"Sony Ne Yapmak İstesek İzin Veriyor" - Guerilla Games

%100 özgürlük bir oyun geliştiricisi için güzel bir his olmalı.

Killzone serisi ve Horizon Zero Dawn ile tanıdığımız Hollanda tabanlı oyun şirketi Guerilla Games'in kreatif yönetmeni Hermen Hulst, Sony ile çalıştıklarından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

AT5'e konuşan Hulst, oyunu altı buçuk yılda bitirdiklerini belirtirken yüzlerce kişinin emek verdiğini söyledi. Kreatif yönetmen, oyuna harcanan toplam miktardan net olarak bahsedemeyeceğini söylese de yaklaşık olarak 45 milyon euro bütçeye sahip olduklarını belirtti. 

> Horizon Zero Dawn çılgınlar gibi satıyor. Yeni hedef 3 milyon!

Gelelim Hulst'un en kritik ifadesine, en azından benim için en dikkat çeken açıklaması bu oldu. Kendisi, "Ne istersek onu yapabiliyoruz. Guerilla'nın şu ana kadar yaptığı tüm oyunlar karlı oldu.Bu şekilde başarılı olduğumuz sürece yaratıcı özgürlüğümüzü koruma hakkına sahibiz." dedi. Evet, para kazandırdığı içni özgürlük sunuyorlar ne işte diyebilirsiniz. Ancak Sony'nin piyasadaki en büyük rakibi Microsoft'un ise tam tersi sürekli baskı yaptığını ve oyunların kendi gördükleri şekilde biçimlenmesi gerektiğini dikte ettiğini biliyoruz.

> PlayStation4 ile Xbox One arasındaki fark açılıyor!

Hatta iptal edilen Scalebound'ta da geliştirici firmadan bazı çatlak sesler bu yönde şikayetlerde bulunmuştu. Başka stüdyolardan da zaman zaman buna yakın ifadeler duyuyoruz. Zamanında John McCormack da Microsoft'tan benzeri bir sebepten dolayı şikayetçi olmuştu. Düşük bütçe ve yaratıcı özgürlüğün elinden alınmasından dem vurmuştu. Yani Sony, sırf para kazandırıyor diye özgürlük sağlıyor demek bence kötü bir yorum olur. Bir şeyleri daha doğru yapıyor olmalılar ki konsola özel oyunları hep Sony'den duyuyoruz ve bizi şu aralar heyecanlandıran özel oyunların neredeyse tamamı da PlayStation 4 için çıkıyor.

Hulst, verdiği röportajı Horizon Zero Dawn'un devamı için çalıştıklarını dile getirerek noktalıyor. 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum