Sony, PlayStation’a Çıkacak Oyunlara Cinsel İçerikler Konusunda Yeni Kısıtlamalar Getirmiş

Gerekli bir adım mı, sansür mü tartışmaları başlamış bile...

The Wall Street Journal'ın haberine göre Sony, PlayStation oyunlarında cinsel içerikler ile ilgili yeni kısıtlamaları uygulamaya koymuş durumda.

WSJ'ın ismi açıklanmayan kaynaklarından birisi, Sony'nin yasal ve toplumsal tepkilere taraf olmaktan çekinmesi nedeniyle böyle bir adım attığını ifade ederken, yazılı bir çerçeve metin bulunmadığını, dolayısıyla ne tarz bir politikanın yürürlükte olduğunu tam olarak bilemediklerini, bu gelişmenin #MeToo hareketinin ardından atılan ani bir adım olarak karşılarına çıktığını eklemiş sözlerine.

Bir diğer kaynak da "Sony'nin, platform sahibi olarak kullanıcılara karşı bir sorumluluğu olduğunu, dolayısıyla oyun geliştiricilerin de bu platformda dengeyi gözeten, uygun içerikler üretebileceklerini ve oyunların, gençlerin bedensel ve zihinsel gelişimine olumsuz bir etkide bulunmaması gerektiğini" söylemiş.

Bununla birlikte WSJ bazı oyun geliştiricilerinin bu adımdan duydukları hoşnutsuzluğu da aktarmış. Oyunlarda cinsel içeriğe sıklıkla yer verilmesi nedeniyle, özellikle Japonya'da böyle bir tepki söz konusu anladığımız kadarıyla. Geliştiriciler, sadece yaratıcılıklarının sınırlandırılmasından dolayı değil, aynı zamanda yazılı bir çerçeve metin bulunmaması nedeniyle de sorunlu bir adım olarak görüyorlarmış bu politika değişikliğini.

Küçük ölçekli bir Japon oyun stüdyosunun CEO'su fikirlerini şu şekilde beyan etmiş:

"Oyunu tamamlayıp gözden geçirilmek üzere onlara sunana kadar ne diyecekleri hakkında bir fikriniz olmuyor. Eğer memnun olmazlarsa, birkaç gün önce aynı derecede cinsellik içerek bir oyuna onay vermiş olsalar dahi, oyunu tekrar ele alıp ekibimize istenen düzenlemeleri yapmaları yönünde talimat vermek durumunda kalıyoruz. Bu oldukça maliyetli bir süreç"

Japonya'dan bir başka firmanın yöneticisi de "Bize sadece 'Gidin kendinize daha uygun bir yer bulun' diyorlar" şeklinde ifade etmiş durumu.

Bu geliştiriciler, benzer sorunları PC'de, söz gelimi Steam gibi platformlarda yaşamadıklarını belirtiyorlar. Fakat Playstation'da bu şekilde sansürlenmek onlar için can sıkıcı.

Bakalım ilerleyen günlerde Sony'den bu konu ile ilgili bir açıklama gelecek mi. Takipteyiz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum