Advertisement

Oyun Tarihinin En İlginç Dolandırıcılık Girişimi: RAW

Nereden, nereye...

Günümüzde çok daha modern hale gelen oyun dünyası, hiç olmadığı kadar hızlı şekilde trendlerini değiştirebiliyor. Bazen battle royale türünü konuşurken, bir anda yeni rekabetçi FPS’lerden bahsedebiliyor ya da hikaye odaklı oyun türlerinin yükselen satışlarını takip edebiliyoruz. Fakat değişimin bu denli hızlı yaşandığı endüstride, oyuncuların beklentileri de her geçen gün yükseliyor.

Sevdiğimiz oyunlardan çok daha fazlasını beklediğimiz gibi, yeni çıkacak oyunlardan da bizi memnun eden içerikleri talep edebiliyoruz. İşte tam da bu nedenle, sevebileceğimize inandığımız yeni bir oyun gördüğümüzde ona dört kolla sarılıyoruz. (Ben hala Witchbrook’u bekliyorum örneğin.. Neredesin be?)

Bugün konuğumuz olacak RAW isimli MMORPG de, pek çok oyuncunun dikkatini çekmeyi başarmıştı…

Oyunun detaylarına girmeden önce gelin sizleri 2018-2019 yıllarında patlama yapan “GTA V RP” dünyasına doğru bir yolculuğa çıkartalım.

Her şey aslında 2014 yılında GTA 4’ün son dönemlerinde başlıyor. GTA aleminin “roleplaying” türü ile tanıştığı net tarihi bilemiyoruz fakat bu dönemlerde, meşhur Department of Justice Roleplaying (DOJRP) sunucusunun açıldığını biliyoruz. GTA V ile yeni online oynanışın kapısı açıldığında da sunucu direkt olarak buraya taşınıyor.

Yukarıda da söylediğim gibi, maalesef GTA RP dünyasının ortaya çıkışı hakkında net bir tarih vermek güç. Fakat ne zaman popülarite kazandığını size net bir şekilde söyleyebilirim. Google’ın verilerine baktığımızda özellikle 2019 yılının Mart aylarında “GTA RP” söz öbeğinin aramalarının ciddi anlamda artış gösterdiğini görebiliyoruz. İkinci ve daha büyük dalga ise 2020 yılında geliyor.

Günümüzde pek çok oyunun Twitch yayınları sayesinde popülarite kazandığını söylemek yanlış olmaz. Zaten pek çok geliştirici de bu durumun farkında olduğu için oyunlarını ilk önce yayıncıların oynamasına izin veriyor. Fakat GTA RP’nin ikinci popülarite dalgasının arkasında biraz da pandemi süreci yatıyor. Evde kaldığımız süre boyunca artan izleme süreleri, pek çok oyuncuyu GTA RP dünyasının içerisine çekmeyi başarmış.

Yani modun bu kadar popüler olmasının arkasındaki baba pay, Twitch yayıncılarına ait.

Peki bunu neden anlattım? Çünkü RAW isimli oyunu tanımanız için bu dünyayı da anlayabilmek gerekiyor. Her ne kadar yayıncıların ve izleyicilerin ilgisini çekmiş olsa da, bu tarza uygun üretilmemiş bir oyunu modlarla ancak bir seviyeye kadar getirebiliyorsunuz. Yani bu noktada elimizde çok fazla oynanan, fakat temelinin RP’ye uygun olmadığı bir oyun var. Sektörün, yeni bir açığı olduğu kesin anlayacağınız…

Tarihler 10 Temmuz 2019’u gösterdiğinde ise bu boşluğu doldurabileceğini iddia eden bir oyun çıkıveriyor ortaya. Daha önce adını duymadığımız Killerwhale Games tarafından geliştirilen oyunun ilk videosu, ortalığı adeta birbirine katıyor.

Her şeyi yapabildiğiniz bir oyun hayal edin. İşte ilk fragmanında bizlere bunu vadediyordu RAW. Açık dünyada aklınıza gelebilecek her işi, her servisi ve hizmeti yapabileceğiniz bir oyun. İşte bu da GTA RP tutkunlarının can evinden vurulmasına neden oldu.

Yayınlanan ilk fragman içerisinde RAW’un vadettiği şeylerin sınırı yok gibi görünüyor. Arazi alıp satabiliyor, bu arazinin içerisine kendi evinizi yapabiliyorsunuz. Hatta oyuncuların şehirleşebilmelerine bile izin veriliyor. Bu şehirlerin valisi, polisi, itfaiyesi bile gerçek oyunculardan oluşuyor.

Arkadaşlar, şehirlerin içerisinde bakkal bile olabiliyorsunuz. Gerçekten bir oyundan bu kadar verim alınabileceğine inanmak güç…

Fakat bu durum oyuncuları durduramıyor. Bu kadar detaylı bir oyunun çıkış yapabileceğine pek çok kişi inanmamış olsa da, RAW Kickstarter projesinden saatler içerisinde bomba gibi bir destek toplamayı başarıyor.

Oyun için oyunculardan sadece 70.000 Euro isteyen Killerwhale Games, saatler içerisinde 171.000 Euro’yu aşan destek ile şaşkına uğruyor tabii ki. Kickstarter projesini kısa sürede 4.000’e yakın oyuncu destekliyor.

Hatta 3.000 Euro’luk en büyük destek paketi kısa sürede tükeniyor.

Yine de sizin de tahmin edebileceğiniz üzere oyunun Kickstarter sayfası kısa süre içerisinde kapatıldı.

İşte tam da bu noktada RAW ve Killerwhale Games’in hikayesinde ilginç boşluklar ortaya çıkmaya başlıyor.

Öncelikle Killerwhale Games’in iddialarına yakından bakalım. RAW’un “her şeyi yapabileceğiniz” bir oyun konsepti olduğu öne sürülüyor. Fakat 70.000 dolar gibi ufak bir bütçe ile bunu yapabilmek oldukça zor. Oyunun teknik olarak temel aldığı GTA V’in, yaklaşık 135 milyon dolarlık bir bütçeye sahip olduğunun altını çizelim.

Yine de ekip tek kaynaklarının Kickstarter olmadığını ifade ediyor. Fakat ilk günden gelen yoğun ilginin ardından Kickstarter sayfasına ilginç bir grafik ekleniyor.

Bu grafikteki bilgilere göre projenin arkasındaki destek ne kadar artarsa, yenilikler de o kadar sık geliyor. Örneğin 220.000 dolara ulaşıldığında, oyundaki karakterinizi özelleştirebilme özelliği oyuna eklenecekti.

Tabii ki Kickstarter, 70.000 dolarlık destek isteyen projenin bu destekle gerçekleştirilebileceğine inanmıyor. Hatta yetkililerin sektördeki önemli isimlere verdikleri röportajlarda, içerik oluşturucularının görevlerinin projeyi tamamlayacak ve ödülleri dağıtacak miktarda para toplaması gerektiğinin altı çizilmiş. Yani bu parayla bu işi yapamazsınız diyor Killerwhale ekibine Kickstarter. Fon süreci de bitmeden durduruluyor.

Killerwhale ise bu durumdan şikayetçi zira projenin durdurulmasının nedeninin, IndieGoGo’da açacakları yeni fon kampanyası olduğuna inanıyorlar. Öyle ki markanın resmi sitesinde bile IndieGoGo kampanyasının başlayacağı ifade ediliyor.

Peki bu proje nerede?

Sadece IndieGoGo kampanyası değil, RAW isimli oyunun kendisi ortadan kaybolmuş durumda. Belki de ekip gerçekten naif hedefler ile projeye adım atmış olabilir, bilmiyoruz. Fakat sektörün duruma uyanmasının ardından herkesin ortadan kaybolması pek hayra alamet değil.

Öncelikle RAW’un resmi Discord sayfasına ulaşılamadığını belirtelim. En azından her yerde paylaşılan DC linklerinin tamamı geçersiz durumda. RAW’un kendi websitesine girilen son gönderi de IndieGoGo paylaşımı ile ilgili. Fakat sitede 2019 tarihli bu yazıdan daha ilginç bir detay var. Sayfaya girdiğinizde, pop-up reklamlar çıkıyor karşınıza. Yani hala bir yerden para kazanıyor "proje"...

Gelelim Killerwhale Games’e… Yapımcının sitesine ulaşmak istediğinizde “Account Suspended” uyarısı alıyorsunuz. Geliştirici ile ilgili de başka hiçbir bilgi bulunmuyor. 

Belki de iyi niyetlerle başlayan bu proje, zaman içerisinde endüstrinin en ilginç dolandırıcılık girişimlerinden biri olarak tarihe geçmeyi başarmış durumda.

YORUMLAR
Atlas Estrella
2 Ağustos 2022 01:39

Ay inşallah Silksong ekibi de ortadan kaybolmaz. YouTube'a en son yıllar önce video yüklemişler. Tamam biraz alakaya maydanoz oldu ama benim aklım Silksong'da.

brutalis
1 Ağustos 2022 11:16

Yapimcilarin kendi websitelerinde "News" basligina tiklayinca adware atmaya calisti, Eset durdurdu haberiniz olsun =) 

Parolamı Unuttum