Galaksinin En Delikanlı Milleti: Kim Bu Mandalorlar?

Abi şuradan bi Mandalore uzatır mısın?

Disney+ üzerinden yayınlanmaya başlayan The Mandalorian dizisiyle birlikte Star Wars hayranlarıyla Disney arasındaki buzlar erimeye başladı. Dizide yer alan Baby Yoda karakteri de büyük bir internet fenomeni haline geldi. Tabii diziyi bu kadar başarılı kılan şey sadece Baby Yoda değil aynı zamanda Mandalor ırkının hikayesi ve Star Wars Evreni'ni tıpkı orijinal üçlemede olduğu gibi başarıyla yansıtılması. Peki dizide Pedro Pascal'ın canlandırdığı ve "Mando" olarak bildiğimiz bu karakterin ve ırkının geçmişi nereye dayanıyor? 

Aslında Mandalorların tarihi Star Wars içerisinde ciddi bir yere sahip. Öyle ki KOTOR oynayan okuyucularımız hemen hatırlayacaktır, Darth Revan'ın karanlık tarafa geçmesinde Old Republic döneminde yaşanan ve bütün evrenin kaderini değiştiren Büyük Mandalor Savaşı kilit rol oynamıştı. Asla pes etmeyen ve her alanda harika savaşçılar olan Mandalorlar bir dönem tüm galaksiye korku salmış ve gezegenleri adeta haraca bağlamıştı. Tabii bu tarihin büyük bir kısmı Disney ile birlikte Legends olarak arşivlere kalktı, o yüzden bu yazıda işin canon kısmına, yani an itibariyle kabul edilen detaylarına göz atacağız.

Mandalore Yolcusu Kalmasın

Her Star Wars hikayesinde olduğu gibi Mandalorların hikayesi de çok uzak bir zamanda çok uzak bir galakside başlıyor. Mandalore isimli gezegen ve onun uydusu olan Concordia'da yer alan Mandalorlar özlerinde insanlar ve klan şeklinde yaşıyorlar. Tarihin eski zamanlarından beri efsanevi savaşçılar olarak bilinen halk, zamanında Jedi yönetimine karşı ciddi savaşlar vermiş ve uzayda büyük fetihlere imza atmışlardı. 

Bir dönem Mandalorian Space olarak da bilinen kolonilerinden dolayı koca bir sisteme adları da verilen Mandalorlar bu süre zarfında Kalevela ve Concord Dawn gibi gezegenleri de kolonileri haline getirmişlerdi. Fakat her büyük imparatorluk/krallık gibi Mandalorlar da zamanla içlerinde bölünmüş ve büyük bir iç savaşa gitmişlerdi. Bu dönemin ardından eski güçlerinden oldukça uzaklaşan Mandalorlar zamanla tükenmenin eşiğine gelmişti. 

Kaos, Evren'e Yayılıyor

Star Wars Evreni'nde yaşanan ve bizimde Revenge of the Sith ile birlikte tanık olduğumuz İmparatorluğun doğuşunun ardından Mandalorlar için de oldukça karanlık bir dönem başlamış oldu. Zaten dizide de bu konuya oldukça fazla şekilde değiniliyor. İmparatorluğun yaptığı "Büyük Mandalor Kıyımı" bir dönem evrene korku salan koskoca bir ırkı bir anda mülteci ve saklanmak zorunda kalan, hayatta kalmaya çalışan bir konuma getirmişti. 

Dizide de Nevarro'da hayatta kalmış bir grup Mandalor'u görüyoruz ve hayatta kalmak pahasına yaşadıkları kaçak hayatı oldukça başarılı bir şekilde yansıtılmış. Eski hatalarından da ders çıkaran Mandalorlar ne kadar fikir ayrılıklarına düşseler de birbirlerini kollamaya and içmiş durumdalar. "This is the way." olarak duyduğumuz cümleleri onların hayatta kalma çabaları adına en kritik özelliklerinden birisini de gösteriyor. 

Yolun, Yolum, Yolumuz...

Mandalorlar için sonun başlangıcını hazırlayan iç savaş döneminde yönetimde pasifist bir anlayışın yer alması olayları biraz hızlandırmış olabilir. Çünkü tarih boyunca savaşçılığıyla ön plana çıkmış ve gücüyle evrene korku salmış bir milletin bir anda barışçıl, pasifist ve savaş karşıtı bir yol izlemesi düşmanları için de bulunmaz bir nimet haline gelmişti.

Mandalorlar ile en çok savaş halinde bulunan Jedilar ise bu savaşçı ırka karşı genellikle oldukça saygılı bir tutum sergilemişlerdi. Ancak Jedi rejiminin yıkılmasıyla Mandalor siyasetinin yumuşaması benzer dönemlere gelince büyük bir kıyım da yaşanmış oldu. Gezegenlerinden koparılan Mandalorlar evrende hayatta kalmak için çabalamaya başladı. Zaten geleneklerinde maskelerine oldukça önem veren bu ırkın temsilcileri, hayatta kalma şanslarını arttırmak için maskelerini çıkarmama konusunda daha da hassas davranmaya başladılar.

Yodacık Aslan Parçası

Şimdi elimizde hem bir Mandalorun hayatta kalma serüvenlerine tanıklık edeceğimiz, hem de koskoca bir ırkın başına gelmiş olan büyük bir kıyımın ardından neler yaşadığını öğreneceğimiz harika bir The Mandalorian dizisi var. Dizi şu ana kadar yayınlanan bölümleriyle oldukça harika ilerliyor ve böyle de devam edeceğe benziyor. Dizinin sürpriz başrolü Bebek Yoda ise hem Yoda Irkının geçmişine dair yarattığı gizem hem de hareketleriyle diziye bambaşka bir hava katmayı başardı. 

Dizinin ilk sezonunun bitmesine çok fazla bölüm kalmadı, yolu yarılamış durumdayız. Bakalım kalan bölümlerde Mandalorların geçmişine dair yeni bilgiler de görme şansımız olacak mı? Özellikle Beskar konusunda epey bir ilgi uyandıran dizi Mandalorların başka geleneksel özelliklerinin ne kadarını daha gösterecek çok merak ediyorum. Bir de tabii ki Bebek Yoda ve ırkının geçmişi ve özelliklerine dair bir şeyler öğrenebilirsek dizi iyice tadından yenmez bir hale gelecektir.

YORUMLAR
MSelm
13 Aralık 2019 18:41

Hazır yorumlar açılmışken ben de bir itirafta bulunayım :) KOTOR'u oyndığım sıra Mandalorian'ların insan olduğunu bilmiyordum, öyle uzaylı bir ırk sanıyordum.

Parolamı Unuttum