İnceleme: Ultra Street Fighter IV

ZİNCİRLEME SIFAT TAMLAMASINDAN SON HADOUKEN!

 

Bı yazı daha önce Oyungezer dergisinde yayınlanmıştır. 

Dövüş oyunları tarihine damga vurmuş tüm oyunların ortak özelliği “çok dengeli” olmalarıdır. Denge bir dövüş oyununun asla gözükmeyen ama orada olduğu bilinen ve eğer eksikse “kötü bu oyun, peeeh” dedirten özüdür. Street Fighter IV çıktığında denge konusunda gayet doyurucu gibiydi lakin aradan yıllar geçtikçe oyunun aslında o kadar da dengeli olmadığını fark ettik. Capcom’un buradaki avantajı, her bir SF oyunu için en az üç dört ek oyunla durumu kurtarmasıydı, nitekim önce Super sonra Arcade Edition ile oyundaki dengeleri hep oturtmaya çalıştı. Ultra SFIV de Street Fighter IV zincirinin son halkası oldu böylece.

usf-4-big

EVO’DA DAIGO’YU NE DÖVDÜLER HE!

Eğer daha önce bir SFIV oyunu aldıysanız onu 30 TL gibi bir fiyata online olarak Ultra’ya yükseltebiliyorsunuz. Capcom bunu daha önce diğer dövüş oyunu markaları için de yapmış ve her seferinde benim sivri dilime takılmıştı çünkü oyuna sadece yeni karakter eklemek asla 15-20 dolar edecek cinsten bir içerik olmadı. Ultra ise bu alışkanlığı bozuyor ve Yoshinori Ono ve ekibinin hakkını verdiği en sağlam ek paket oluyor. Yeni karakter delilerini beş yeni isim bekliyor. Bunlar Rolento, Elena, Poison, Hugo ve Decapre. İlk dördünü zaten Street Fighter X Tekken’den biliyoruz. Decapre ise ilk kez SF ailesine katılan taze bir karakter. Geçmişi pek yok, onun sadece M.Bison’un doll’larından biri olduğunu bilin yeter. Cammy severler Decapre’yi de sevecektir ama harikalar yaratmak oldukça zaman alıyor. Bu beşli arasında en çok kim can yakar diyorsanız, Poison derim. Yakın ve orta mesafe dövüş severler aradığını Poison'da bulacak.

usf-4-1

Gelelim yeni modlara. Benim en sevdiğim mod Training modun online'a bağlanması oldu. Alıştırma yapmayı sevenler online rakipleriyle kafasına göre kapışabiliyor. Gayet öğretici bir süreç bu. Takım oyunu sevenleri de KoF tarzı eliminasyon moduna alabiliriz. Replay modu da oldukça zenginleştirilmiş. Benim ilgimi en çok çeken kolayca Youtube hesabımıza maçları 480p olarak yükleyip paylaşabilmemiz oldu. Bunun haricinde modlar kendi içinde de ufak tefek özelliklerle zenginleştirilmiş. Örneğin offline training’lere “maç daveti al/alma” özelliği getirimiş. Veya Training moduna Network Simülasyonu eki konmuş. Online bağlantınız ne kadar iyi olursa olsun, mutlaka kare oranı kaybınız oluyor. Capcom da zaten hâlâ güvenmiyor online performansına, bari oyuncular alışsın demiş ve 1-20 frame arası maçları simüle edip online modlara alışmanız sağlanmış. Şimdi derseniz online modları ne kadar iyi, benim B+ notu veren 50Mbit bağlantım var ve çoğu rakibim lag’li. Lag olmasa bile maça girmek, maç kabul etmek dert. Capcom “çözeceğiz” demiş ama ohooo…

usf-4-2

Artık dileyen iki süper gücü de seçebilecek maç öncesi ama hasar oranları ciddi şekilde düşüyor ikisini kullananlar adına.

SURE YOU CAN!

Yazıyı denge ile açtık, denge ile kapatalım. Evet arkadaşlar, Capcom tüm karakterleri elden geçirmiş. Hasar miktarlarını değiştirmiş, hitbox’ları ayarlamış. Arcade Edition’ın aşırı güçlü karakterlerini yontmuş, kimisine de gaz vermiş. Tüm listeyi online olarak bulabilirsiniz ama tavsiyem şu; kendiniz keşfedin. Bu yontma, cilalama işlemine de oyun içerisinde birkaç yenilik eşlik etmiş ve konu kapanmış. Bunların ilki Red Focus dediğimiz kırmızı focus atak. Üç güç barınızı alıyor ve focus yaparken gardınız bölünmüyor (hasar almaya devam ediyorsunuz) ve ekstra hasarlı rakibi bayıltabiliyorsunuz tutturabilirseniz. Daha çok komboları birleştirmek için kullanılıyor ve bu da oyuna yeni bir hava katmış. Yun artık çok güçlü mesela bu yüzden. Diğer ufak ama önemli gelişme de Delayed Wake-Up dediğimiz olay, yani yere tam düşerken tekrar ayağa kalkmanız. Rakip böylece siz kalkana kadar pozisyonunu alamıyor.

usf-4-3

Bu satırları yazmadan önce yaklaşık 100 saatimi gömdüm oyuna, o yüzden içim biraz rahat bunu söylerken; USFIV, Street Fighter IV'ün aradığı dengeyi nihayet bulduğu oyun olmuş. Bundan sonrasını turnuva oyuncuları düşünsün artık. Biz de gözlerimizi Street Fighter V’e dikelim. Fısıltılara göre Ono yine harikalar yaratmak için sahaya çıkacak.

NOT

8+

 KÜNYE

ULTRA STREET FIGHTER IV (PS3)

Tür: Dövüş         

Yapım: Capcom

Yayın: Capcom

Dijital İndirme PSN: 33TL

Yaş Sınırı: Yok

Bulunduğu Platformlar: PC, PS3, Xbox 360

 

Ne İyi?

+ Yeni karakterler, arenalar

+ Yeni modlar

+ Yeni oynanış mekanikleri

+ Elden geçen tüm karakterler

Ne Kötü?

-Online performans yerlerde

- Uzun yükleme süreleri

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum