FIFA'nın Türkiye Süper Lig'i bünyesine katması, 18 takımın hepsini oyunculara sunması ve bunu 3 yıllık bir anlaşma halinde gerçekleştirmesi hepimizi mutlu etti.
Ama bu tür işlemler nasıl oluyor? Yani EA gibi bir firma nasıl oluyor da böyle bir işlemi yapabiliyor? Biz de bu soruların resmi ağızdan cevaplarını almayı istedik. Türkiye Futbol Federasyonu İletişim Müdürü ve Uluslararası Etkinlikler Sorumlusu İlker Uğur da sorularımıza cevaplarını esirgemedi. İşte resmi ağızdan, Süper Lig'in FIFA 15'e giriş hikâyesi:
Türkiye futbol söz konusu olduğunda en önde gelen pazarlardan birisi.
İnsanlarımız futbol oynamayı, izlemeyi, konuşmayı ve paylaşmayı seviyor. Açık ara en çok sevilen spor futbol ve elbette söz konusu video oyunları olduğunda da en çok oynanan oyunların başında futbol oyunları geliyor.
Dünyada muadili pek olmayan halı saha konsepti bizde var. Sahada kendisini kanıtlamak isteyen her yaştan insanımız halı sahalarda mücadele ediyor. Yine bir diğer olayımız Playstation Cafe dediğimiz mekânlar. Buralarda en çok oynanan oyunlar futbol oyunları. Bu özel yapımız nedeniyle oyun üreticileri söz konusu futbol olduğunda Türkiye’yi pas geçmeyi tercih etmiyorlar.
Öncelikle bir hurafeyi sonlandırarak başlayayım:
TFF’nin futbol oyunlarına yönelik yaklaşımı her zaman olumlu oldu ve geçmişten bugüne TFF kendisine gelip, lisans almak isteyen hiçbir şirkete hayır demedi.
Sürecin nasıl işlediğini kısaca özetleyeyim:
Lisansları TFF mi veriyor?
Evet. Oyun firmaları (bu örnekte EA Sports), genellikle lisanslama işlerine bir önceki oyun çıktıktan hemen sonra başlasalar da özellikle Türkiye gibi liglerde her kulüple ayrı ayrı masaya oturacak insan kaynağına sahip olmadıkları için TFF’ye lisanslamayı merkezi olarak yapıp yapamayacağını soruyorlar ve TFF de bu lisanslamayı bu sezon gibi yaptığı zaman ligimiz FIFA 15 gibi oyunlarda yer alıyor.
Peki lisanslama dediğimiz olay nasıl oluyor?
Bunu yayın hakları gibi düşünebilirsiniz. Ligin ve kulüplerin fikri mülkiyet hakları var ve bunun bir bedeli var. TFF kulüplerden muvaffakatname isteyerek bu hakları ilgili proje için kendisine devretmesini istiyor ve ardından bu hakkı isteyen şirketlere pazarlayarak oluşan geliri kulüplere dağıtıyor. FIFA 15’te ligin yer alması bu şekilde gerçekleşti.
Logolar ve formalar oyuna nasıl eklendi?
Sezon öncesi kulüplerin federasyona sunmak ve onay alma zorunluluğu olan forma görselleri ve logolar EA Sports ile paylaşıldı ve oyuna o şekilde eklendi. Fotoğraflar da çoğunlukla TFF veritabanından sağlandı. EA Sports’un çok geniş bir içerik takip ekibi olduğunu da belirtelim.
Oyuncu özelliklerinden ve değerlerinden TFF mi sorumlu?
Hayır. TFF’nin bu konuda hiçbir müdahalesi olmuyor. EA Sports’un kendi ekibi tarafından hazırlanıyor.
FIFA 15’te yer almak nasıl bir katkı sağlıyor?
Maddi katkısının yanında dünya üzerinde yaklaşık 30 milyon kişinin oynadığı bir oyunda yer almak tanıtım açısından çok önemli. Türkiye Ligi en çok talep alan liglerden birisiydi. İlk anons sırasında tüm dünyada ciddi bir ilgi oluştu. Tanıtım videosu yüzbinlerce kez izlendi. Gamescom’da yapılan EA konferansı sırasında ilk sırada Spor Toto Süper Lig’in oyuna eklenmesi anons edildi. Bunların ülkemiz açısından oldukça önemli olduğuna inanıyorum.
Peki ya gelecek?
Spor Toto Süper Lig 2016ve2017 oyunları için de lisanslandı ve EA Sports’un güzel projeleri olduğuna inanıyorum. FIFA 15’e olan ilgi gerçekten çok büyük ve lige, kulüplerimize, futbolcularımıza gösterilen bu ilgi ne kadar doğru bir iş yapıldığının göstergesi.