Nvidia Yaptığı Gelir Açıklamasında AMD'ye De Laf Attı

Peki ne olacak bu kart kıtlığı, ona da cevabınız var mı?

Nvidia'nın dördüncü çeyrekteki mali durumu ile ilgili yatırımcılarına ve analistlere yaptığı gelir açıklamasında CEO Jen-Hsun Huang bir yandan firmayı överken, rakipleri AMD'ye de laf atmaktan geri kalmadı.

Açıklamanın rakamsal detaylarına çok fazla girmeyeceğim. Nvidia yine çok büyük kar etti ve yıl boyunca elde edilen satış verilerine göre de oyuncuların bir numaralı tercihi oldu. Zaten bu Steam'in Donanım ve Yazılım Anketi sayfasını takip ettiğinizde siz de göreceksiniz. Ocak 2018 anketine göre Steam'deki PC oyuncularının %86.43'ü Nvidia kullanırken, AMD kullanıcılarının oranı yalnızca %8.16 civarında kalmış. Arada neredeyse 10 kat fark var.

İşte Jen-Hsun Huang da AMD'ye tam da bu sayı üzerinden laf attı ve pazardaki hakimiyetlerinin normal olduğunu, "ne de olsa başlıca rakibinden on kat daha büyük bir GPU sağlayıcısı" olduklarını üstüne basarak belirtti.

Huang isim vermese de bu başlıca rakibin kim olduğunu gayet iyi biliyoruz. Her ne kadar AMD de kendince oldukça karlı bir yıl geçirmiş olsa da 11 milyar dolarlık pazar payının Nvidia'nın 131 milyar dolarlık payıyla karşılaştırıldığında cüce gibi göründüğünü de kabul etmek lazım.

Evet, gerçekten de Nvidia baş rakibinden çok daha büyük bir üretim kapasitesine sahip. Buna rağmen ekran kartı kıtlığına bir çözüm getirememiş olmaları ise madalyonun bir diğer yüzü. Nvidia CFO'su Colette Kress "kripto para pazarından ekran kartlarına gelen talep beklentilerimizi aştı, ama ana odağımız her zaman oyun pazarı olarak kalacak" diyor. Ancak oyuncular olarak bu açıklamanın olumlu yansımalarını görmüyoruz, ekran kartları hala daha tavsiye edilen fiyatlarının çok çok üzerinde satılıyor. Tamam para tatlı, firmaların yüzü milyar dolar açıklamalarıyla gülüyor, rakibimizi ezdik geçtik diye düşünülüyor ama bence şu anki "rekabetin" galibi kartlarını oyunculara ulaştırmak için ekstradan çaba gösteren ve çözüm bulabilen taraf olacak.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum