Minecraft'ın Sansürsüz Kütüphanesi Yasaklara Meydan Okuyor

Minecraft'ın faydalarına bir örnek daha

Sınır Tanımayan Gazeteciler Derneği, Minecraft'ta oluşturdukları bir bölgede dünyanın çeşitli yerlerinde sansüre uğramış makaleleri yayınlamaya başladılar. "Sansürsüz Kütüphane" ismindeki bu yapı, gazetecilerin kendi ülkelerinde yasağa ve sansüre uğramış makalelerini paylaşabilecekleri güvenli bir bölge olarak tasarlanmış.

Açık Minecraft sunucusunda bulunan Sansürsüz Kütüphane'yi isteyen herkes ziyaret edebiliyor ve burada özellikle sansürün yoğun olduğu ülkelerdeki gazeteciler tarafından kaleme alınan makaleleri okuyabiliyorlar. Bu makaleler oyun-içi kitapları şeklinde Minecraft'a eklenmiş durumda.

Kütüphanenin inşaatı 3 ay sürmüş ve 12.5 milyon blok kullanılmış. 16 farklı ülkeden 24 kişi tarafından yaklaşık 250 saatlik bir çalışma sonucunda ortaya bu kütüphane çıkmış. Kütüphanenin ana kubbesi 300 metre genişliğinde ve tasarımda neo-klasik mimari kullanılmış.

Derneğin blog sayfasındaki açıklamada "beş farklı ülkedeki gazeteciler, yasaklanmalarına, hapse atılmalarına, sürgün edilmelerine ve hatta öldürülmelerine rağmen artık seslerini yeniden duyurabilecekler. Yasaklanan makaleleri Minecraft içinde kitap şeklinde yayınlandı, bu sayede okurlar bu ülkelerdeki gerçek politik durum hakkında bilgi sahibi olabilecek ve basın özgürlüğünün ne kadar önemli bir şey olduğunu öğrenebilecekler" deniyor. Söz konusu beş ülke Mısır, Rusya, Suudi Arabistan, Meksika ve Vietnam olarak açıklanmış.

"Yeni neslin baskıcı liderlerle mücadele edebilmeleri için ellerine güçlü bir araç veriyoruz: bilgi. Sürekli genişleyen camiamızla birlikte dünyaya gerçeğin susturulamayacağını göstereceğiz."

Kütüphaneye daha fazla ülkeden, daha fazla yasaklı makalenin eklenmesi planlanıyor.

YORUMLAR
The Shadow
16 Mart 2020 16:25

Sonraki haber: Minecraft, 5 ülkede yasaklandı.

Parolamı Unuttum