Oyun Tarihinde Bu Hafta: 4 Mart - 10 Mart

Dolu dolu bir hafta

Oyun dünyasında bu hafta adlı yazı dizimizin en hareketli haftalarından birinden hepinize merhaba değerli Oyungezerler. Yeni MGS ve Pokemon oyunlarının çıktığı bu haftada geçmişe doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Yanınıza sıcak bir içecek alın (ben aldım - Eser) ve gelin bakalım Mart ayının bu güzel günlerinde oyun dünyasında neler yaşanmış.

Arcade salonlarının altın çağı… Jeton denilen kavram gençliği eline geçirmiş ve yeni bir insan türü olan “ver de geçeyim bölümü” başkalaşımı oluşumunu tamamlamış… Şimdilerde dünyanın en büyük firmalarından olan Capcom’un yeni arcade makinesi merakla bekleniyor… O güne kadar Ghosts’n Goblins ve Bionic Commando gibi klasikler üreten Capcom, ilk oyunu tarihin tozlu sayfalarına karışan Street Fighter 2 kabinlerini üretiyor. Resmi tarihi belli olmasa da “salonlarda görülme tarihi” 8 Mart 1991’e tekabül eden SF2, sadece dövüş türünü değil oyun dünyasını ve Capcom’un talihini de değiştiriyor.

mart1-big

Teknolojinin gelişim ivmesi arttıkça bir dönemin en önemli uğrak noktalarından olan “Atari Salonları” yerlerini internet kafelere bırakmaya başmaıştı. İşte tam da bu sırada Sony, konsol dünyasında devrim yaratan PlayStation konsolunu geliştirerek ikinci nesle taşımış ve takvimlerimiz 4 Mart 2000’i gösterdiğinde –evet, tam 19 sene olmuş- Sony, PlayStation 2’nin ilk örneklerini Japonya üzerinde satmaya başlamıştı. Sony Computers’ın açıklamalarına göre PS2 sadece 3 yılda 158 milyon ünite satarak dünyanın en çok satan konsolu unvanını almıştı.

Rakipleri “CD-Rom” sistemine geçmesine rağmen kartuşlu sistem kullanmaya devam eden 3. nesil Nintendo konsolu Nintendo 64, teknolojik olarak geride kalmadan efsanevi oyunlara ev sahipliği yapmıştı. Liseli arkadaşlarımızın pek hatırlayamayacağı Conker’s Bad Fur Day, 5 Mart 2001’de hayatımıza giriş yapmıştı. Ağzı bozuk sincabımızın efsanevi oyunu zamanında pek çok aileyi endişelendirmiş olsa da şimdilerde “sanatçısı öldükten sonra değerlenen bir tablo” gibi değerlenmiş durumda. Herkes günümüzde Microsoft’un altında hizmet veren Rare’den yeni bir Conker oyunu beklerken, oyunun kutulu Nintendo 64 kartuşları Amazon üzerinde 270 dolar gibi astronomik fiyatlara satılıyor.

mart2-big

Ne olduğunu anlamadığınız bir oyuna hype’lanmak mümkün mü? Projenin arkasında Hideo Kojima olunca mümkün… Şimdilerde Death Stranding ile oyunculara yeni teoriler yazdıran Kojima, bu başarısını Metal Gear Solid serisine borçlu. MGS serisinin biraz daha gölgede kalan oyunlarından olan Twin Snakes, 9 Mart 2004 tarihinde Amerika’da satışa sunuluyor. Seriye daha önce görülmemiş FPS mekaniklerini ekleyen oyun, olumlu geri dönüşler almayı başarıyor.

El konsolu segmentine PlayStation Portable ya da bizim bildiğimiz adıyla PSP ile giriş yapan Sony, en büyük IP’lerini bu el konsoluna taşımaya başlıyor. Kratos’un hikayesinin 2 ana parçasının ilki olan God of War: Chains of Olympus; sadece iyi bir oyun değil, PSP’nin en iyi oyunları arasında gösteriliyor. 4 Mart 2008’de satışa sunulan oyun anında PSP’nin en çok satan oyunlar listesine giriş yapıyor.

mart3-big

Bu sırada el konsolu piyasasını silip süpüren Nintendo, hepimizin bir dönemler tutkunu olduğu Pokemon serisinin 5. Neslini en yeni konsolu DS üzerinde satışa çıkarıyor. 4 Mart 2011 tarihinde Pokemon White ve Pokemon Black olarak adlandırılan bu iki oyun, 156 yeni Pokemon ile Red ve Blue’nun rekorunu kırmayı başarıyor. Sadece ön satışta 5 milyon satış yaparak DS’in en başarılı oyunlarından biri olmayı başaran Pokemon White ve Black, serinin de en önemli oyunlarından biri olarak gösteriliyor.

mart4-big

Bazı firmalar yaptıkları oyunlardan çok türe olan etkileri ile tanınır. Örneğin Square Enix dendiği anda aklınıza ilk önce şahane JRPG’ler geliyor olabilir. İşte Bioware de bu firmalardan biri.. RPG dendiğinde akla gelen ilk firmalardan olan Bioware’in Mass Effect serisi oldukça geniş kitlelere hitap etmişti. 6 Mart 2012’de hikayenin son parçası olan Mass Effect 3’ü yayınlayan Bioware, beklemediği bir tepki ile karşılaşarak oyun hayranlarının tepkisine uğramıştı.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum