İptal Edilen Alan Wake 2'in Konsept Çizimleri ve Videosu

Quantum Break’ten bilgiler de var

2010 yılında aksiyon gerilim türündeki Alan Wake, ilk başta sadece Xbox 360 için çıkartılmıştı. Neyse ki firma oyundan yeterince kazanmış ve sonrasında PC sürümünü de yayınlamıştı. Bu sayede daha çok oyuncu Alan Wake'i oynama imkanı bulmuştu. Çıktığı günden bu yana 4,5 milyondan fazla satmış Alan Wake, şiddet ve vahşete başvurmadan oyuncuyu etkilemesiyle, dizi tarzı anlatımıyla, Stephen King vari derin öyküsü ve karanlık atmosferiyle oyuncuları etkilemişti. Aksiyon bölümü de fena değildi, ne olsa Max Payne'i yapan ekibin elinden çıkma bir oyundu. 

Alan Wake’in ucu açık bittiğini biliyorsunuz. Devamının geleceğini düşündürüyordu. Sonrasında American Nightmare adında aksiyon yönü daha ağır basan kendi başına bir oyun çıksa da oyuncular yeni bir Alan Wake oyununu görmek istiyordu. Ne yazık ki Remedy, Alan Wake 2 ile planlar kurduktan ve çalışan bir prototipini hazırladıktan sonra oyunu iptal etti. Bunu da Polygon'un yayınladığı makale sayesinde öğrenmiş olduk. Peki, neden iptal edildi ve yapım sürecinde neler yaşandı? Uzun bir yazı sizleri bekliyor.

Bu göl değil, bir okyanus

SamLake.jpg

Polygon’dan Brian Crecente, Remedy’nin yaratıcı yönetmeni, Max Payne serisinin yazarı ve yaratıcısı Sam Lake (Sami Järvi) ile Alan Wake 2, Remedy ekibi ve yeni oyunları Quantum Break üzerine konuşmuş:

Alan Wake’te başından beri bir devam olacağını göz önünde bulundurmuş ve daha ilerisi için karakterlere, öyküye, detaylara ve değişikliklere odaklanmıştık. Bir şeyleri tekrarlayacağımızı ve düzelteceğimizi biliyorduk ama her zaman kabataslak bir rol haritamız vardı.

AW2_2010_reality_tear_01.0.jpg

2010 yılında Alan Wake yayınlandıktan sonra bu kaba fikirler gittikçe somutlaşmış.

Alan Wake’in sonlarına doğru oturduk ve devam oyunu ve nerede geçebileceği hakkında detaylıca konuştuk. Kesin olarak ilk oyundan daha uzun ve daha dolu bir devam oyunu yapacağımıza karar verdik. Pek çok açıdan baktığımızda evrenini büyük bir şey olacak görüyoruz. Alan Wake fazla merkezde olan bir karakter ama yanında eşi Alice ve yakın dostu Barry gibi diğer karakterler de var. Biz bunun farklı yollarla geliştirilecek ve keşfedilecek büyük bir evren olduğunu hissediyoruz.”

Alan Wake 2’nin prototip videosunda ilk oyunda kullanılmayan düşmanları, yeni özellikler ve ekibi heyecanlandıran yeni bir mekaniği de görüyoruz.

“Videoda gerçeği tekrar yazmaya dair anlık bir görüntü görebiliyorsunuz. Bunlar oyunu hazırlarken üzerine çalıştığımız yeni şeylerdi.

Remedy’nin planladığına göre devam oyununda Alan Wake karanlık güçlere karşı olan gizli savaşında oldukça deneyim kazanmış.

 “Karanlık bir yerden kurtulmak bu kadar kolay olamaz ve ödemesi gerek bir bedel olmalı. Bu devam oyunu yapılabilmesi ve Alan’ın kaçabilmesi için daha uzun bir maceraya ve olay örgüsüne ihtiyaç var”

Bu demo prototipi firmanın hazırladığı tek prototip değil, içlerindeki en derli toplu olanmış.

 AW2_2010_birdman_taken.0.jpg

 “Oynanışla ilgili elimizde daha kaba saba prototipler de vardı. Farklı oynanışları, oyun elementlerini ve taslakları test ettik. Zamanla kalan pek çok küçük parça da Alan Wake’s American Nightmare’de birleşti.”

Alan Wake 2 için hazırlanmış Arizona Çölü konsept çizimleri sonradan American Nightmare’de kullanılmış.

“Yüksek seviye bir prototip demo olduğu için yayınlanması iyi olur diye düşündük.  Demoda hiç spoiler bulunmuyor.  Bununla beraber umarım Alan Wake 2 üzerine çalışma imkanımız olur. Ne de olsa daha fazla Alan Wake yapmak istiyorum. “

Ekip Alan Wake 2’nin prototipinden memnun kalındıktan sonra firma videoyu çeşitli yayıncılara götürmüş. Ancak dönüp dolaşıp yine Microsoft’un kapısını çalmışlar.

Microsoft, Alan Wake konusunda bize çok destek oldu. En çok da Phil Spencer,Alan Wake’in yapımı boyunca bize yardımcı olmuştu. Microsoft’a demoyu gösterdik ancak sanırım o dönemlerde Microsoft portföyü için daha farklı bir şey arıyordu.”

 “Çok kısa zaman içinde Alan Wake 2 başka bir şeye oldu ve bu başka şey de muhteşem ve heyecan verici Quantum Break’e dönüştü.”

Quantum Break, ilk kez 2013 yılında Xbox One’ın Microsoft Redmond’daki etkinliğinde gösterilmişti. Alan Wake gibi bir TPS olan ancak daha fazla aksiyon içeren Quantum Break, kuzeydoğudaki bir üniversitede yapılan zamanda yolculuk deneyinin ters gitmesi sonucu çıkan olayların sonrasında başlıyor. Zaman mekaniğini saymazsanız eğer oyunun tasarımındaki en büyük sürprizlerden biri hatırı sayılır ölçüde gerçek oyuncularla çekilmiş sahneler içerecek olması. Oyunun bir bölümünü oynayan oyuncu sonrasında dizinin bir bölümünü izleyecek, hem dizinin hem de oyunun gidişatını alan kararlar verebilecekmiş.

AW2_2010_taken.0.jpg

Quantum Break’in ilk olarak 2014’te çıkması planlanıyordu ancak sonrasında 2015’e ertelenmişti. Bu yıl da Microsoft’un diğer oyunlarının da etkisiyle Remedy’ye oyunu derli toplu bir hale getirmeleri için zaman verildi ve oyunun çıkışı 2016’ya alındı. Firma geçen yıllar içinde epey yol kat etmiş ve tecrübe kazanmış. Alan Wake zamanında Remedy’de çalışan 85 kişi iken Quantum Break sonrası sayıları 135’e çıkmış.

“Ekip Quantum Break üzerinde yoğunlaşmış durumda. Onun evreninde yaşıyor ve iyi zaman geçiriyoruz. Ancak aynı zamanda geleceğe bakıp ileride ne yapabileceğimiz üzerine de düşünüyoruz.”

Quantum-Break-First-Gameplay-teaser-trailer-revealed-launching-in-2015.jpg

Sam Lake’in dediğine göre birden çok olasılık varmış. Örneğin ekip Quantum Break evreninde geçen başka bir oyun üzerine çalışabilirmiş.

“Bunun dışında Alan Wake’in devam oyununun yapılabilmesi üzerine de konuşuyoruz ancak henüz bir karar vermedik.

Brian Crecente, Sam Lake’e Alan Wake 2 bütün bir oyun yerine bölüm bölüm yayınlanabilir miydi diye sormuş:

“Düşünecek olursak episodik (bölümlerden oluşmuş) oyunculuk şu sıralar gerçekten çok başarılı. Bunun, Alan Wake’te ve şimdi de Quantum Break’te olduğu gibi, tecrübelerimizi düzene sokmakta oldukça büyük yeri var. Bazı açılardan mantıklı, yine de bu başka bir yaklaşım işe yaramaz anlamına da gelmiyor. Ama emin olduğum bir şey şu ki en azından bunun tartışmalarımızda bir yeri var.”

AW2_2010_bear_boss.0.jpg

Sam Lake, televizyon dizileriyle oldukça ilgili bir yapımcıdır. Alan Wake öncesine, ilk iki Max Payne’e bakacak olursanız Max’in gittiği yerlerde televizyonlarda karşısına çıkan Lords and Ladies ve Dick Justice gibi dizilerden de bu ilgisini anlayabilirsiniz. Geri gelen X-Files ve Twin Peaks dizileri de Sam Lake’i epey heyecanlandırmış ve dizi tarzı anlatıma olan ilgisini de arttırmış. 

Brian Crecente, şu an görüşseniz Microsoft’takiler Alan Wake’in devam oyununa evet der mi yoksa yine farklı bir şey mi ister diye sormuş:

“Şu an bunu tahmin etmeyi düşünmem. Ama kesinlikle bunun üzerine konuşacağız.”

AW2_2010_watery_flood.0.jpg

Son olarak bir gün Microsoft ya da başka bir firma tarafından yayınlanacak bir Alan Wake devam oyununu görebilecek miyiz diye sormuş Polygon çalışanı, Sam Lake de şöyle cevap vermiş:

“Şu an için bunu söylemek zor. Devam oyununu yapmayı çok isterim. Öyle görünüyor ki devam oyunu fikrini ancak zaman geliştirebiliyor ve bu harika bir şey. Genellikle tüm bu fazla zamanda düşünmek geliştirilen oyunu daha nefis ve heyecan verici kılıyor. Bunu bize zaman gösterecek. “

Özetleyecek olursam arkadaşlar, Alan Wake 2 hayalini tamamen çöpe atmayın. Bir ihtimal ileride Alan Wake'in devam oyunu gelebilir, önce Quantum Break’i sağ salim çıkartsınlar da.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum