Deadpool 2'den Çıkan İlk Domino Görseli İnterneti Birbirine Düşürdü

Klavye savaşları başladı!

Merakla beklenen Deadpool 2'den nihayet bir Domino görseli yayımlandı ve herkesin tahmin ettiği gibi yer yerinden oynadı. Zazie Beetz'in canlandırdığı Domino karakterini beğenenler ve beğenmeyenler arasındaki kavga zaman zaman sınırları aşsa da ortada bir problem olduğu gerçek.

Dilerseniz önce yayımlanan görsele, daha sonra çizgi romandaki Domino'ya bir bakalım ve insanların neden kavga ettiğine değinelim.  

domino

İlk filmin posterine yapılan güzel bir gönderme ile tanıttılar bize Domino'yu. Açıkçası fikri ve posteri ben çok beğendim. Genel olarak yorumlar posterin başarılı olduğu yönünde. Peki insanlar neyin kavgasını ediyor, neden birbirine giriyor? Çok basit bir sebep aslında, Domino'nun çizgi romandaki hali ile filmdeki halinin arasında inanılmaz bir fark olması. Bugüne kadar Marvel bir çok beyaz karakteri siyahi yaptı fakat pek çatlak ses duyulmadı. Çünkü karakterlerin kişiliklerini pek bozmuyordu bu değişiklik. Fakat söz konusu Domino olduğunda işler biraz değişiyor. Domino hakkında bir fikri olmayan, çizgi roman okumamış olanlar için Domino'nun çizgi romandan bir görselini koyalım sonra devam edelim yazımıza.

domino-2

Domino mutant geni aktif olduktan sonra bembeyaz bir tene sahip olan bir karakter. Bütün olasılıkları lehine değiştirme gücüne sahip, belki de dünyanın en şanslı kişisi olmasına rağmen dış görünüşü sebebiyle ilk zamanlarında kendini oldukça şanssız hisseden bir mutant. Her ne kadar daha sonra dış görünüşünün bir öneme sahip olmadığını kabul etse de beyaz derisi, gözünün etrafındaki siyah lekesi karakterini derinleştiren bir hikayenin parçası. Domino'nun dış görünüşünü değiştirmek Storm'u beyaz tenli yapmak kadar saçma bir olay aslında bu.

Domino'nun afro saçlı tipik bir siyahı kadın haline getirilmesi çoğu kişi tarafından hoş karşılanmadı. Bunu dile getirenlerin anında ırkçı olarak yaftalanması da gerginliği arttırdı. Büyük olasılıkla sarışın insandan başka insan görmemiş İskandinav Mitolojisi'nin en önemli karakterlerinden Heimdall ve Valkyrie'nin siyahı olması çoğu kişinin umrunda değildi çünkü ten rengi ile karakterlerin pek bir ilişkisi yoktu. 

Çoğu kişi beyaz karakterlerin siyahi yapılmasından şikayetçi. Bunun sebebi ırkçılık değil kesinlikle. Siyahi karakter yaratmak yerine var olanı değiştirmek pek de politik doğruculuk olmuyor. İlk isyan Fantastic Four filminde belki de çizgi roman tarihinin en klişe zengin beyaz karakteri olan Johnny Storm'un siyahi yapılması ile çıkmıştı. Domino'ya gösterilen tepki sonucunda ne olacak bilmiyoruz. Politik doğruculuk böyle olmamalı...

YORUMLAR
Parolamı Unuttum