John Carmack Mütevazilikten Kırılırsa

Tüm övgüler oyun dünyasının dahisine giderse

Boş zamanlarında havacılık ve uzay konusunda bir şirket yürüten (elinin kiri işte) dahi çocuk John Carmack ilginç açıklamalarda bulundu. id Software ile birlikte Doom, Wolfenstein ve Quake gibi oyunlarda geliştirdiği teknolojiler yüzünden el üstünde tutulmasına dair, "Tüm övgülerin bana gelmesinden rahatsızım." dedi.

Her ne kadar teknoloji konusunda ekibe ön ayak olmuş olsa da, asıl etkileyici işleri başaranların sanatçılar ve tasarımcılar olduğuna değinen Carmack, o  insanların hak ettikleri övgüyü alamamalarından şikayetçi.

"Benim dönemimde iki poligon arasında boşluk olmayan bir motoru yazmak, az kişinin yapabileceği bir şeydi. Şimdi ise 3 boyutlu araçlarla herkes böyle şeyler başarabilir. Yaptığımız tek şey, bazı şeyleri zamanından önce denemiş olmamızdı".

YENİLERE TÜYO

Bu konuda Carmack süreç ile ilgili ufak bir fikir veriyor ve  bütün yaptıkları mod araçları, birinci kişi görünümü, çok oyunculu sistemler gibi çığır açıcı mekaniklerin "...yı yapsak harika olmaz mıydı?" sorusu ile ortaya çıktığını söylüyor. Yeni nesil yapımcılara verdiği bu tüyodan sonra ise ufak bir kötü haber geliyor: Carmack artık oyun yapmak yerine başkalarının problemlerini çözme konusuna yoğunlaşacakmış. Artık pelerinli bir kahraman mı olur, arada kedinizi ağaçtan mı kurtarır bilinmez.

Yine güncel oyun piyasasında mobil platformun ilerleyişine dair memnuniyetini de dile getiren Carmack, çocuk sahibi olduktan sonra kendi bakışının değişmesi gibi pazarın da çocuklara göre tekrar şekillendiğini düşünüyor.

Arada birkaç "nasıl yani" düşüncesi doğursa da, bu teknoloji dahisinin sözlerine hep kulak veriyoruz. Artık oyun dünyasında yeni yapımlarını göremeyecek olmak ise üzücü. Ama merak etmeyin, insanlar Oculus Rift için heyecanlanırken (ben mi, yok canım, olur mu hiç...ehem) göze verinin direkt lazer ile iletimi üzerinde de denemeli var John Carmack'ın. Yani bir oyunun arkasında olmasa da, piyasadan tümüyle çekildiği yok. İçimiz rahat olsun.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum