Metacritic listelerine Playstation oyunlarıyla devam ediyoruz. Her ne kadar Metacritic’te PS5 ve PS4 oyunları için ayrı listeler oluşturulmuşsa da artık incelemelerin yeni nesil versiyonlarına odaklandığını söylemek yanlış olmaz. Dolayısıyla bu liste de aslında PS5 listesi diyebiliriz.
Listenin geneline baktığımızda PS oyuncuları için fena bir yıl olmadığı söylenebilir. Listenin yarısı Sony’nin oyunlarından oluşuyor. Listenin bir diğer dikkat çeken yanı, daha önce çıkmış 4 oyunun yeni versiyonlarının listede yer bulması. Bu da bir miktar düşündürücü.
Sözü daha fazla uzatmadan listemize geçelim, bakalım hangi oyunlar ilk 10’a girmiş.
Elden Ring (96 Puan)
PC’de liderliği Persona 5 Royal’e kaptırmış olabilir, ama konsollarda zirvenin sahibi Elden Ring. Tekrar etmiş olacağım, ama Elden Ring zaten başardıklarıyla bu yeri fazlasıyla hak ediyor. Ne kadar övülse az gelir. Zorluğuyla nam salmış bir türe, on milyonlarca oyuncuyu çekmeyi başardı. Bundan sonrası için de beklentiyi yükseltti. Artık bu türe çok daha fazla ilgi gösterileceğini söylemek mümkün.
God of War: Ragnarök (94 Puan)
Zirveyi rakibine kaptırmış olabilir, ama bu God of War: Ragnarök’ün gayet başarılı bir devam oyunu olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Aslında işi çok zordu, 2018 yılında çıkan God of War çıtayı öyle yüksek bir noktaya taşıdı ki, onu geçmesi neredeyse imkânsız bir hal aldı. Belki onu geçecek bir oyun değil, ama gölgesine de sığınmıyor, kendi ayakları üzerinde durup hikâyeye güzel bir final yapıyor. Mutlaka oynanacak oyunlar listemize de bir halka daha eklenmiş oluyor böylece.
> God of War: Ragnarök – İnceleme
The Witcher 3: Wild Hunt – Complete Edition (94 Puan)
Cyberpunk 2077’nin sıkıntılı çıkışının ardından CDPR için işler pek yolunda gitmiyordu. Bu süreç firmanın en popüler ve en iyi oyunu The Witcher 3’ün yeni nesle terfi sürecini de olumsuz etkiledi, bekleyişi uzattı. Ama en sonunda çıkış yaptığındaysa gayet olumlu tepkiler aldı ve bir kez daha CD Projekt Red’in önümüzdeki dönemde yapacağı işler için umutları tazeledi.
Persona 5 Royal (91 Puan)
Persona 5 Royal, PC’deki gibi zirveyi almasa da burada da kendisine yükseklerde yer buluyor. Orijinal oyunun çıkışının üzerinden 5 yıl geçmişken “oyuna sadece yeni bir dönem ekleyen bir genişleme paketi” olmadığını ispat edercesine bu listelerin zirvelerine oynaması, Persona 5 Royal’in ne kadar da başarılı bir JRYO olduğunu açıkça ortaya koyuyor zaten.
The Stanley Parable: Ultra Deluxe (89 Puan)
PC listesinde bahsettiğimiz bir diğer oyun. Evi olan PC’den çıkıp konsollarda da teşrif etmesi güzel oldu. Böylece bu absürt maceradan konsol oyuncuları da mahrum kalmıyor :)
> The Stanley Parable: Ultra Deluxe – İnceleme
Horizon Forbidden West (88 Puan)
Horizon’ın bir seriye dönüştüğünü görmek güzel. Bunu fazlasıyla hak ediyordu zaten. Talihsizliği hem ilk oyunda hem de ikinci oyunda çok sağlam rakiplerle karşı karşıya kalması oldu. Gözler her ne kadar Elden Ring ve God of War Ragnarök gibi iki devin üzerinde olsa da Horizon Forbidden West de onlardan geri kalmadı. İyi bir devam oyunu olduğunu söylemek yetersiz kalabilir, çünkü hemen her alanda ilk oyunun üzerine koymuş, onu geliştirmiş ve seriyi ileriye götürmeyi başarmıştı. Bundan sonrası için de merakla beklememiz için yeterli gerekçe sundu bizlere.
> Horizon Forbidden West – İnceleme
The Last of Us Part I (88 Puan)
Açıkçası The Last of Part I benim için hiç de öyle olmazsa olmaz yeniden yapımlardan birisi değil. Evet, kabul ediyorum, gayet iyi bir işe imza atılıp yeni konsol nesline yakışır bir yeniden yapım sundular. Ama 3 konsol neslinde aynı oyunun satılması, oyunun önceki versiyonlarını alanlara herhangi bir indirim yapılmaksızın oyuncuların her seferinde aynı oyunu tam fiyattan satın almak zorunda bırakılması gibi detaylar yüzünden “Bir işin de suyunu çıkarmayın artık!” diye isyan edesim geliyor.
Ama benim bu isyanımı bir kenara bırakalım; hem PC oyuncularının The Last of Us ile tanışacak olması hem de bu başyapıtı PS5’te oynamak imkânı sunmasıyla artıları topladığını söyleyip hakkını teslim edelim. Hem benim gibi Part 2 ile hayal kırıklığı yaşayanlar için de ilk oyuna dönüş yapmak da güzel bir alternatif. Bunu yeni nesilde yapmak için de The Last of Us Part I yanı başımızda bizleri bekliyor.
> The Last of Us Part I – İnceleme
Gran Turismo 7 (87 Puan)
Sevgili Oyungezerler, şu serinin ilk başladığı günü, o zaman bir arkadaşımla yaptığımız sohbeti daha dün gibi hatırlıyorum. Modellenen araçlar, kaydedilen araç sesleri ve diğer detaylarıyla ağzımızın suyunu akıtan bir yarış oyunu gelmişti, hayran olmamak ne mümkün!
İşte o ilk oyunun üzerinden 25 yıl geçti, seri iki kanaldan yoluna devam ediyor, bu senenin oyunu da ana serinin yeni üyesi Gran Turismo 7 oldu. Karşısında artık Forza Horizon gibi çok ciddi bir rakip var gerçi. Yine de kendisinden en çok söz ettiren yarış oyunu serilerinden birisi olmaya, milyonları kendisine çekmeye devam edecek, buna şüphe yok. GT 7 de üzerine düşeni yapan bir oyun oldu ve bu iddiayı teyit etti diyebiliriz. İçinizdeki otomobil tutkusunu açığa çıkarabilecek bir oyun; kendisi de böyle bir tutkuyla yapıldığı için bu konuda hiç zorluk yaşamıyor.
Uncharted: Legacy of Thieves Collection (87 Puan)
Sony’nin son yıllardaki stratejisine örnek olarak verilebilecek bir diğer yapım; bir yandan yeni nesil konsolu çıkarmışken eski oyunları yeniden satalım, bir yandan da PC versiyonunu çıkaralım stratejisi. Ama olsun, böylece Playstation’ın bir başka başarılı serisi, daha geniş oyuncu topluluğuna ulaşma şansı buluyor.
Nathan Drake ve dostlarıyla maceramızı sonlandırdığımız Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu ve bu sefer Chloe Frazer’ı başrolde gördüğümüz yan oyun Uncharted: Kayıp Miras’ı içeren Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu; dünyanın farklı köşelerinde tarihi gizemlerin izini sürüp içinizdeki define avcısını açığa çıkarmak için dört dörtlük bir fırsat sunuyor.
> Uncharted: Legacy Of Thieves Collection – İnceleme
Inscryption (87 Puan)
Geçtiğimiz yıl PC için çıkış yapmıştı ve bu yıl da konsol oyuncularıyla buluştu, çok da iyi oldu. Gerçekten de çok farklı bir oyun. Bu bir kart oyunu ama sadece kart oyunu da değil, hatta kart oyununu bir araç olarak kullanıyor çoğu zaman. Bir macera oyunu mu? Evet. Bulmaca desek olur mu? O da evet. Peki ya roguelite? Evet, ona da evet. Yani sizin anlayacağınız tek koltukta birden çok karpuzu taşıyabilen bir yapım var karşımızda. Hikayesini keşfettikçe de daha çok içine gireceğiniz bir oyun, ayrıca görsel tarzı da çok iyi. Konsol cephesinde de böyle karşılık bulduğunu görmek güzel.