Hideo Kojima, Oyunlarını Neden ‘A Hideo Kojima Game’ Olarak Etiketliyor?

Çünkü her biri ‘A Hideo Kojima Game’ :)

Hideo Kojima şüphesiz oyun dünyasının efsanelerinden birisi. Yaptığı (ve hatta yapamadığı) oyunlar ile hafızalara kazınmayı başarmış durumda. Bu oyunların tamamında ‘A Hideo Kojima Game’ ibaresine denk geliriz. Eğer neden böyle olduğunu merak ediyorsanız, Kojima gerekçesini anlatmış.

İlk akla gelen sebep doğal olarak bunların Kojima tarafından yönetilmesi. Ama oyun kapaklarında oyunun yönetmeninin ve/veya baş tasarımcısının isminin yer alması sık görülen bir durum değil. Kojima, geçtiğimiz hafta yaptığı paylaşımlarla açıklığa kavuşturdu bu konuyu.


“33 yıl önce oyun endüstrisinde, geliştirici ekip sadece 5-6 kişiden oluşurdu. Konsept fikirleri geliştirimek, hikâyeyi ve özellikleri yazmak, haritayı çizmek, verileri girmek, takvimi yönetmek, senaryoyu kaleme almak… İş yönetimini, üretim ve reklam süreçlerini yönetmek gibi işlerin tamamını ben yapmak durumundaydım. Ekip büyüdüğü ve yapılacak işler altbirimlere ayrıldığı zaman bile oyun yapış biçimim değişmedi, indie stili” diyor Kojima-san.

Ve noktayı da şu şekilde koyuyur: Oyun yaratma sürecinin en alttan en üste her aşamasına, her kademesine dahil oluyorum. İşte bu yüzden ‘Bir Hideo Kojima Oyunu’

> Death Stranding’in Son Fragmanında Dikkat Çeken 5 Detay

Indie demişken, Death Stranding’in de bir indie oyun olduğunu biliyor muydunuz; tabii ki ‘A Hideo Kojima Game’ olanından :) O zaman takvimlerimizde 8 Kasım’ı bir kez daha işaretleyelim ve bu yılın en büyük indie yapımı için geri sayıma kaldığımız yerden devam edelim.

YORUMLAR
Mehmet
29 Haziran 2019 05:47

egoist olmasa niye her bölüm sonuna adını yazsın adam? anladık sen yaptın işte

nacifor123
19 Haziran 2019 21:10

Egoistlik filan falan değil. Kojima'nın hayali yönetmek olmakmış ve olamamış. Adam çıktığı her ortamda benim bünyemin yüzde yetmişi sinema diye gezen biri. Yönetmenlik hayalini oyunlarla gerçekleştiriyor işte.

sedatcercel
19 Haziran 2019 20:11

en sevmediğim yönetici tipi, işi ehline bırakmayı bilmezler, her halta karışacaklar.

kulunc
19 Haziran 2019 14:41

Kendisi bir ''one man show'' delisi çünkü.Çok severdim. Gittikçe soğuyorum. Bir Hideki Kamiya değil.

xlight007
19 Haziran 2019 14:06

death stranding deki yaratıklar alice maddnes returns daki düşmanlara benzemiyor mu ?

üçyaşımdabaldursgateoynadım
19 Haziran 2019 12:55

Oyun dünyasının en egoist abisi olduğu için diyerek esas sebebi açıklasak daha isabetli olur bence. MGS V'te her bölüm sonrası jenerik yapıp adını geçirmesi de mi "indie" oyun yapmasından kaynaklanıyormuş? Bu abinin süper senaryo yazdığını düşünmesine de bayılıyorum. Füze yapıp üzerine taramalı tüfek takalım, sıka sıka gitsin gibi fikirlerin birbirine karıştırılmasına benziyor bana göre. Aslında o tüfeği ruslar takmış, füze giderken mermilerle füzenin yönünü değiştirmek için. Yönü değişince de gitmiş gizli bir üssü vurmuş. Orada da Amerikan başkanının kızı varmış. Kız ölünce bu sefer abd'nin içindeki gizli bir örgüt kızın yerine robot yerleştirmiş. Robotun görevi babasının içeceğine zehir katmakmış. Kızına güvenip zehirli içeceği içen başkan ölmüş. Ama o başkan da esasında daha önce rusların yerleştirdiği gizli bir örgüt mensubuymuş. Bu esnada orijinal başkanın kolunu, kendi kolunu kestirip onun yerine taktıran donald trump başkana evrilmiş... Bak sen şu muazzam senaryoya.

Mehmet
üçyaşımdabaldursgateoynadım
29 Haziran 2019 05:48

aynen. bıraksın bu ayakları, sebebi her ne olursa olsun, her bölüm sonuna adını yazmak nedir be


sSnake
üçyaşımdabaldursgateoynadım
19 Haziran 2019 14:00

Şahsen oyunlarını ne kadar beğensem de (MGSV rezaleti hariç) kabul etmeliyim ki adam cidden egoist. En azından uzaktan öyle görünüyor. Özellikle Konami ile yollarının ayrılması noktasında bizlere yansıyanlar piyasa adına çok çirkin şeylerdi. O dönem oynadığı drama Küçük Emrah'ı geçer.


Parolamı Unuttum