Oyun Tarihinde Bu Hafta: 20 Mayıs - 26 Mayıs

Büyük serilerin başlangıcı

Güneşli bir Pazartesi sabahından hepinize merhabalar değerli Oyungezerler. Oyun tarihine yakın bakış attığımız “Bu Hafta” serisine kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu haftaki menümüzde bir dönemlerin favorileri olan şahane oyunlar var.

Kronolojik sıralamayı bozmadan sizleri önce 1984 yılına, tarihin en sevilmeyen konsollarından birinin yanına götürüyoruz. Kocaman boyutu, kendisi kadar büyük adaptörü ve yetersiz oyunları ile anılan Atari 5200, selefi olan 2600 modelinin yerini dolduramamış, “Start” tuşunu bulunduran ilk kumandasıyla dikkat çekse de 21 Mayıs 1984 tarihinde tarihin tozlu sayfalarına karışmıştı. Atari, aynı gün içerisinde bu konsolun yerini alacak ve batış süreçlerinin ilk adımlarından biri olacak 7800’ü de tanıtacaktı.


Takvimlerimiz 22 Mayıs 2000'i gösterdiğinde, şimdilerde kült bir klasik olarak anılan Perfect Dark Nintendo 64 üzerinde çıkış yapmıştı. GoldenEye 007 gibi bir klasiğin altına imza atan Rare ekibi, oyunun grafiklerini ve animasyonlarını bir seviye öteye taşıdığı Perfect Dark ile de istedikleri başarıyı yakalıyordu. Yepyeni grafikler, sağlam bölüm ve silah tasarımlarının yanında ilk kez şarjör değiştirme animasyonuna sahip olan oyun olarak tarihe geçen Perfect Dark, çoklu oyuncu seçeneği ile de hayranların favorisi olmuştu. Oyunun en ilgi çekici silahı olan ve duvarların arkasından ateş etmenizi sağlayan FarSight XR-20 ise pek çoğumuzun korkulu rüyası olmuştur.

Atari’nin konsol üretimine ara verdiği 2002 yılında, 3. oyunu ile üçüncü boyuta merhaba demiş Grand Theft Auto serisinin yeni oyununun tanıtımı düzenlendi. 21 Mayıs 2002’de düzenlenen bir konferansta, oyunun 22 Ekim 2002’de PS2 üzerinde çıkış yapacağı açıklandı. GTA: Vice City olarak bilinecek bu oyun, 17.5 milyon kopya satarak yılın en çok satan oyunu olacak ve seriyi bambaşka bir seviyeye taşıyacaktı. Şimdilerde yaptıkları her oyunu bir klasik haline getirmeyi başaran Rockstar ekibi, fitilin ateşini Vice City ile birlikte yakmıştı. Tommy Vercetti’nin Vice City mafyası arasında yükselişine şahitlik ettiğimiz oyun, hepimizin hayatında iz bırakmıştır diye düşünüyorum.

PlayStation’ın “exclusive” oyunlarının ilk temsilcilerinden biri olan Infamous, 26 Mayıs 2009’da hayatımıza giriş yapıyor. Bio-Enerji patlamasının suçlusu olarak gösterilen ana karakterimiz Cole MacGrath, özel güçlere kavuşarak şehrin kaderini kurtarmaya çalışıyor. Cole’un tavırlarına göre şekillenen “Karma” seviyesi sayesinde farklı sonlara sahip olan oyun, farklı mekanikleri ile pek çok oyuncunun dikkatini çekmeyi başarmıştı. Eleştirmenlerden geçer not almayı başaran oyun, 2011 yılında devam oyunu ile karşımıza çıkacaktı.

25 Mayıs 2010 tarihindeyse bir PS Cafe klasiği olacak Blur ile tanışmış olduk. Arcade yarış oyunlarının son temsilcilerinden biri olan Blur, 4 kişi split-screen oynanabiliyor ve eğlenceli dakikalar vadediyordu. Özel güç mekanikleri ile önünüzde ve arkanızdaki rakiplerinizi rahatsız edebileceğiniz Blur, lisanslı otomobilleri ile de simülasyon hissini veriyordu. İkinci oyunun tasarımına süratle başlayan Bizarre Creations ekibi, Activision tarafından kapatılınca oyunun geleceğine veda etmiş olduk.

Hayatına Colin McRae Rally ismi ile başlayan Codemasters’ın ralli oyunları serisi, DiRT ismini alarak yaşamaya devam etti. 24 Mayıs 2011’de Colin McRae Rally serisinin sekizinci, DiRT serisinin ise üçüncü oyunu piyasaya çıktı. Yepyeni araçlara, daha iyi grafiklere ve çok daha gerçekçi mekaniklere sahip olan DiRT 3 eleştirmenlerden olumlu notlar almayı başarmıştı.

YORUMLAR
Mico
21 Mayıs 2019 13:14

Lance Vance'i görünce hemen geldim :)

Parolamı Unuttum