2019'da AKN Kalkıyor Ama Yerine Kotalı İnternet Geliyor

Yağmurdan kaçarken doluya tutulmak

GÜNCELLEME: Türk Telekom'dan yapılan açıklamaya göre durumun sözleşmeye aykırı olmadığı, sözleşmede 5Mbps yazmasına karşın Türk Telekom'un kullanıcı lehine olacak şekilde 8Mbps olarak süreci uygulayacağı belirtildi.

- o -

Hafta başında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan'ın açıklamasını görmüşsünüzdür. İnternet kotalarıyla ilgili açıklama yapan Turhan, şu an için internet kullanımında karşımıza çıkan ve belli bir kotanın üzerine çıkıldığında internet hızını düşüren AKN uygulamasının 2019 yılına girdiğimiz gün kaldırılmış olacağını söylemişti. Elbette bu resmi açıklamanın ardından "acaba sınırsız ve hızlı internet sahibi mi olacağız" soruları sorulmaya başlamış olsa da gerçek hiç de öyle değil.

Daha önce de İnternet Servis Sağlayıcıların kelime oyunlarıyla bu tür kısıtlamaları kendilerince aştıklarını zaten biliyoruz. Geçtiğimiz sene Mayıs ayında yürürlüğe giren yeni değişiklerle gece 02:00 ile sabah 08:00 arasında AKK uygulanamıyordu. Ayrıca eskiden doğrudan 3 mbps'ye düşen hızlar da kullandığımız pakete bağlı olarak kademeli olarak düşüyordu. Örneğin 25 mbps bağlantıya sahipseniz AKK aşımında hızını 16 mbps'ye düşüyordu. Peki bunu gören İSS'ler ne yaptı, çoğu 25 mbps bağlantı paketini 24 mbps çektiler ki hızı 8 mbps'ye düşürebilsinler.

31 Aralık 2018 gecesi itibariyle AKN'li internetin kalkmasıyla birlikte yine benzer bir durum yaşanacak, çünkü İSS'ler buna karşılık kotalı internete sarılmayı planlıyorlar. 2019 itibariyle büyük ihtimalle AKN içeren paketler geniş bant portföyünden çıkarılacak ve mevcut AKN'lerin kotaya dönüşecek. Mevcut aboneler için sıkıntı yok ama yeni abone olacaksanız şu anki fiyatlara ancak Kotalı tarife satın alabileceksiniz. Elbette sınırsız paketler de mevcut olacak ama bunlar fiyat olarak gerçekten pahalı olacak. Örneğin en düşük paket olan 8mbps sınırsızın aylık fiyatı 79,90 ve bunlar katlanarak artıyor.

Bakalım BTK bu duruma da müdahale edecek mi, yoksa internette yine birkaç yıl öncesine geri mi döneceğiz?

YORUMLAR
Parolamı Unuttum