Mortal Kombat - Scorpion'un Hikayesi

Hanzo Hasashi efsanesi

Yer altının derin çukurlarından gelen, nefesi intikam kokan bir savaşçı. Bağlı olduğu klanın ve dolayısıyla Subzero'nun da en büyük düşmanı! Ölümsüz ninja!

Hanzo - Hasashi - Mitome !

Yeni Bir Karakter Tasarımı?

Mortal Kombat'ın en sevilen karakterlerinden birisi olan Scorpion, başlarda baya bir yetim muamelesi gören, bir noktada copy-paste olan bir karakter olarak karşımıza çıkar. Kaynaklar o yıllardaki oyunların hafıza limiti yüzünden, yeni bir karakter tasarlamak yerine var olan karakterde bir renk değişikliği yapıldığı yönündedir. Halihazırda oyun içerisinde var olan Sub-Zero'nun rengi sarıya boyanır, birkaç yeni hareket eklenir ve böylelikle hem hafızadan yer kalır hem de bütçeyi sarsmayacak yeni bir karakter ortaya çıkmış olur. Scorpion'un doğuşu kısaca böyledir.

Scorpion'un hiçbir zaman elinden düşürmediği silahın adı Kunai'dir. Bir ucunda mızrak olan bu zincir, Shirai Ryu adlı klanın kullandığı özel bir silahtır. Karşısındaki rakibi kısa bir süreliğine sersemleten bu silah, 95 yılında beyaz perdeye uyarlanan filmdeki gibi bir yılan değildir!

Yeri gelmişken şunu da ekleyelim. Meşhur ‘Get Over Here’ sesi, serinin yaratıcılarından birisi olan Edward Boon tarafından seslendirilmiş ve bir çok oyunda bu ses kullanılmıştır.

Mortal Kombat Scorpion Kimdir?

Asıl adı Hanzo Hasashi Mitome olan Scorpion'un öyküsü tüm sevdiklerinin gözleri önünde katledilmesiyle başlar. Ezeli düşmanları Lin Kuei suikastçılarından Subzero bu hikayeye göre başroldür. Çevresindeki herkesin hunharca öldürülmesinden sonra bizzat kendisinin de ölümü tattığı senaryoya göre, gün sonunda öylesine intikam yüklü bir hale gelir ki Netherrealm'in ateşi dahi etki etmez. Akabinde bir büyücü olan Quan Chi'nin dikkatini çekmeye başlar. Çünkü Hanzo'daki potansiyel tartışılmaz derecede büyük bir önem arz ediyordur. Quan Chi bir akrebin ruhunu Hanzo'ya vererek onu yeniden diriltir ve kendisine bir amaç verir. Bir noktada içindeki intikam ateşini lehine kullanıp kölesi yapar. Bundan sonraki yaşamında Hanzo ya da yeni ismi ile Scorpion, Quan Chi'nın hizmetkârı olacaktır.

Olanların hepsi dostumuzun en önemli motivasyon kaynağı gibi görünse de asıl gayesi intikam almaktır. Aslına bakarsanız turnuvalar da pek birşey ifade etmez Scorpion için. Ailesinin intikamını almak herşeyden önce gelir. Ancak bir nevi vefa borcu denilebilecek şekilde bakılırsa turnuvalara katılmak zorundadır.

İlk turnuvada Sub-Zero yu feci bir şekilde öldüren Scorpion (evet kafasını omurgasından ayırmasını kastediyorum) ikinci turnuvada başka bir Subzero daha olduğunu öğrenince olayları araştırmak için o turnuvaya da katılmaya karar verir. Ancak buradaki Sub-Zero öldürdüğü kişinin kardeşidir. Yani ölen Subzero Bi-Han dır. Karşısında duran ise Kuai Liang. Bildiğiniz gibi Mortal Kombat evreninde 2 Subzero var, bu konuyu daha öncesinde detaylı olarak anlattığımız için burayı geçiyoruz.

> Mortal Kombat Sub-Zero Hikayesi

Akabinde tüm gerçekleri öğrenen dostumuz herşeyin Quan Chi'nin planı olduğunu öğrenir ve bir zamanlar emri altında olduğu kişiye karşı bir düşmanlık başlatır. Netice itibariyle Sub-Zero'yu Scorpion'a karşı kışkırtan da yine Quan Chi'den başkası değildir. Tüm bunların sonucunda Scorpion ve Sub-Zero (Kuai Liang olan) arasında bir dostluk kurulacaktır. Öte yandan Scorpion'un hem Quan Chi'ye karşı olan tutumu hem de Kuai Liang'in abisi Bi-Han'ıı öldürmesi, kendisinde bir nevi sorumluluk hissinin oluşmasını sağlar. En nihayetinde Scorpion sebep olduğu felâket yüzünden Kuai Liang'i korumak için yemin edecektir.

Quan Chi ve Efendisi Shinnok

Konunun biraz daha derinlerine indiğimizde tüm bu olanların perde arkasında Quan Chi'den hariç, Lord Shinnok'u, onun tılsımını ve söylediğim bu şeylerle bağlantılı bir kehanet ile karşı karşıya kalırız. Kehanete göre tılsıma sahip olan kişi ölümsüzlüğe ve yaşlı tanrıların gücüne sahip olacaktır. Fakat Mortal Kombat evreninde büyük bir önem arz eden Shinnok’un tılsımı Elder Gods tarafından kendisinden geri alınmıştır.

İşte bu noktada Quan Chi devreye girer ve tılsımı geri almaları için Scorpion ve Sub Zero'yu aynı anda manipüle eder. Quan Chi onlarla birebir dövüşmek yerine birbirine kırdırmayı tercih etmiştir çünkü iki isim de bağlı oldukları klanın en usta dövüşçülerini temsil eder. Özetle Quan Chi, kılını dahi kıpırdatmadan Scorpion ve Sub Zero ikilisine bir amaç vererek gayesine ulaşmayı hedeflemiştir. Bütün bu bilgiler ışığında Quan Chi'nin bitmek bilmeyen bir güç arzusu olduğunu da söyleyebiliriz. Nitekim kurnaz büyücü günü geldiğinde efendisi Shinnok'a da ihanet edecektir.

Alternatif bir hikayede Raiden'ın, Quan Chi'nin büyüsünü bozduğu da anlatılır diyerek biraz da filmlerden bahsedelim.

Filmlerde Scorpion

1995 çıkışlı Mortal Kombat filminde Scorpion'u Amerikalı aktör Chris Casamassa oynamıştır. Kunai'nin bir nevi yılan olması haricinde bu film Subzero ve Mortal Kombat nedir yazısında da bahsettiğim gibi dönemine göre iyiden hallice bir uyarlamadır.

1997'de ise işler biraz daha karmaşık bir hale gelir. Chris Casamassa Mortal Kombat'ın devam filminde yer almaz çünkü o sıralarda Batman filminde çalışmaktadır. Bu sebeple Scorpion karakterini vefakar dublör  JJ Perry'ye verirler ve seslendirme işini de bizzat serinin yaratıcısı olan Edward Boon üstlenir. Vefakar dememin sebebi ise J.J Perry nın bu filmde 3 karakteri canlandırıyor olmasıdır. Şayet kaynaklar doğruysa J.J Perry bu filmde Scorpion, Noob Saibot ve Cyrax karakterlerine hayat verir. Sanırım hepsi maskeli karakterler olduğu için biraz yüklenmişler bu abiye, biz kendisinden yapımcılar adına özür diliyor ve ayriyeten de tebrik ediyoruz.

Takvimler 2021 yılını gösterdiğinde Scorpion karakterini usta oyuncu Hiroyuki Sanada oynar. Her ne kadar bu film gayet kötü bir uyarlama da olsa Hiroyuki'nin performansı takdire şayandır. Hikaye olarak video boyunca bahsettiğimiz temayı baz alır. Bi-Han tarafından klanı, ailesi ve kendisi öldürülür. Aradan geçen yüzlerce yıldan sonra geri dönüş sağlar ve kendi soyundan gelen Cole Young'ın yanında yer alarak intikamını alır.

Final

Scorpion çeşitli medya araçlarında defalarca karşımıza çıkan ve genellikle de kötü bir karakter olarak resmedilen biri gibi görünse de aslında kötü bir karakter değildir. İyi de değildir. Scorpion'un en temel disiplini ailesi ve klanını katledenlerden intikam almaktır. Uzun bir dönem Quan Chi tarafından manipüle edilse de az evvelde bahsettiğim gibi gün sonunda gerçeği öğrenecek ve motivasyonu da ona göre şekillenecektir.

Serinin yaratıcısı Edward Boon'un ve benim de en favori Mortal Kombat karakterim olan Scorpion'un hikâyesini okudunuz. Bu yazıyı aşağıdan video olarak da izleyebilirsiniz.

Emir'in videolu hikaye anlatımlarına yazılı hallerinden önce ulaşmak için kanalına abone olmanızı hala öneriyorum :) - Eser

Kaynaklar:

//tr.wikipedia.org/wiki/Scorpion_(Mortal_Kombat)
//en.wikipedia.org/wiki/Scorpion_(Mortal_Kombat)
//en.m.wikipedia.org/wiki/J.J._Perry

YORUMLAR
Parolamı Unuttum