis Ford Coppola'dan Scorsese'ye destek mesajı geldi. 

Godfather üçlemesiyle büyük bir başarı elde eden Ford Coppola, Yahoo News'e verdiği röportajda, "Martin Scorsese, Marvel filmlerinin sinema olmadığını söylediğinde haklıydı. Çünkü biz sinemadan bir şeyler öğrenmeyi bekliyoruz, bir şeyler elde etmek istiyoruz, bir aydınlanma, biraz bilgi, biraz ilham görmek istiyoruz. Eğer birileri defalarca aynı filmleri izlemekten bir şeyler öğrenebiliyorsa, bunu bilemem. Martin filmler için 'sinema değil' diyerek kibar davranmış. Bu filmler, değersiz. Bu konuda benim diyeceğim şey bu." diyerek hem yönetmen arkadaşına destek verdi hem de tartışmaya yeni bir boyut katmış oldu. 


Marvel Sinematik Evreni, gişede büyük bir başarıya imza atıyor ve filmin yapımcılarını, oyuncularını, filmde görev alan herkesi ilgilendiren temel nokta bu. Sinemaya bir sanat olarak bakınca belki çoğu MCU filmi Coppola ve Scorsese'nin dediği noktaya geliyor olabilir ama Disney bu işten mutlu, izleyenler mutlu ki filmler gişede rekorlar kırıyor. O yüzden bu tartışma bana biraz en klişe tartışma olan "sanat, sanat için midir?" tartışmasını hatırlattı. Bu konuda denilecek güzel şey de, "alan memnun, satan memnun".

Bakalım Scorsese'nin ardından Coppola Usta'ya Marvel cephesinden ne gibi tepkiler gelecek?
 

YORUMLAR
Srinelli
22 Ekim 2019 16:21

Neyi tartisiyorsunuz ki. Sektor insanlar tarafindan tercih edilmeyen bir tarafa yoneldi de isin bokunu mu cikardi.

Dumduz otur izle tuket kafayi calistirma ozet gec dusunce kafasiyla cok rahat izlenebilecek bir film yerine neden saksiyi birazda olsa calistirmamiz gereken bir filmi izleyelim ki zihniyeti degil mi bu durum. 8-18 calisan bir adamin pelte olmus, 8000 tane rakam ucusan beynine is cikisinda gittigi filmde hangi felsefeyi yapacaksin mesela. Adam patlamis misirla izleyecegi film istiyor. Yuksek konsantrasyondan kilo vermek degil. Evet tek bir tuketici profili gibi bahsettim bu durumdan ama geneli bu sekilde. Ornegin populer bir ornek olarak yuksek konsantrasyona sahip olmaniz gereken bir Yorgos Lanthimos filminden sonra bir mukafatin olmamasi da bu duruma etken. Sinemanin bir yerden bir yere gittigi de yok bence. Su an populer olanin disinda ilgisi olan herkes sinema elden gitti falan diyor. Ana akimi takip edip sinema elden gitti, sacmasapan super kahraman filmleri iste demenin bir anlami yok. Karsilastirma da hatali. Tam bir safsata. Zaten ana akim boyle oldugunu iddia eden bir tur degil ki. Star Wars cok guzel harika bir sey ama Avengers cok kotu. Boku cikti. Sen git bagimsiz sinema izle, populer sinemaya kotu diyen adamlarin iyi dediklerini izle. Tragedya bile Dionysos senliklerinden Dionysos ile ilgisi olmayan Mytos lari anlatmaya basladiginda laf edilmisti ama biz simdi bunun devami olan tiyatroya laf ettirmiyoruz. Populer kotudur mantiginin yanlisligindan bahsediyorum aslinda. Ben diyorum ki insan gittikce tembellesiyor. Fiziksel olarak oldugu kadar beyin olarak da. Bu da tukettigimiz urunleri degistiriyor. Homo Sapiens hic bu kadar aptal olmamis olabilir bile. Saygilar.

SevişenBoğa
Srinelli
24 Ekim 2019 15:52

Sapiens'lerin sonu geliyor.


SevişenBoğa
22 Ekim 2019 10:21

MCU yüzünden süper kahraman filmlerini bıraktım. Eskiden bir karizması vardı bu filmlerin. Abi bok gibi dönemde yaşıyoruz. Çok şey var, çok imkan var, belki metrekare başına 5 film düşüyor ama her şeyin değeri yitip gitmiş. Ve şimdi eski, klasik serileri yeniden hortlatıyorlar. Holivud'da fikir kalmadı artık. Kabız olmuş tüm sektör. Yakında açılır mı bilmem ama şimdilik bu sürecin sancılı geçeceği belli.

Srinelli
SevişenBoğa
28 Ekim 2019 10:27

Holivud'da fikir kalmadi yanlis bir bakis acisi. Fikir var ama tercih edilmiyor. Neden edilsin ki. Hazir satacagi garanti fikrin varken neden riske girip parani baska seye yatirasin ki.


sSnake
21 Ekim 2019 14:00

Adamlar alan memnun değil satan memnun değil demiyor ki zaten. "Bu filmler, değersiz" diyor ve gerekçe olarak da;

"Çünkü biz sinemadan bir şeyler öğrenmeyi bekliyoruz, bir şeyler elde etmek istiyoruz, bir aydınlanma, biraz bilgi, biraz ilham görmek istiyoruz. Eğer birileri defalarca aynı filmleri izlemekten bir şeyler öğrenebiliyorsa, bunu bilemem." diye de ekliyor. 

Nitekim değindikleri noktalar da gayet doğru ve gerçekçi açıklamalar. Süper kahraman filmlerini izleyen zaten katıksız eğlence için izliyor bunu eleştiren de neden eğleniyorsunuz demiyor. Sırf ortada bariz olan bir gerçek dile getirilince insanların neden zoruna gidiyor ki.

Parolamı Unuttum