Metacritic’e Göre 2022’nin En İyi Xbox Oyunları

Microsoft’un doğru yolda olduğuna dair bir işaret gibi

Xbox’ın hem yeni nesil konsollardaki performansıyla hem de Game Pass ile atağa geçtiğini söylemek mümkün. Microsoft’un stüdyo alımlarının da bunda etkisi var elbette. Bu senenin en yüksek puanlı Xbox oyunlarına baktığımızda da hem stüdyolarından çıkan oyunlar hem de çıkış gününde Game Pass’e eklenen oyunların listede yer aldığını görüyoruz. Bu da doğru yolda olduklarına bir işaret olarak kabul edilebilir. Önümüzdeki yıllar için de umut veren bir tablo.

Playstation için olduğu gibi Xbox için de yeni nesil-önceki nesil ayrımı var Metacritic’te. Xbox One tarafından listeye girebilecek 2 oyun görünüyor; Cuphead – The Delicious Last Course (92 puan) ve Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge (87 puan). Bu listede kendilerine yer vermemiş olsam da en azından adlarını anayım istedim.

Bunu da belirttiğimize göre, buyurun Xbox Series için 2022 yılının en iyi oyunları listesine:

Elden Ring (96 Puan)

PC ve PS listelerinde olduğu üzere burada da Elden Ring ile Persona 5 Royal kapışmasını görüyoruz ve PS listesinde olduğu gibi burada da kazanan Elden Ring oluyor. Şaşırdık mı, bence şaşırmadık :) FromSoftware, harika bir yıl geçiriyor. Bu tablo elbette yıllar boyunca verdikleri emeğin bir karşılığı. Şimdi artık önlerinde aşmaları gereken yeni bir zirve uzanıyor. Bundan sonra nasıl bir oyunla karşımıza çıkacaklarını büyük bir merakla bekliyoruz.

> Elden Ring – İnceleme

Persona 5 Royal (94 Puan)

PC ve PS listelerinde zirveye oynayan 2. oyunumuz. Xbox sahiplerinin halihazırda oynayabilecekleri en iyi JRYO’lardan birisiyle bu yıl buluştuklarını söylersek herhalde yanlış olmaz. Darısı önümüzdeki dönemde çıkacak JRYO’ların başına diyelim, Persona 5 Royal’i de bir kez daha tebrik edelim, sonuçta yıllar sonra bile kendisini oynatıp listelerde zirveye oynayabiliyor.

> Persona 5 Royal – İnceleme

The Stanley Parable: Ultra Deluxe (93 Puan)

PC, PS ve Xbox listelerinin üçünde de yerini alan bir diğer oyun -ki diğerlerinin büyük bütçelerle yapılan oyunlar olduğunu göz önüne aldığımızda The Stanley Parable: Ultra Deluxe’ün başarısı ayrı bir anlam kazanabilir. Ya da kazanmayabilir, sonuçta o bir The Stanley Parable :) İşin şakası bir yana Playstation’da olduğu üzere Xbox’ta da başarılı bir performans sergileyip “Konsollarda da varım, konsol oyuncularının da ilgisini çekebilirim” dedi, iyi ki dedi.

> The Stanley Parable: Ultra Deluxe – İnceleme

Rogue Legacy 2 (90 Paun)

9 yıllık bir aranın ardından geldi, ama sanki dün bıraktığı noktadan devam ediyormuş gibi. İlk oyunun mirasını çok iyi devralmış, bununla da yetinmeyip üzerine koymuş, daha ileri noktaya taşımayı başarmış bir devam oyunu. Bu sayede de yılın en iyi ortalamalı oyunları arasına adını yazdırdı.

> Rogue Legacy 2 – İnceleme

Deathloop (89 Puan)

“Microsoft’un Playstation’a özel olarak çıkardığı oyun” payesini kazanmıştı; 1 yılın ardından Xbox’a da teşrif etti. Arkane Studios, özellikle Dishonored serisiyle zaten sevilen stüdyolar arasına adını yazdırmıştı; bu oyunla da takdirleri toplamayı başardı. Deathloop; TGA 2021’de en iyi oyun yönetimi ve sanat tasarımı dallarında ödüle uzanmıştı, bunu da fazlasıyla hak ediyordu. Bana soracak olursanız Arkane Studios’un oyun tasarımına katkıları başlı başına bir makale konusu olur; yıllar içerisinde adım adım yeni bir tarz inşa ettiler, oyun dünyasına yeni bir soluk getirmeyi başardılar diye düşünüyorum. Dolayısıyla, bir sonraki oyunlarını da merakla bekliyorum.

> Deathloop – İnceleme

Immortality (88 Puan)

Normal şartlarda FMV türü yapımlar çok da ilgi görmez, ancak belirli bir grup oyuncunun dikkatini çekerler. Fakat daha önce Her Story ile de beğenilen bir işe imza atmış olan Sam Barlow’un elinden çıkan Immortality, bu zinciri kırmayı başardı. Hatta zinciri kırmakla kalmayıp TGA adaylıklarını da kaptı. Belki ödüle uzanamadı ama FMV oyunlarının daha geniş kitlelere ulaşmasının yolunu açtı. Çıkış gününde Game Pass’e gelmesi de bir başka güzel detaydı tabii.

Pentiment (86 Puan)

Microsoft bünyesindeki stüdyolardan birisinin, Obsidian Entertainment’ın ellerinden çıkan bir oyun olan Pentiment, yılın kapanışına doğru gelen güzel bir sürpriz oldu oyun severler için. Obsidian Entertaniment’ın alıştığımız tarzının dışına çıkıp “bir tutku projesi” olarak hayata geçirdiği bir oyun bu. Orta çağ tezhipli el yazmalarından esinlenmiş görsellere sahip. Ama bütün olayı bu değil tabii ki; adının hakkını verip katmanlarını kazıdıkça göstereceği yeni detaylara sahip. Xbox’ın büyük oyunlar kadar böyle küçük yapımlara da destek vermesi güzel.

> Pentiment – İnceleme

A Plague Tale: Requiem (85 Puan)

A Plague Tale: Innocence, belki oyun dünyasında devrim yapacak bir oyun değildi, ama kendisinden beklentiler düşükken ortaya güzel bir iş çıkarmayı ve oynayanları memnun etmeyi başarmıştı. Sonrasında da güzel bir devam oyunu geldi. Amicia ile Hugo’nun bu yeni macerası da oynayanların yüzünü güldürdü. Asobo Studio, bu 2 oyunda gösterdiği performansla bundan sonraki oyunu için de takibe alınmayı hak ediyor.

> A Plague Tale: Requiem – İnceleme

Tunic (85 Puan)

Yıllar boyunca bekledik, ama beklediğimize değdi. Bu sevimli, şirin mi şirin tilkimiz, bir yandan Zelda’ya özenmiş bir yandan da o renkli grafiklerin ardına souls oyunlarını andıran bir oyun saklayıvermiş :) Yılın en iyi bağımsız yapımlarından birisi olduğuna şüphe yok. Hazır Game Pass oyunları arasındayken, aboneyseniz siz de bir şans verin derim, bunu fazlasıyla hak ettiğine şüphe yok.

> Tunic – İnceleme

OlliOlli World (85 Puan)

Listenin finalini TGA 2022’de adaylık kazanan bir başka oyunla yapıyoruz. Kaykayınıza atlayıp renkli mi renkli platformlarda aksiyona atılmak için güzel bir tercih. Görselleri sizi ekran başına davet ediyor zaten. Tempolu ve keyifli oynanışıyla da bunu desteklemeyi başarmış, böylece yılın spor oyunları arasına adını yazdırmıştı. Bu listenin kapanışı için de güzel bir oyun oldu bence, ne dersiniz?

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum