PlayStation Patronu, ''Yeni IP'lere Yatırım Yapmak Çok Riskli'' Diyor

Eldeki serilere devam mı?

Sony Interactive Entertainment'ın CEO'su Jim Ryan, yeni IP'ler geliştirmenin riskine değinerek bu oyunlara yatırım yapmanın çok riskli olduğunu söyledi.

GQ'ya röportaj veren Ryan şöyle konuşmuş:

"PS4 nesli boyunca çok ciddi organik yatırımlar yaptık, insanların farkında olmadığı kadar büyük yatırımlar yaptık. Insomniac Games'i satın alarak bünyemize kattık. Şu an harika oyunlar geliştiriyoruz ve kesinlikle harika oyunlar geliştirmeye devam etmeyi planlıyoruz. Ancak büyük oyunlar çok büyük satış başarılarına ihtiyaç duyuyorlar. Bu günlerde böyle bir oyun geliştirmek 100 milyon dolardan fazlaya mal oluyor ve bunu yapabilmeye, pazara yeni IP'ler getirmeye devam etmeye - ki bu gerçekten de çok riskli bir şey ve biz bunu PS4 neslinde dört kez yaptık - devam edebilmek için çok büyük satış rakamları gerekiyor"

Her ne kadar Jim Ryan yalnızca SIE tarafından geliştirilen yeni IP'leri hesaba katmış olsa da, Horizon: Zero Dawn veya Ghost of Tsushima gibi dış stüdyo oyunlarının da PlayStation için ne kadar ikonik hale geldiklerini ve ciddi satış başarılarına ulaştıklarını ekliyor:

"Tüm stüdyolarla tek tek ilgilenen bir yönetim organizasyonuna sahibiz ve en çok baktığımız şeylerden biri de oyun portföyü. God of War veya Uncharted gibi çok sevilen serilerin yeni oyunlarını sunmak ile Horizon Zero Dawn veya Ghost of Tsushima gibi yeni IP'lerle değişik deneyimler sunmak arasındaki dengeyi kurmaya çalışıyoruz. Bunun hakkında çok derin ve dikkatlice düşünüyoruz"

Bu açıklamalardan biraz da PS5 neslinde de SIE tarafından geliştirilmiş çok sayıda yeni IP göremeyeceğiz sonucu çıkıyor sanki. İş yine üçüncü parti stüdyolara mı düşecek bakalım?

YORUMLAR
cavegamer3530
25 Kasım 2020 10:07

Ghost of tususimanın ortaçağ gothik şovalyeli versiyonunu yapslar tutar koskoca firmada birtane hayalgücü geniş adam yok mu sikiksokuk zombi oyunu yaparlarsa tutmaz tabi sonrada yeni iplere yatırım yapmak riskli derler 

darktower
24 Kasım 2020 15:03

Sizde aslında Days gone örnek göstermişsiniz. Bu zamanda ölen Zombi türüne oyun yapmaya kalkarsan tutmaz tabii. Firma almak yerine, çok satan türlere alternatif yapabilirler. Mesela konsol tarafında halen CoD bir rakip yok.

sSnake
24 Kasım 2020 09:58

Boşuna büyük markalar elinde tutmuş ip'si olan stüdyoları almıyor. Çok ciddi bütçe rakamları döndüğü için o eski bağlılık ve tutkuyla oyun geliştirme süreçleri yerini mekanik ve teorik bir sürece bırakmış. İyi ki günümüzde bağımsız geliştiriciler var da yeni fikirler ve benzersiz deneyimler sunan, tutkuyla yapılmış oyunlar da görebiliyoruz. Bunu mümkün kılan ücretsiz erişime açık oyun motorlarının katkısı da büyük.

Mico
23 Kasım 2020 23:22

Ubisoft bunu beğendi.

allalla
23 Kasım 2020 19:53

paramız var ama vizyonumuz yok demenin Sony'cesi.

Parolamı Unuttum