Valve, Avrupa Komisyonu'nun Steam Kararı İle Mücadele Edecek

AB, Steam'in adil davranmadığına inanıyor.

Avrupa Komisyonu sene başında 6 büyük oyun firması -Valve, Bandai Namco, Capcom, Focus Home Interactive, Koch Media ve ZeniMax- hakkında "rekabet karşıtı davranışlar" gösterdikleri gerekçesi ile soruşturma başlatmıştı. Nisan ayında ilk bulguları paylaşan komisyon, bu markaların oyuncuların oyun satın alma şeklini kısıtladığı(geo-blocking) kanısına vardı. Bu durumun AB rekabet kurallarına karşı geldiği vurgulandı.

"Geo-Blocking" adı verilen bu sistem; görece daha zengin olan ülkelerin, oyunların daha ucuza satıldığı bölgelerden alışveriş yapmasının önüne geçiyor. Avrupa Komisyonu'nun incelemesinde şu ifadeler bulunuyor: "Bu ticari uygulamalar, pazarları sınırlara göre bölgelere ayırmış ve kullanıcılara yapılan pasif satışların önüne geçmiş. Aynı uygulamaların Avrupa kullanıcılarını Dijital Tek Pazar kurallarından mahrum bıraktığı görülüyor."


Kullanıcıların en iyi seçeneği tercih etmesinin önüne geçen bu sistem, Avrupa Komisyonu'ndan Margrethe Vestager'e göre yasa dışı bir hareket. Vestager'in ifadelerine göre AB üyeleri bu markalar için en uygun anlaşmaları düzenlemeye çalışıyor.

Reuters'in haberine göre Bandai Namco, Capcom, Focus Home Interactive, Koch Media ve ZeniMax beşlisi şimdiden anlaşmak için AB ile masaya oturmuş durumda. Henüz bu anlaşmanın içeriği gizemini koruyor olsa da AB'nin, itiraf halinde cezalara yüzde 10 indirim yaptığı biliniyor.

Diğer 5 firmanın aksina Valve, bu karara karşı mahkemeye çıkmaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği'nden gelecek tarihe göre suçlamaları mahkemeye taşıyacak olan Valve, Steam'in kurallara uyduğunu savunacak.

Eğer Komisyon bunun aksine karar verirse Avrupa Birliği firmanın, "dünya çapındaki" gelirlerinin bir kısmına el koyma ve işlemleri durdurma kararı alabilir.

YORUMLAR
anonymous
30 Ağustos 2019 23:15

Ucuz yerden her turlu alisveris yapilabilir. 3 ay sonra da zaten yer bazli oynama kisitlamasi da kalkiyor, her sekilde oynayabiliyorsun. Asil mesele $60 = €60 meselesi. Avrupalilarin ne sucu var, adam gibi €55 yapsinlar standart olarak.

Jamais Vu
30 Ağustos 2019 18:14

olay tamamen yaşlı adamların gençlerin parasına el koymaya çalışmasından ibaret.Bugüne kadar nerdeydiniz?

AYRICA YEREL FİYATLANDIRMA KADAR MANTIKLI BİR ŞEY YOK.bİZDEE UCUZ OLMAZSA HİÇ SATMAZ BİZDEKİ PAZARDAN ZENGİN ÜLKELER SATIN ALIRSA ÜRETİCİ KAZANAMAZ

MSelm
30 Ağustos 2019 15:49

Aman yerel fiyatlandırmaya bir şey olmasın da

Parolamı Unuttum