Assassin’s Creed Origins’in Ana Karakterine Yakından Bakıyoruz

Firavun tarafından atanan ve çocukluğundan beri tek bir şey için yetiştirilen bir karakter

 Ubisoft'un efsane serisi Assassin's Creed yeni üyesiyle bizleri Antik Mısır'a götürecek, zamanında kitaplar okuduğumuz ya da belgesellerde izlediğimiz yerleri sanal da olsa ilk elden görmemizi sağlayacak.

Peki bu yolculuğa kiminle çıkacağız? Kim bu Bayek?

IGN'in yayımladığı yeni bir video sayesinde Assassin's Creed Origins'in baş karakteri Bayek ve kartalı Senu hakkında daha fazlasını, merak ettiğimiz şeyleri öğrenebiliyoruz.

Geliştirici ekiple yapılan röportajda yeni macera Antik Mısır'da geçeceği için oyunculara rehberlik etmesi için o bölgeden bir karakterin seçildiği belirtiliyor. Videoyu izlediğimizde öğreniyoruz ki Bayek sadece o mahellenin çocuğu olduğu için değil; hem Antik Mısır'la önemli bir ilişkisi olduğu için, hem de Assassin's Creed evrenine cuk oturacağı için seçilmiş. Hatta böyle tasarlarnmış demek daha doğru olur.

Efendim, kahramanımız Siwa isimli bir kasabada doğup büyümüş. Siwa kasabası kadim değerlere ve yaşam tarzına büyük önem veren bir yer olduğu için karakterimiz de bu değerlere sahip olarak, bu değerlerin çerçevesinde yetiştirilmiş. Bu arada yetiştirilmiş derken Bayek oldukça ilginç, hatta önemli bir geçmişe sahip, çünkü kendisi bir Medjay! Daha doğrusu son Medjay.

Açalım biraz.

Bu Medjay denen arkadaşlar çocukluklarından beri farklı silahları kullanma, farklı koşullarda savaşma ve adalet adına karar verme üzerine ciddi bir eğitim alıyorlar. Medjay gerekli eğitimleri alıp başarılı olduğunda Firavun'un kendisi tarafından atanıyor. Görevi ise Firavun'u, çıkarlarını, topraklarını ve halkını korumak. Yeri geldiğinde adaletin kendisi olmak. Anladığım kadarıyla Medjay halkla iç içe olan, halkın farklı tabakaları üzerinde etkisi olan, saygı gören ve bölgeye hakim kişiler oluyor. Medjay'e belirli bir bölgenin, saltanat mezarlığının, ülke sınırlarının ya da Firavun ya da ona yakın olan kişilerin güvenliği gibi görevler verilebiliyor.

Firavun tarafından bir göreve atanmak o dönemde Tanrı tarafından atanmakla aynı şey olduğu için Medjay denen sınıf saygı duyulan, korkulan ve biraz da ilahi sınıfa sokulan kimseler oluyor. Fakat Assassin's Creed Origins'te durum pek de böyle olmayacak ne yazık ki. Çünkü oyun Kleopatra'nın tahta çıkış döneminde geçiyor ve bu dönemde Medjay sınıfı yok oluyor. Biraz önce de bahsettiğim gibi Bayek son Medjay, fakat bu sınıfın kaldırılması ile kendisini halkını korumaya adıyor. Ki, oyuna konu olacak olayların başlangıcında bu durumun etkisi olabilir.

a-c-origins-big-3

Videoya göre Bayek'in göze batacak olan diğer bir özelliği ise duygularını göstermek konusunda çekingen olmaması. Yani bir sahnede kahramanımızı çocuklara şevkatle yaklaşırken, diğer bir sahnede ise suçlu olduğuna karar verdiği birini acımasızca cezalandırırken göreceğiz. Ki, oyuna gönül işleri de dahil olursa Bayek'in birden fazla yüzünü görebiliriz.

Gelelim ilk fragmandan beri olay olan, dron misali havada muhteşem bir dengeye sahip olarak santim kıpırdamadan asılı durabilen kartala. Senu isimli dişi kartalımız Bayek'in en büyük yoldaşı, dostu olacak ve içinde bulunduğumuz duruma farklı yaklaşım yolları sunacak. Senu'nun oyuna dahil edilmesinde, daha doğrusu Bayek ve Senu ilişkisinde kartalları kullanan Moğol savaşçılarından esinlenen ekip, Senu'nun modelleme ve animasyonlarına da bayağı bir vakit ayırmış. Ekibin söylediğine göre Assassin's Creed Origins'te çevre elementleri ve hayvanlar dahil birçok şeyin yaratılmasında ciddi emek sarf edilmiş ama iş Senu'ya gelince daha da dikkatli ve detaylı çalışılmış. Hatta söylediklerine göre Senu'nun tüm animasyonları, hatta tek tek tüyleri bile elle ayarlanmış.

Senu'nun bize ve karakterimize sağlayacağı diğer bir olanak ise hızlı seyahat sistemi. Assassin's Creed Origins'te hızlı seyahat yapmak için Senu'yu daha önceden keşfettiğimiz bir yere gönderip oraya bakmasını istedikten sonra bu bölgeye hızlı sayahat ile gidebileceğiz. Bu açıklamayı ilk duyduğumda "İyi de zaten gidip keşfettiğim bir yere hızlı seyahat ile tekrar gitmek için neden kartalımı salayım?" dedim. Belki hızlı seyahat ile gideceğimiz yerin güvenli olması gerekiyordur, belki de bu açıklamayı yapan arkadaş "Senu'yla keşfettiğiniz yerlere hızlı seyahat ile gidebileceksiniz." demek isterken kafası karışmıştır. Açıkçası bu konuda kafamda soru işaretleri var ama yakında ne olduğu, nasıl çalıştığı ortaya çıkar diye düşünüyorum.

a-c-origins-big-2

Açık olmam gerekirse Assassin's Creed serisini bir yerden sonra terk ettim. Çünkü ilgimi çekmeyen karakterleri ve aynı tadı veren dünyası ile sıkıcı olmaya başladı. Hele ki suikastçı eğitimi almamış, bu konuyla hiçbir alakası olmayan bazı arkadaşların Hidden Blade'i gördükleri gibi akrobatik, zeki ve becerikli suikastçılara dönüşmesi beni seriden inanılmaz soğutmuştu.

Yeni oyun, Assassin's Creed Origins ise Antik Mısır'da geçecek olması, atmosferi, kocaman haritası, yepyeni dövüş mekanikleri ve eşya sistemi ile tekrar seriye olan ilgimi alevlendirdi. Özellikle ciddi, önemli bir geçmişi olan baş karakter ve yepyeni bir deneyim acayip ilgimi çeker oldu. Umarım Assassin's Creed Origins beklediklerimizi verir ve efsane serinin bizlere tekrar muhteşem bir deneyim sunmasını sağlar.

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum