Red Candle'ın Başına İş Açan Korku Oyunu Devotion, Steam'den Kaldırıldı

Yanlışlar silsilesi

Red Candle Games'in büyük umutlarla piyasaya sürdüğü yeni korku oyunu Devotion, stüdyonun başına çok büyük işler açtı. Tayvanlı geliştirici, Devotion'ın içinde Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping'e dair hakaretler olduğu gerekçesiyle geçtiğimiz günlerde Çinli oyuncuların çok büyük tepkisiyle karşılaşmıştı. Bu tepki yalnızca oyunun Steam üzerinden olumsuz inceleme bombardımanına tutulmasıyla sınırlı kalmadı, geliştiricinin önceki oyunu Detention da bu tepkiden nasibini aldı. Stüdyonun Weibo hesabı site tarafından kapatıldı (Weibo, Çin'in en büyük sosyal ağı ve bu ağda yer almak satışlar açısından da büyük önem taşıyor), stüdyonun Çin pazarındaki yayıncıları Indievent ve Winking Entertainment de sözleşmelerini fesh ettiler.

Peki tüm bunlara yol açan tam olarak neydi? Çinliler, oyundaki bazı görsellerin kasıtlı olarak yerleştirildiğini düşünüyor. Bu tür konuları takip ediyorsanız Çin ile Tayvan arasındaki anlaşmazlığı biliyorsunuzdur, zaten ortada hassas bir durum varken oyundaki bir görselde "Xi Jinping, Winnie the Pooh, Moron" kelimelerinin yer aldığı ortaya çıkınca ortalık karıştı tabii. Dahası bu poster aslında bir Fulu tılsımı, yani o bölgelerin kültüründe son derece şeytani kabul edilen bir lanet biçimi. Birinin vudu bebeğine iğne saplamaktan beter yani.

Oyunun bir başka yerinde rastlanan bir gazete küpüründe de "Baozi idam cezasına çarptırılarak hapishaneye gönderildi" ibaresi geçiyor. Baozi de yine Şi Cinping'le dalga geçmek için kullanılan ve mantı anlamına da gelen bir kelime. Çinliler isyanlarına bu detayı da eklemişler ama Baozi aslında Red Candle'ın kurucusu Wang Wei'nin takma ismi :) Yani işler öyle karışmış ki, sapla saman birbirine girmiş.

devotion-steam-1

Red Candle bu görsellerin stock resim kullanılmasından kaynaklandığını, hiçbir art niyet olmadığını söylese ve defalarca özür dilese de tepkiler durulmadı elbette. Bunun da en büyük sebeplerinden biri bu olayın hükümet yetkililerin kulağına gitmesi halinde yalnızca oyunun değil, tüm Steam'in Çin'de yasaklanabilme ihtimali. Zaten Steam sayfasındaki yorumlarda da bu yönde ibareler vardı, "sizin yüzünüzden Steam banlanacak" gibi isyan cümlelerini hem Steam'de, hem de çeşitli forumlarda görmek mümkündü.

Sonuç olarak Red Candle Games ard arda açıklamalar yayınladı. Bunlardan birinde "Bu korkunç hatanın tüm sorumluluğunu Red Candle Games olarak üstleniyoruz. Red Candle'ın kesinlikle gizli biçimde ideoloji yaymak veya gerçek hayattaki gerçek bir insana saldırmak gibi bir niyeti olmamıştır" diyerek oyuncuları da daha sakin olmaya davet ettiler.

Bunun hemen ardından Devotion, Steam'den kaldırıldı ve Red Candle Games "teknik sorunlar nedeniyle oyunu tekrar gözden geçirmek üzere mağazadan kaldırmaya karar verdik. Bu esnada çizimlerden kaynaklanan gerilimin azalacağını umut ediyoruz, ekibimiz oyunu baştan aşağı kontrol ederek tartışma yaratabilecek herhangi bir materyal kalmadığından emin olacaklar. Umuyoruz ki bu sayede oyuncular oyunumuz tekrar Steam'e döndüğünde oyunun kendisine odaklanabilecekler."

Detention'ı o kadar beğenmiştim ki Devotion'ı da oynamak istiyordum aslında, tüm bu tartışmalardan sonra daha da merak ediyor oldum.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum