Steam'in Yeni Aile Özelliğinin Artıları ve Eksileri

Her şey güllük gülistanlık değil

Steam dün Aile Paylaşımı özelliğini tamamen elden geçirdiğini duyurdu ve bu özelliği Steam Beta üzerinden teste açtı. Steam Aileleri ismindeki bu yeni özelliğe dair temel detayları zaten Engin'in yazdığı haberde okumuşsunuzdur. İlk bakışta "iki oyuncu da aynı anda oyun oynayabilecek" özelliği elbette dikkat çekiyor ve bu çok büyük bir artı. Ama Steam'in uygulamaya başlayacağı bu yeni Aile Özelliğinin artıları kadar eksileri de var.

Özelliğin betaya alınmasıyla birlikte ben de hemen test etmek istedim ve beta istemcisine geçtim.

Şimdi öncelikle eskisine göre çok daha pratik bir sistem var karşımızda. Daha önce A ve B kişileri oyun kütüphanelerini birbirlerine Aile Paylaşımına açmak istediklerinde önce A kişisi B kişisinin hesabına kendi bilgisayarında girip o bilgisayara yetki veriyor, sonra da B kişisi A kişisinin hesabına yine kendi bilgisayarında girip kütüphanesini ekliyordu. Bunu tek taraflı yapınca A kişisi B kişisinin kütüphanesine erişse de, B kişisi A kişisinin kütüphanesine erişemiyordu.

Şimdi ise bir ailede toplanan tüm kişilerin kütüphanelerindeki paylaşılabilir tüm oyunlar tüm aile fertlerine açılıyor. Yani B kişisi A kişisinin ailesine katıldığı anda ortak bir oyun havuzu oluşuyor ve bu oyunların kimin kütüphanesinde olduğunun bir önemi kalmıyor.

Ya da A ve B kişilerini bir kenara bırakayım, kardeşim Erce'yle paylaşımlarımızdan örnek vereyim.

Eskiden ben kendi kütüphanemdeki bir oyunu oynarken Erce benim kütüphanemdeki herhangi bir oyunu başlattığında ikimizden birinin oyundan çıkması gerekiyordu. Yani bir kütüphanede aktif olarak sadece bir kişi oyun oynayabiliyordu. Bunu aşmanın da çeşitli yöntemleri var elbette, biz de kardeşimle bu yöntemleri sıkça kullanıyorduk ama bu yazının konusu o değil tabii :)

Şimdiyse kütüphaneler ortak olduğu için iki kişi de aynı kütüphaneden farklı oyunları aynı anda oynayabiliyorlar. Ancak eğer ikiniz de AYNI oyunu oynamak istiyorsanız o zaman o oyundan ikinizin de kütüphanesinde bulunması lazım. Tek oyun alıp co-op oynayalım diye bir şey mümkün değil yani. Bu önceden de yapamadığımız bir şeydi, bu konuda bir değişiklik yok.

Buraya kadar her şey iyi güzel. Ortada basit bir aile paylaşımı sistemi var, kütüphaneleri birleştirmek iki tıkla halledilebiliyor.

Ancak gelin şimdi bir de madalyonun diğer yüzüne bakalım.

Eski sistem çok daha kişiselleştirilebilirdi. Mesela ben kütüphanemi Erce dışında iki arkadaşımla daha paylaşıyordum (hadi bu arkadaşın adına da Onur diyelim mesela, anlatım kolaylığı açısından). Erce kendi bilgisayarında benim kütüphanemi görüyordu, Onur da kendi bilgisayarında benim kütüphanemi görüyordu. Erce ve Onur birbirinin kütüphanesine erişemiyordu çünkü aile paylaşımı yapan bendim. Ben de ayrı olarak Erce ve Onur'un ailelerine ekliydim, yani onların kütüphanelerine ayrı ayrı erişebiliyordum.

Şimdiyse bunu yapmak mümkün değil. Ben, Erce ve Onur aynı ailede olursak herkes birbirinin kütüphanelerine erişiyor. Çünkü Steam burada gerçekten de "AİLE" kavramını kullanıyor. Birbirini şahsen tanımayan kişileri bir araya getirdiğinizde onların kütüphanelerini de birbirine açmış oluyorsunuz. Düşünsenize, Erce kendi kütüphanesinde yeni aldığı A oyununu oynamak istiyor, ama bir de bakıyor Onur çoktan oyuna girmiş bile. Erce ile Onur'un tanışmadığını ve ikisinin de diğerinin haberi olmadan benim tarafımdan Aile'ye eklendiklerini düşünün. Hoş bir durum değil.

Bu sistemin ikinci bir dezavantajı da şu. Bir aile yarattığınızda veya bir aileye katıldığınızda bu uzun süreliğine bağlayıcı oluyor. Eski sistemde canınız istemediği an aile paylaşımını kapatabilir, istediğiniz kişiyi alıp çıkarabilirdiniz. Şimdiyse Erce benim aile grubumdan çıktığı an TAM 1 YIL BOYUNCA ne başka bir aileye katılabiliyor, ne de kendi ailesini yaratabiliyor. Çünkü Steam diyor ki, "e hani siz aileydiniz? ne demek başka aileye geçmek?". Dediğim gibi Steam burada aile kavramını gerçek anlamda kullanıyor, Aile grubunda birinci dereceden aile fertleri var diye varsayıyor. E haliyle insanlar gerçek hayatta da pat diye aile değiştirmiyorlar.

E diyelim Erce artık kendi ailesini kurmaya karar verdi, çocuklarıyla birlikte kendi Steam grubu olsun istiyor. Benim ailemden çıktığı anda 1 yıl boyunca bunu yapamayacak. Alternatifi Erce'nin çocuklarını benim kendi aileme eklemem, ama o zaman da belki Erce'nin çocuklarla paylaşmak istemediği benim oyunlarımı da herkese açmış oluyoruz. Ayrıca Aile'de kişi sayısı sınırı olması da herkesi eklememize mani. Eğer bir çocuğu yanlışlıkla Yetişkin olarak eklersek "profilini Çocuk olarak değiştireyim" seçeneği yok.

Sistemin üçüncü dezavantajı ise suçun şahsiliği ilkesinin bir kenara bırakılmış olması. Aile grubunuza eklediğiniz herhangi bir kişi, herhangi bir oyunda hile yapar ve yasaklanırsa, bu suçu siz de işlemiş sayılıyor ve siz de yasaklanıyorsunuz. Önceki sistemde "kütüphanenizin başkaları tarafından hile veya dolandırıcılık amacıyla kullanılması durumunda Aile Paylaşımı ayrıcalığınız iptal edilebilir hatta hesabınıza VAC yasaklaması uygulanabilir" şeklinde bir ihtimalden bahsediyordu Steam. Şimdi ise yasak doğrudan tüm aileye uygulanmış oluyor. Bu da Aile grubunuza ekleyeceğiniz kişileri seçerken çok dikkatli olmanızı gerektirecek.

Eskiden kütüphanenizdeki bir oyunu oynamak istediği için sizden aile paylaşımı açmanızı rica eden arkadaşlarınızla kütüphanenizi ayrı olarak paylaşabiliyordunuz, işleri bitince de paylaşımı iptal ediyordunuz. Şimdi çok güvenmediğiniz takdirde kimseyi gruba alamayacaksınız, çünkü Ailedeki C kişisinin yaptıkları tanımadığı B kişisini bile etkileyebilecek.

Steam'in bu yeni Aile Özelliğinin betada olduğunu belirtmekte fayda var tabii ki. Geribildirimlere dayanarak belki yukarıda saydığım maddelerden bazıları törpülenecek, bazıları değiştirilecek, belki yeni artılar veya eksiler ortaya çıkacak. Belki Aile gruplarına katılımda Netflix benzeri kısıtlamalar getirecek. Bunları şimdilik bilemiyoruz. Yine de en azından şimdilik SSS maddelerinde satır aralarına saklanmış olan bazı eksilerin farkında olmanızda fayda var.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum