Şu sıralarda oyun dünyasındaki en sıcak tartışma, mikro-ödemelerin oyunlardaki yeri ve lootbox’ların kumar olup olmamasıyla alakalı. Electronic Arts’ın, Battlefront 2’deki agresif mikro-ödeme tutumu, oyunun hayranlarından büyük tepkiler görmelerine neden olmuştu. Üst üste gelen açıklamalar ve Disney’nin EA’nin CEO’sunu araması sonunda oyunun geliştiricisi DICE, mikro-ödemeleri şimdilik oyundan çıkardıklarını açıklamıştı.
> X-COM 3 ve Civilization 7'de mikro-ödemeler olacak mı?
Battlefront 2 böyle bir tepki yedikten sonra Belçika, Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri ve daha birçok ülkenin milletvekilleri ve senatörleri lootbox’ların kumar olduğunu ve oyunlardan yasaklanmaları gerektiğini konuşmaya başladılar. Yasal sürecin oyun dünyasının geleceği için ne gibi bir yol çizeceğini şu an için kestiremesek de, ekmeğinin büyük bir kısmını mikro-ödemelerden çıkaran dağıtımcılar konuyla ilgili teker teker konuşmaya başladılar.
Bunlardan en sonuncusu, Rockstar ve Firaxis oyunlarının dağıtımcılığını üstlenen Take-Two’nun patronu Karl Slatoff oldu. Tahminlere göre GTA Online’daki mikro-ödemelerden 1 milyar doların üstünde kâr eden Take-Two’nun, endüstriyi sarsan bu olayı hafiften halı altına süpürmesi sürpriz olmazdı herhalde. "Bu kumar kontrol olayı falan, biz onu kumar olarak kabul etsinler istemiyoruz." diyen Slatoff ekledi: "Bizim görüşümüz ESA'nın açıklamasıyla büyük oranda aynı. Yani bu durum böyle devam edecek."
Entertainment Software Agency, ya da diğer adıyla ESA, Nintendo, Microsoft ve Take-Two gibi dev firmaların lobicilik faaliyetlerini üstlenen bir grup. ESA birkaç gün önceki basın açıklamasında, lootbox'ları kumar olarak görmediklerini belitrmişti.
> EA hisseleri Battlefront 2 sonrası 3 milyar dolar kaybetti.
Mikro-ödemeler ve lootbox’ların kumar olup olmadığını sabaha kadar tartışırız ama büyük firmalar kendilerine milyar dolarlar kazandıran bir ekonomi modeline toz kondurmayacaklardır.