PS5 Oyun Satışları, Fırsatçılar Yüzünden Düşük Seyrediyor

‘Scalper’ tayfası oyun satışlarını da vurmuş

Microsoft ve Sony, büyük oranda salgının da etkisiyle yeni nesil konsol tedarik süreçlerinde sıkıntılar yaşıyorlar. Satışa sunulan konsolların hemen tükenmesi konsolları resmen karaborsaya düşürdü. Tabii bu duruma yol açan temel sebeplerden birisi ön siparişlerin fırsatçılar tarafından botlarla manipüle edilmesi oldu. Görülen o ki fırsatçıların etkisi konsol satışlarıyla sınırlı kalmamış, PS5 oyunlarının satışlarına da etkisi olmuş.

Bloomberg'in haberinde piyasadaki konsollar tükenirken, yeni nesle çıkan oyunlar açısından ise satış performansının aynı düzeyde seyretmediğine işaret edilmiş.

Buna ilişkin eldeki en önemli veri ise, 4 haftalık konsol satışları ile o konsoldaki ilk 3 oyunun satışlarının toplamına ilişkin kıyaslama. Famitsu’nun Japonya’daki konsol ve fiziksel oyun satışına ilişkin olarak hazırladığı tahmini verilere göre; 213 bin civarındaki PS5 satışına karşın ilk 3 sırada yer alan oyunların satışlarının toplamı 63 bin düzeyinde. Aynı veriler Nintendo Switch için incelendiğinde konsol satışının 525 bin, ilk 3 oyunun satışları toplamının ise 609 bin düzeyinde olduğu görülüyor. Yani Switch için konsol başına neredeyse 1 oyun satılırken, PS5 için her 3 konsol satışına karşılık 1 oyun satılmış gibi bir tablo var ortada. Dijital satışlar dahil edildiğinde de tablodaki bu farkı açıklayacak kadar etkili olmadıkları söyleniyor. Bu da Sony açısından hiç de arzu edilmeyen bir durumun varlığına işaret ediyor.

Bu manipülatif süreç ne kadar daha devam eder, yılbaşı dönemindeki satışlar nasıl seyreder, hep birlikte göreceğiz. Takipteyiz.

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum