Steam Yaz İndirimlerinde Kaçırmamanız Gereken Wadjet Eye Oyunları

Adventure sevenler buraya

Bugüne kadar Steam indirimleri için çeşit çeşit listeler hazırladık. Kimi zaman listelerimize fiyat sınırı koyduk, kimi zaman belli türleri öne çıkardık. Her zaman bizzat oynadığımız ve önerdiğimiz oyunları listeledik. Ama yanılmıyorsam şimdiye kadar hiç "bir yayıncı listesi" hazırlamamıştık.

Wadjet Eye benim çok sevdiğim bir isim ve günümüzün de en önemli adventure oyunu yayıncılarından birisi. Stüdyonun şimdiye kadar yayınladığı 15 oyun var ve aşağıdaki listede de tam 14 oyun bulunuyor. Tek birini (A Golden Wake) dışarıda bıraktım çünkü hem fiyatı çok arttı, hem de yayıncısı artık Grundislav Games olarak görünüyor. Yine de ona da bir göz atmanızı tavsiye ederim, o ayrı.

Bu listede Wadjet Eye'ın neredeyse tulum çıkarmasının sebebine gelecek olursam, çünkü ben Wadjet Eye'ın yayınladığı tüm oyunları şiddetle öneriyorum :) Yıllar içinde birçok kişiye aşağıdaki listeden çeşitli oyunları hediye ettim, çoğunu bizzat inceledim, çeşitli listelerde de defalarca kendilerinden bahsetmişimdir. Kısaca şunu söyleyebilirim: bu oyunlar bu fiyatlarla gerçekten de kaçmaz.

Listedeki oyunları kısaca açıkladıktan sonra kendi notumu da vereceğim. Sıralamayı da oyunların çıkış tarihine göre yaptım.


GEMINI RUE

Gemini Rue, Joshua Nuernberger'in ilk ve tek oyunu ama ne oyun... Kimlik ve kefaret arayışı içinde geçen, bol yağmurlu bir bilimkurgu gizem öyküsü bu. 23. yüzyılda on yıllık bir savaşın ardından bağımsızlığını ilan eden Gemini Sisteminde geçen bu cyberpunk macerada mafya çakması bir suç örgütü sistemin büyük çoğunluğunu kontrol altında tutuyor ve bunu da Juice ismindeki bir uyuşturucu yoluyla başarıyor. Oyunda Azriel Odin ve Kane Harris isminde iki farklı karakteri oynuyoruz. Baskıcı rejimin etkisini her adımımızda hissettiğimiz oyunun gerçekten de inanılmaz etkileyici bir hikayesi ve sizi ciddi anlamda düşündürecek bir sonu var.

Eser'in Notu: 8.5

RESONANCE

Resonance çok zeki bir parçacık fizikçisi aniden ölünce, yeni icadı olan ölümcül bir cihazın yanlış ellere düşmesini önlemek için zamana karşı yarışan dört yabancının hikayesini anlatıyor. Ölen bilimadamının gizli kasasını bulmaya çalışan bu dört kişinin hikayesi müthiş biçimde bir araya bağlanıyor. Oyunun Bastion'un anlatıcısı Logan Cunningham'ın da aralarında bulunduğu sağlam bir seslendirme kadrosu var.

İncelememde "Resonance muhteşem bir hikayeye sahip ve hikayedeki sürprizler ağzınızı açık bırakacak cinste. Eğer bilimkurgu temalı macera oyunlarına açsanız karnınızı tıka basa doyuracak, lezzeti damağınızda kalacak bu oyunu sakın ama sakın kaçırmayın." demiştim.

Eser'in Notu: 9

PRIMORDIA

Tüm yaşam sona ermiş. İnsan denen şey sadece hikayelerde kalmış. Zaman Dünya'daki yaşama öyle hoyrat davranmış ki makineler bile bozulmaya başlamış. Primordia, robotların hakimiyetindeki bir dünyada geçen harika bir adventure oyunu. İhsan Primordia için "Hani bazi adventure oyunları vardır, oynadığınızda sizde derin bir iz bırakır ve unutulmayacaklar listenize girer. İşte Primordia da onlardan biri..." demişti, çok doğru demiş. Baş kahramanımız Horatio Bilinmeyenüretimi'ni çok seveceksiniz.

Eser'in Notu: 8

THE SHIVAH

Ben daha önce başrolünde bir hahamın olduğu bir oyun oynamamıştım açıkçası. Bu David Gilbert'ın ilk oyunlarından biri ve bu oyunla o ayın AGS ödülünü kazanmış. Sonradan grafikleri geliştirmiş, yeni bulmacalar eklemiş ve daha düzgün halde oyuncularla paylaşmış. Değişik bir hikayesi ve oynanışı var, üç farklı sonu da cabası.

Eser'in Notu: 6.5

BLACKWELL SERİSİ

İşte bakın bu çok özel bir seri. Blackwell Legacy ile başlayan, Unbound, Convergence ve Deception ile devam eden ve Epiphany ile müthiş biçimde sonlanan bir seri. Başrolünde bir medyum olan Rosangela Blackwell ve onun ruhani rehberi Joey Mallone bulunuyor. İkili bu dünyada çeşitli sebeplerle sıkışmış hayaletlerin ölümden sonraki yaşama geçmelerine yardımcı oluyor ama arkaplan hikayesi bundan çok daha derin ve oyunlar boyunca ilmek ilmek işleniyor. Serinin ikinci oyununda Rosa'nın halası Lauren rolünde oynayarak hikayeyi daha da iyi anlıyoruz.

Eser'in Notu: 9

TECHNOBABYLON

The Mindjacker adıyla bilinen bir seri katilin peşine düştüğümüz, fütüristik bir macera oyunu Technobabylon. Sanırım benim en çok hediye ettiğim oyunların başında geliyor. 2087 yılının distopik geleceğinde geçen oyun Central adlı bir yapay zekâ tarafından kontrol edilen bir şehirde yaşanan olayları konu alıyor. Oyun bize “yaratıcılarıyla buluşmak üzere” olan üç farklı oynanabilir karakter sunuyor: henüz dünyaya gelmemiş çocuklarının hayatıyla tehdit edilen CEL Ajanı Charlie Regis, “Trance” adlı sanal bir uyuşturucunun bağımlısı olan ve açık alan fobisine sahip Latha Sesame, sadakat ile kanunlar arasında seçim yapmak zorunda kalan bir başka güvenlik ajanı Max Lao. Süper bir oyun bu.

Eser'in Notu: 9

SHARDLIGHT

Ölümcül bir salgının pençesindeki bir dünyada, istemsizce de olsa hükümet adına çalışan genç bir kadın olan Amy Wellard rolündeyiz Shardlight'ta. Tüm kaynakların kontrolünü elinde bulunduran Aristokratlar ismindeki oligarşi herkesin korkulu rüyası. Zenginlere düzenli olarak aşı sağlanıyor ve onlar da karşılığında hükümeti sorgusuz sualsiz destekliyor. Fakirler ise ölüme terk edilmiş, piyangodan aşı çıksın diye dua ediyorlar. Etkileyici bir hikayesi var.

Eser'in Notu: 7.5

UNAVOWED

Blackwell evreninde geçen Unavowed için çıktığı günlerde "Wadjet Eye Games'in belki de şimdiye dek yaptığı en iyi oyun" demiştim. Sonrasında incelememde de Unavowed'u şöyle tarif etmiştim: Bioware RYO’larından izler taşıyan, yanımıza seçtiğimiz karakterlerin diyaloglar ve bulmacalar üzerinde doğrudan etki taşıdığı, verdiğimiz kararların ardından ‘ya diğerini seçsem ne olurdu’ diye sürekli merak içinde bırakan ve gerçekten de kararların etkisini net biçimde gördüğümüz, daha önce bu türde karşılaşmadığımız derecede çeşitlilik sunan bir point’n’click macera oyunu. İşin içinde New York var, büyüler var, canavarlar var. Oynamayan çok şey kaybeder.

Eser'in Notu: 8.5

STRANGELAND

Kâbus gibi bir karnavalda uyanıyorsunuz, hafızanızın yerinde yeller esiyor. Altın saçlı bir kadın size sesleniyor ve sizin iyiliğiniz için kendisini dipsiz bir kuyuya atıyor. Bu dünyada sizinle alay eden kuzgunlar da var, gözleri görmeyen bir katip de, yaşayan bir fırın da var, telefonda size kızan sizin başka bir versiyonunuz da. Alabildiğine absürt, grotesk, baştan sona metaforlarla dolu bir macera oyunu Strangeland. H.R.Giger soslu görsellerle sunulan bu karanlık tema oldukça çekici.

Eser'in Notu: 7.5

THE EXCAVATION OF HOB'S BARROW

Listemizin son, Wadjet Eye'ın yayınladığı en yeni ve Cloak and Dagger Games'in de en iyi oyunu. Hatta biraz ileri gidecek ve bu oyun için modern bir klasik diyeceğim. Folk korku temalı adventure oyunlarına pek sık rastlamıyoruz, bu temayı Thomasina Bateman adındaki genç bir höyük kazıcısı eşliğinde başarıyla işleyen The Excavation of Hob's Barrow, Hob Höyüğü'nden neden uzak durmamız gerektiğini gayet başarılı biçimde anlatıyor. Arkaplan çizimleri, atmosferi, seslendirmeleri, efektleri dört dörtlük. Sonu alıştığımız hikaye sonlarından son derece farklı. Midsommar, The Witch gibi folk korku eserlerini sevdiyseniz bayılırsınız.

Eser'in Notu: 8.5

Listedeki tüm oyunları satın almak isterseniz ödeyeceğiniz toplam miktar sadece 99.25 TL olacak. Oyunların en ucuzu 3 TL, en pahalısı ise 20 TL. Ortalamaya vurduğunuzdaysa oyun başı 7 TL gibi son derece düşük bir rakam çıkıyor ortaya :) İleride bir gün bunların hepsi kur güncellemesiyle zamlanacak, o yüzden bu fırsatları kaçırmamak lazım.

YORUMLAR
Stardust
8 Temmuz 2023 21:19

Gemini Rue ve Unavowed'u beğenerek oynamıştım ve o gazla Wadjet Eye'ın 2-3 oyununu daha almıştım. Şimdi Resonance ve Blackwell serisini de kütüphaneme ekliyorum :) Yazı için eline sağlık Eser Abi.

Parolamı Unuttum