2022'de Beklediklerimiz: Soulslike Oyunlar

Bir gün herkes souls'çu olacak

2022'de beklediğimiz oyunları listelediğimiz dosyamızda elbette tüm zamanların en favori oyun türlerinden biri haline gelen soulslike'ları atlamak olmazdı. Mesela ben bu türü öyle seviyorum ki Elden Ring öncesinde bir kez daha eski oyunlara giriştim, refleksleri kaybetmemek adına antrenmanlar yaptım.

Bu listede yine 2022'nin bence en öne çıkan 5 oyununu bulacaksınız ama eğer "Eser şöyle de bir oyun var, biliyor musun?" demek isterseniz de çekinmeyin. Fazla souls göz çıkarmaz.

2022'de Beklediklerimiz dosyasında yayınladığımız tüm listeleri toplu olarak şuradan görebilirsiniz.

Thymesia

Metroidvania listesindeki Crowsworn'a benzer şekilde bir diğer "veba doktoru maskeli" kahramanımız da bu oyunda. Baş kahramanımız Corvus yüksek tempolu savaşlara sahip bu soulslike oyunda kendisini yine diğer oyunlarda görmeye alıştığımız bir durumun içinde buluyor: hafızasını kaybetmiş. Ölümün veba yoluyla yayıldığı bir krallık söz konusu; simyanın gücüyle büyüyüp gelişen bu krallık bu ilerlemenin kötü sonuçlarıyla yüz yüze geliyor, bir anda kaosa sürükleniyor ve sokakları canavarlarla doluyor. Corvus tüm bu laneti çözmenin anahtarını elinde tutuyor ama bunun için de önce anılarını tekrar canlandırması lazım. Thymesia'nın ilgi çekici yanlarından biri düşmanlara karşı veba silahları kullanacak olmamız, diğeri ise savaşlar sırasında kuzguna dönüşebilmemiz. Yılın beklenen soulslikelarından biri.

Lies of P

Bloodborne bir türlü PC'ye gelmedi, resmen yıllardır bekliyoruz ama geleceği duyurulan PS4 oyunları arasında hala ismi geçmiyor. Ama yakında PC'cilerin de buram buram Bloodborne kokan bir oyunları olacak: Lies of P. Lies of P çok yakından bildiğimiz bir öyküyü, Pinokyo'nun hikayesini oldukça karanlık biçimde anlatacak. Karanlık Belle Epoque dünyasında Pinokyo rolünde oynayacak ve insan olma yolunda tuhaf bir maceraya atılacağız. Oyunun geçtiği yer delilik ve kana susamışlık dolu bir şehir olan Krat, terk edilmiş bir tren istasyonunda uyandığımızda karşımızda bir not görüyoruz: "Bay Geppetto'yu bul. O, bu şehirde". Gepetto'yu bulmak için ise şehirde karşımıza çıkacak olan birbirinden tuhaf düşmanları yok edecek, kimselere güvenmeyecek, bolca da yalan söyleyeceğiz. Oyunun renk paleti de, görselleri de Bloodborne'u çağrıştırıyor.

Steelrising

Greedfall'un geliştiricisi Spiders yeni oyunuyla bizi 1700'lü yılların sonundaki Fransa'ya, devrim ateşinin yandığı dönemlere götürecek. Fransız Devrimi döneminde geçecek olan oyunda baş düşmanımız ise Kral 16. Luis ve onun robotlardan oluşan ordusu. Kralın mekanik askerleriyle mücadele edecek olan ise yine bir diğer mühendislik harikası olan Aegis. Aegis'in gücünü ve hızını kullanacak ve tarihin gidişatını değiştirmeye çalışacağız. Steelrising ilk bakışta son derece farklı görsel yönüyle dikkat çekiyor, baş kahramanımızın da bir mekanik kukla olması oldukça ilginç. Paris sokaklarının altını üstüne getireceğimiz oyundaki düşmanlar da resmen birer tasarım harikası olacak gibi duruyor. Greedfall oldukça güzel bir oyundu, Spiders bu sefer de soulslike türünde başarılı olabilecek mi diye çok merak ediyorum.

Black Myth: Wukong

İlk fragmanını izlediğimde ben de çoğu kişi için "bu oyun gerçek mi?" diye sormuştum, çünkü gerek efektleri, gerek birbirinden farklı oynanış mekanikleri, gerek grafiksel yönüyle bir oyundan çok hazır bir animasyona benziyordu. Sonrasında yapımcılar "gördüğünüz her şey oyun motorundan, oyunu oynarken alındı" deyince şaşkınlığımızı gizleyememiştik. Black Myth: Wukong'da yeri gelecek devasa boss'lara karşı savaşacağız, yeri gelecek aynı anda yüzlerce düşmanın canına okuyacağız. Çin edebiyatının en önemli klasiklerinden birisi olarak değerlendirilen Batı’ya Yolculuk’tan (Journey to the West) esinlenen bu soulslike'ta Maymun Kral rolünde olacağız. Sonradan Unreal Engine 5'e geçen oyunun grafikleri de motor değişikliğinden sonra iyice farklı bir boyuta çıkmış oldu. Oyunlardaki Çin devrimi Black Myth: Wukong ile birlikte devam edecek gibi görünüyor.

Elden Ring

2022'de beklediğimiz soulslike'ları sayıp da Elden Ring'e yer vermemek olur mu hiç? Sonuçta iki sene üst üste The Game Awards'ta "En Çok Beklenen Oyun" ödülünü kazanan bir isim bu. FromSoftware yarın çıkıp oyunumuzu 2023'e erteledik dese, TGA 2022'de de aynı ödülü kazanır, hiç şüphem yok. FromSoftware bizi bu sefer de Lands Between topraklarına götürecek ve Tarnished rolünde bir Elden Lord olma yolunda unutulmaz bir yolculuğa çıkacağız. FromSoftware ilk defa bir açık dünya oyunu geliştiriyor, her ne kadar oyunda yepyeni mekanikler de olsa özünde Dark Souls serisine yakınlığıyla dikkat çekiyor Elden Ring. Oyunun oynanış videosunda gördüğümüz yeni özellikleri şurada listelemiştim, Can'da kapalı ağ testindeki deneyimlerini detaylı biçimde aktarmıştı. Artık tek yapmamız gereken Şubat ayının gelmesini beklemek.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum