Görme Engelliler De The Last of Us 2 İçerisindeki Tüm Görevleri Yapabilecekler

Naughty Dog, erişilebilirlik konusuna çok önem veriyor.

The Last of Us Part II için geri sayımın son aşamalarına gelmiş bulunuyoruz; 2 hafta gibi bir sürenin ardından kendisiyle buluşacak, muradımıza ereceğiz. Bu esnada geliştiricileri de oyuna dair paylaşımlarına devam ediyorlar. Bu paylaşımlardan birisi de oyunun erişilebilirlik özelliklerine dair.

Naughty Dog, tüm oyun severler için bariyerleri kaldırmak, dileyen herkesin oyunlarından istifade edebilmelerinin yolunu açmak konusunda elinden gelen gayreti gösteren bir firma. Uncharted 4’ün baş tasarımcılarından Emilia Schatz’ın paylaştığı bir anısı buna güzel bir örnek teşkil ediyor.

Vaktinde bir oyuncu kendilerine ulaşıyor ve Uncharted 2’nin neredeyse finaline geldiğini, ancak bir noktada takıldığı için oyunu bitiremediğini söylüyor. Takıldığı nokta bir tuşa hızlıca basılması gereken (QTE) noktalardan birisi. Schatz, “O noktaya kadar oynayabilmişlerdi, ama o noktada tıkandılar ve oyunu bitiremediler” diyor. İşte bundan etkilenip sonraki oyunlarında erişilebilirlik yönünde geliştirimeler, iyileştirmeler yapıyorlar. Schatz “Uncharted 4’te erişilebilirlik seçeneklerimizde yaptığımız geliştirmeler kısıtlı olsa da oyuncu topluluğundan büyük destek ve övgü aldı. Yaptığımız ufacık bir şeyle büyük bir başarı sağlamıştık” şeklinde ifade ediyor sonraki süreci. İşte bundan sonra da sıradaki oyunlarında daha fazlasını yapmak için çalışmaya devam etmişler.

The Last of Us Part II için de bu konuda epey emek harcadıkları anlaşılıyor ve bu sefer çok daha erişilebilir bir oyun söz konusu. Örneğin, görme engelli bir oyuncu, oyunun sadece ana görevlerini değil tüm yan görevlerini de oynayabilecek. Bir başka örnek ise, renk körlüğü olanlar için yapılan iyileştirmeler için verilmiş. Normalde, oyunda renk tonlarının da önemli bir yeri var (dost mu düşman mı olduğunun renk kullanımı ile aktarılması vs). Renk körleri için sunulan erişilebilirlik seçeneklerinde de oyunun atmosferini yansıtmak konusunda aynı performansı sergilemek için gayret gösterilmiş.

Oyunda, işitme engelliler için yapılan düzenlemelerden motor kontrol becerileriyle ilgili sorun yaşayanlara yönelik iyileştirmelere varıncaya kadar bunlar gibi 60 civarında erişilebilirlik seçeneğinin mevcut olduğu ifade edilmekte.

> The Last of Us Part II Hakkında Bildiğimiz Her Şey

Uzun lafın kısası, Naughty Dog ekibi erişilebilirlik konusuna epey kafa yormuş gibi görünüyor. Buradan aldıkları geri dönüşlere göre sonraki çalışmalarında işi bir adım öteye taşımak konusunda da kararlı görünüyorlar. Bizlere de takdirlerimizi sunmak düşüyor.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum