YIIK'in Geliştiricisi Aşırmacılıkla Suçlanıyor

Ackk Studios'un açıklaması pek de tatmin edici değil

Bu yılın Ocak ayında yayınlanan YIIK: A Postmodern RPG oyunu belki çoğunuzun radarından kaçmıştır. Kendisini Japon tarzı, sürreal bir RYO olarak adlandıran oyun ilk başta kendine has görselleriyle dikkat çekmiş ama sonradan gereksiz biçimde karmaşık ve yavaş olduğuna dair eleştiriler almıştı. Oyunu beğenenler de oldu, beğenmeyenler de. Aslında YIIK'ın hikayesi muhtemelen bu şekilde bitecek, oyun belki sorunlarını düzelten yamalar alacak ama takip etmeyenlerin de karşısına pek çıkmayacaktı.

Ancak işin içine intihal (aşırmacılık) iddiaları girince işin rengi değişti, oyunu duymayanlar bile YIIK'in ismini öğrenmiş oldu. Çünkü dün resmen kartal gözlü ve müthiş dikkatli bir Reddit kullanıcısı (malphasia) oyunun Proto Woman sahnesinden birkaç ekran görüntüsü yayınladı. Bu görüntülerde kullanılan diyaloglar, Haruki Murakami'nin After Dark isimli romanındaki pasajlarla bire bir aynıydı.


Konu ortaya çıkınca email yoluyla Kotaku'ya açıklama yapan Ackk geliştiricileri (Brian ve Andrew Allanson) söz konusu cümlelerin oyuna kasti olarak eklendiğini, intihal gibi bir niyetlerinin olmadığını, Murakami'nin kitabı oyun için esin kaynağı olduğundan bu esere saygı duruşunda bulunmak istediklerini söylemişler. Yalnız burada şöyle bir detay var: ne oyunda görülen diyalogların bir yerden alıntı olduğu belirtiliyor (diyaloglarda tırnak işareti bile yok), ne oyunda emeği geçenler listesinde Murakami'ye yapılan bir atıf var, ne de YIIK'in resmi sayfasında Murakami'nin ismi geçiyor. Yani ortada bir saygı duruşu var, ama bu duruşu kime olduğuna dair en ufak bir ibare yok. Sanki herkes Murakami'nin After Dark romanını bilmeli ve bu cümlelerin oradan alındığını anlamalıymış gibi.

Aşağıda örnek bir ekran görüntüsü görebilirsiniz:

Acck'ın açıklamasında oyunun baş kahramanı Alex'in bir After Dark hayranı olduğu ve karşısına çıkan Proto Woman'ın da kitaptan pasajlar okuyarak gerçekliğini kabul ettirmeye çalıştığı belirtilmiş (oyunda gerçek ve hayal dünyası yer yer içe geçiyor).

Aslında açıklamada mantıklı kısımlar var ve muhtemelen Ackk bunu kötü bir niyetle yapmamış ama yine de izinsiz biçimde bir kitabı kullandıkları ve buna dair hiçbir referans göstermedikleri gerçeği değişmiyor. Muhtemelen bundan ders almışlardır, internetin gözünden hiçbir şey kaçmaz :) Yani siz siz olun, oyun geliştirme işine girecekseniz bu tür şeylere dikkat edin.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum