Steam Oyuncularının En Çok Kullandığı Kontrolcü Hangisi?

Xbox kontrolcüleri revaçta

"Bilgisayar oyunlarında kontrolcü uyumluluğu eskiden oyun geliştiricileri tarafından yönetilmekteydi. Yani bir oyun, belirli donanımları destekliyordu ve oyuncular yalnızca bu belirli girdi seçenekleri içinden tercihlerini yapabiliyordu. Topluluk üzerinde bulunan kısıtlamalar azaltıldığında ne gibi sonuçlar ortaya çıkacağına dair deneylerimize 2015 yılında başladık." diye başlıyor Steam'de yayınlanan en yeni blog. "Bilgisayar Oyunlarını Kontrolcü İle Oynamak" isimli bu yazıda PC oyuncularının zaman içinde kontrolcülere olan ilgisinin ne derece arttığını ve en çok hangi kontrolcüleri tercih ettiklerini sayılar eşliğinde görüyoruz.

Ben açıkçası kontrolcü kelimesini pek fazla sevmiyorum ama blogla uyumsuz olmamak adına bu haberde oyun kolu veya oyun kumandası demeyeceğim, öylesi de ayrı tuhaf durur çünkü :)

Veriler gösteriyor ki Steam oyuncuları gerçekten de oyunları kontrolcüyle oynamayı seviyor. 2015'ten bu yana 30 milyondan fazla oyuncunun en az bir kontrolcü kaydetmiş olduğu görülüyor. Hatırlıyorum da PC'ye ilk geçtiğimde "klavyeyle oyun mu oynanır yahu" demiştim çünkü o zamana kadar bizim için oyun demek joystick demekti. Sonra yıllar geçti, bu sefer de "kontrolcüyle oyun mu oynanır yahu klavye dururken" moduna girdim. Şimdiyse bazı oyunları klavyeyle oynadığımı düşünemiyorum bile, insan bu tür yeniliklere ne kadar çabuk alışıyor.

Neyse... Araştırmaya göre PC oyuncularının en çok tercih ettiği kontrolcü Xbox kontrolcüleriymiş sevgili Oyungezerler. Xbox kontrolcülerinin hayranı biri olarak buna pek şaşırmadım. 27.2 milyon Xbox 360, 1.5 milyon Xbox One kontrolcüsü tanıtılmış sisteme. Yani başlıktaki sorunun cevabını verecek olursak PC oyuncularının en çok kullandığı kontrolcünün de Xbox 360 kontrolcüsü olduğunu söyleyeyim. Ben de elimde her ikisi de olmasına rağmen oyun oynarken X360 kontrolcüsünü tercih ediyorum, Xbox One kontrolcüsü rafta günün birinde sıranın kendisine gelmesini bekliyor.

PS4 kontrolcülerinin sayısı 12 milyon, henüz çok yeni bir kontrolcü olmasına ve Steam desteği 1 Mayıs 2018'te başlamasına rağmen Switch Pro kontrolcüsü ise yaklaşık 400bin ile önemli bir yer elde etmiş. Switch Pro kontrolcüsü bu hızlı ivmeyle şu an en çok tercih edilen 7. kontrolcü.

Blogun detaylarına ve kontrolcü sayıları ile ilgili grafiklere şu linke tıklayarak erişebilirsiniz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum