Microsoft, Yeni MS Store Prensiplerinde Apple'ı Hedef Aldı

MS Store politikasında değişikliğe gidiliyor

Microsoft, Epic ile Apple arasında mahkemeye taşınan anlaşmazlıkta açık biçimde Epic'e desteğini bildirmiş ve davaya müdahil olmuştu. Microsoft, Unreal Engine'in oyun yaratıcıları için kritik bir teknoloji olduğunu ve Epic'in bu motoru iOS'ta destekleme hakkının elinden alınmasının oyun yaratıcılarına ve oyunculara zarar vereceğini belirtmişti.

Microsoft şimdiyse "Windows'taki Microsoft Store için 10 prensip" deklarasyonu yayınladı ve her ne kadar beyanatta Apple, Epic veya iOS App Store isimleri geçmiyor olsa da özellikle de ilk üç maddenin doğrudan Apple'ı uygulamalarını hedef aldığı bariz biçimde görülüyor.

"Yazılım geliştiricileri için uygulama mağazaları, dünyanın en popüler dijital platformlarına açılan kritik birer kapı. Biz ve başkaları da zaman zaman diğer dijital platformlardaki uygulama mağazalarına dair kaygılarımızı dile getiriyoruz. Ancak verdiğimiz nasihati kendimizin uygulaması da gerekiyor. O yüzden bugün Windows 10'daki Microsoft Store'a dair 10 prensibi uygulamaya geçiriyoruz" diyor Microsoft. Bu 10 prensibi Microsoft blogunda okuyabilirsiniz ama isim vermeden Apple'ı hedef alan ilk üç madde şu şekilde:

  • Geliştiriciler, Windows için yaptıkları uygulamaları bizim uygulama mağazamız üzerinden dağıtıp dağıtmama özgürlüğüne sahip olacaklar. Windows'ta rakip uygulama mağazalarını engellemeyeceğiz.
  • Herhangi bir uygulamayı geliştiricinin iş modeli veya içerik ve servislerini nasıl sunduğuna (içerik ister cihazda kurulmuş, ister buluttan yayın yapılmış olsun) dayanarak Windows'tan engelleyemeyeceğiz.
  • Herhangi bir uygulamayı, geliştiricinin uygulama içindeki satın alımları yönetmek için kullandığı ödeme sistemi seçimi yüzünden Windows'tan engellemeyeceğiz.

Bu üç madde de, Apple'ın App Store konusunda en çok eleştiri aldığı uygulamaları konu alıyor.

Bu açıklamaların ardında Epic Games CEO'su Tim Sweeney de Twitter'dan bir mesaj paylaştı ve Microsoft'u bu yaklaşımından ötürü tebrik etti.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum