Advertisement

Valve, Steam Dışı Oyun Satışlarını Ciddi Ölçüde Etkileyecek Bir Değişiklik Yaptı!

Bu durum bundle sitelerini etkileyecek gibi

Valve bugün beklenmedik bir girişimde bulundu ve Steam dışındaki oyun satışlarını ciddi anlamda etkileyebilecek bir değişiklik yaptı. Steam'in geliştiricilere özel forumunda yapılan açıklamaya göre artık oyunlarını Steam dışında satmak isteyen geliştiricilerin "oyun kodu" talepleri otomatik olarak karşılanmayacak.

Bu ne demek, hemen açıklayayım. Geliştiriciler istedikleri zaman Steam'e ekli oyunları için belli miktarda oyun kodu talep ediyor ve Steam de bu kodları otomatik olarak gönderiyordu. Bugüne kadar bu konuda bir kısıtlama yoktu; geliştirici 1000 adet kod da istese, 100.000 adet kod da istese bunları otomatik olarak alabiliyordu. İşte bu sistem değişti ve Valve artık talep edilen kodları göndermeden önce oyunun Steam üzerinden satışlarını ve diğer faktörleri göz önüne alacak ve talebe buna göre karşılık verecek.

Valve çalışanı Sean Jenkin'in yayınladığı mesajda şu cümleler kullanılmış:

"Eğer kod isteğinizi geri çevirdiysek bunun sebebi Steam'deki satışlarının bu kadar miktarda kod talep etmesini haklı çıkaracak kadar fazla olmayışıdır ve muhtemelen bu kadar çok kod istemenizin sebebi oyununuzu Steam dışında daha ucuza satmaktır. Artık bir noktada Steam'e kazandırdığınız değerin bize olan maliyetinizi karşılamadığına karar vermişizdir.

Örneğin Steam üzerinden birkaç bin kopya sattığınız halde bizden 500.000 kod isterseniz oyunlarınızı, oyun satışlarınızı ve bize olan maliyetinizi dikkate alacağız."

Burada temel amaç Steam oyun kodlarının Steam dışında satışlarına darbe vurmak olarak özetlenebilir, çünkü geliştiriciler çoğunlukla çok sayıda oyun kodunu Bundle siteleri sayesinde daha ucuza oyuncularla buluşturuyordu. Bu durumu özellikle de "1$'a 20 oyun" gibi paketlerde sıklıkla görüyorduk. Steam işte bu oyunların kullandığı bant genişliği masraflarını ve diğer harcamaları karşılamak istemiyor, çünkü bu satışlardan pay alamıyor.

Geliştiriciler kod taleplerini bazen basına ve arkadaşlarına kod dağıtmak için de kullanıyor, ama bunların sayısı nispeten düşük olduğu için bu değişiklikten etkileneceklerini sanmıyorum. Ama büyük Bundle sitelerinin canı fena halde yanacak gibi duruyor ve bunun olumsuz etkilerini de ufak gelişticilere ek olarak oyuncular olarak biz hissedeceğiz. Bazı küçük oyun geliştirme stüdyoları bu bundle satışları ile hayatta kalıyorlar. Eğer Steam kod taleplerine olumlu yanıt vermezse bu geliştiricilerin tek çaresi Steam fiyatlarını indirmek olacak ki Valve'ın %30 kesintisi dikkate alındığı zaman bu da geliştiricilerin kar etmesini oldukça zorlaştıracak.

Steam'in bu kararının etkilerini muhtemelen çok yakında görmeye başlarız.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum