Sega, Creative Assembly Tarafından Geliştirilen Hyenas’ı İptal Etti

Beta testleri daha yeni bitmişti

Bazı oyun firmalarının son yıllarda ısrarlı bir şekilde yaptığı bir hata söz konusu. Çevrimiçi veya mobil oyunlar çıkarıp kendileri için düzenli bir gelir kalemi oluşturmayı hedefliyorlar. Ama çoğu zaman bu projeler ya tamamlanamıyor ya da tamamlansa bile beklendiği gibi başarılı olamıyor. Sonuç olarak da hem harcanan onca emek hem de bu işe aktarılan finansal kaynak boşa gitmiş oluyor. Ubisoft’tan tutun Square Enix’e, Capcom’dan Electronic Arts’a birçok firma bu tuzağa düştü. Görülen o ki bu kervana Sega da katılmış bulunuyor.

Sega, geçtiğimiz yıl Hyenas adlı bir oyun duyurmuştu. Creative Assembly tarafından geliştirilmekte olan oyun; Steam sayfasındaki tanımla “ele avuca sığmaz anti kahramanların epik ve yer çekimsiz çatışmalarda diğer ekiplere ve güvenlik güçlerine karşı savaşıp değerli ürünleri çaldığı, kahraman tabanlı ve çok oyunculu bir nişancı oyunu” olacaktı; olamadı.

Sega; uygulamaya koydukları yapısal reformlarla ilgili bir metin paylaştı ve bu duyuruyla Hyenas’ın iptal edildiğini de açıklamış oldular. Ana gerekçe olarak; COVID-19 süreci ve ekonomik daralmadan kaynaklı şekilde Avrupa bölgesinde karlılığın düşmesi gösteriliyor. İptal edilen tek oyun da Hyenas değilmiş, duyurulmamış bazı oyunların da iptal edildiği belirtiliyor açıklamada.

Eylül ayının başında Hyenas’ın kapalı beta testleri gerçekleştirilmişti. Pek de iyi geri dönüşler almamış olsa gerek ki, çıkış için geri sayımın son aşamalarına gelinmişken projenin fişi çekildi.

Bence üzücü bir haber. Bu gibi durumlarda beni esas üzen oyun çıkamaması veya çıkıp da başarısız olmasından ziyade, bu iş için onca zaman çalışan, emek harcayan insanların durumu.

Projenin iptal edilmesinin ardından Creative Asembly çalışanlarının bir kısmının da işine son verileceği söyleniyor. Bizleri Alien: Isolation gibi bugün halen konuştuğumuz bir oyunla ve Total War gibi çok sağlam bir seriyle buluşturan bir stüdyodan bahsediyoruz. Böyle bir ekibi, riskli bir projeye yönlendirip günün sonunda da “Beklediğimiz gibi olmadı, sizinle yolları ayırıyoruz” demeleri bana çok anlamsız geliyor.

Umuyorum Creative Assembly ekibi bu işten olabildiğince az zarar görür ve yollarına sıkıntısız bir şekilde devam edebilirler.

YORUMLAR
Atlas Estrella
29 Eylül 2023 10:30

Bu işin gücün ortasında kovulma hissini iyi bilirim çünkü geçen ay benim de başıma geldi. Yoğun bir çeviri sürecinin tam ortasında, "olağanüstü çabalarınız ve bağlılığınız için teşekkür ederiz, cover letter isterseniz bizimle iletişime geçmekte tereddüt etmeyin" diye gazımı alıp postaladılar beni. Bir hafta boyunca karnıma ağrı girdi. Gerçi bir hafta sonra yavaş yavaş toparlamaya başladım kendimi. Ulan önce çeviriyi bitirseydim bari, ondan sonra kovsaydınız.

allalla
28 Eylül 2023 19:52

iptal edip, maliyetini bize dayamışlar. pharaoh'a 1500 TL diyorlar. japonya'da, çin'de ve güney kore'de 1000-1300 TL, nasıl oluyorsa? herhalde zenginiz de haberimiz yok!

Parolamı Unuttum