PlayStation Pro Hakkında Neler Biliyoruz?

Ne yapıyorsun sen Sony?

Son günlerde oyuncuların dillerine pelesenk olmuş konsol donanımlarının güçleri, maalesef karşımıza çıkan değerli yapımlardan bile daha fazla konuşulur olmuş durumda.

Olayın PC kısmını bir kenara bıraktığımızda konsol oyuncularının bile teknolojik anlamda nesiller öncesinde kalmış donanımları yarıştırması, ne yazık ki içerisinde bulunduğumuz konsol neslinin yavaş yavaş mezarını kazdı. Diğer bir yandan bu anlamsız savaşın suçunu sadece oyuncuların üstüne atmak pek doğru bir yaklaşım olamaz. Xbox One’ın kötü çıkışını bir silah olarak gören Sony, bu silahı oyuncuların eline vererek içerisinde bulunduğumuz konsol neslinin kısa sürmesine neden oldu diyebiliriz. Fakat bu yapılanın yanlış bir hareket olduğu da düşünülemez. İki firmanın aynı şekilde ticari kaygılar beslediği zorlu oyun sektöründe Microsoft’da en az Sony kadar suçlu. PlayStation 2’den PlayStation 3’e geçiş döneminde gözler önüne sürülen grafiksel devrimin yeni nesil konsollarda yer almaması ve platforma özel değerli oyunların bir elin beş parmağını geçmemesi yüzünden konsolların ileriye dönük cazibeliği maalesef sürdürülemedi.

Xbox One’ın düşük donanım seviyesi ve Sony’nin kaliteli pazarlama stratejisi sayesinde beklenenden çok daha fazla satış rakamlarına erişen PlayStation 4, elindeki potansiyeli kötü bir şekilde eğlence sektörünün yeni oyuncağına kaptırdı. Adeta kıvılcım niteliğinde başlayan ve büyük yangınlara dönüşen sanal gerçeklik pazarına kendini kaptıran Sony, bunun bedelini oyunculara ödetecek gibi duruyor. Şimdiye kadar üçüncü parti firmalar sayesinde albenisini koruyan yeni nesil konsollar video oyun kültürü karşısında değil, hızına yetişilemeyen teknoloji sektörü karşısında boynunu eğmiş durumda. Donanım kısmından konuşmak (konsollara bu şekilde yaklaşmaktan nefret ediyorum) gerekirse son tahlilde 1080p deneyimini 30FPS standartlarında zorla çalıştıran PlayStation 4 ve rakibi olarak 720p çözünürlüğü 1080p’ye upscale olarak karşımıza çıkartan Xbox One yer alıyor. Bu bağlamda sanal gerçeklik teknolojisinin temelinde ise, oyunun iki göz için ayrı ayrı çalıştırılması ve 1080p 60FPS’in (önerilen 90FPS) stabil olarak sağlanması gerekiyor. Bu başlıkta Xbox One’ı bir kenara çekersek, donanımsal bakımdan PlayStation 4’ün sanal gerçeklik platformunda bağımsız yapımlardan ileriye gidemeyeceğini kesin olarak söyleyebiliriz.

Sony ekibinin sanal gerçeklik platformundan da oyuncuları yakalamak istemesi ile birlikte çıkan söylentilerden kulağımıza gelen yeni PlayStation Pro modeli, zorunlu ve yerinde yapılan bir hareket olarak gösteriliyor. Çözünürlük (4K destekli) kısmında üst düzey bir deneyim sunacağından şüphe edilen yeni modelin tam anlamı ile sanal gerçeklik deneyimini konsollarda yaşatabileceği söylenmekte. Ayrıca AMD’nin GPU’ları CrossFire çalışmaya oldukça yatkın olduğundan, Sony'nin işinin yeni PlayStation modelinin donanım kısmında çok da zor olmayacağını kestirebiliriz. PlayStation VR’ın önümüzdeki Ekim ayında çıkış yapacağını varsayarsak, yeni PlayStation modelinin bu sene içerisinde duyurulacağını tahmin edebiliriz.

Söylentilerin bir kısmına göre ise Sony, yeni PlayStation modelinden sonra PlayStation 4’ün üretimini bırakmayacak. Yani konsola özel çıkış yapacak oyunlar, eşitliği korumak adına iki konsolda da çalışabilecek. Fakat oynanışa etki etmeyecek çözünürlük ve FPS değerleri konusunda yeni PlayStation modeli daha üstün olacak. Ayrı olarak modelin fiyat konusu ise kafalarda soru işareti oluşturan en büyük unsurlardan bir tanesi. Sony bu konuda resmi bir açıklama yapmadı fakat konsol fiyatının en fazla 499$ olacağı söylentiler arasında.


YORUMLAR
Parolamı Unuttum