Bayonetta - İnceleme

Dayak atma ve lolipop emme zamanı geldi.

 Eminim ki normal şartlar altında topuklu ayakkabılarınıza tabanca bağlayıp sokağa çıkarsanız son durağınız, etrafa zarar verme riski taşıyacağınız için, ya nezarethane ya da Erenköy olur. Fakat Kurşun Sanatı’nın ustası, Umbra Büyücüsü Bayonetta’nın topuklu ayakkabı ve tabanca tandemi, düşmanlarını korku salan diğer özelliklerinin yanında hiçbir şey.

Kemerlerinizi bağlayın uçuşa geçiyoruz!

PlatinumGames’in, Devil May Cry serisinin fikir babası Hideki Kamiya yönetmenliğinde, 2009 yılında PlayStation 3, Xbox 360 için geliştirdiği Bayonetta uzun bir sürenin ardınd-... Bakın bir daha yazıyorum UZUN bir sürenin ardından nihayet PC için Steam’in dijital raflarında kendisine yer buldu. Pasif-agresif tavrıma bakıp isteksiz olduğumu düşünmeyin sakın, tam aksine şu yazıyı yazıp bir an önce Bayonetta’nın çılgın dünyasına geri dönmek istiyorum. Tutmayın beni!

Sahip oldukları Dünyanın Gözleri ile zamanın akışını gözetleyen karanlığın temsilcileri Umbra Cadıları ve ışığın hizmetkârları Işık Bilgeleri, asırlardır dünyanın dengesinden sorumlulardır. Bir Umbra Cadısı olan Bayonetta, 500 yıllık uykusundan uyandığında dengenin temsilcisi bu iki tarafın gizemli bir şekilde dünyadan kaybolduğunu görür. Bir de bunun üzerine hafızasını yitiren Bayonetta’nın amacı bellidir: Neler olduğunu anla, hafızanı geri kazan ve en önemlisi, ağzından asla lolipopunu düşürme.

Kaostan doğan düzen

Bayonetta karışık bir oyun. Pardon, düzeltiyorum: Bayonetta ÇOK karışık bir oyun! Siz de eğer benim gibi Bayonetta’yla ilk defa tanışıyorsanız, ekranda neler olup bittiğini anlamanız, oyunun çılgınca temposuna ayak uydurmanız biraz zaman alabilir. Ama o zaman geldiğinde ve Bayonetta nihayet algı merkezinizin düğmesine basıp, kulaklarınızda hafif bir klik sesi yankılattığında, kulaklığınızı çıkarıp gamepad’inizi kenara koymak imkânsız hâle gelecek. Patlayan düşmanlar, renk cümbüşü, Bayonetta’nın bir balerin edasıyla bir köşeden bir diğerine uçması ve hiçbir zaman bitmeyen aksiyon… Oyun size hiçbir şekilde nefes alacak süre vermiyor. Bir sahnede düşman pataklarken, diğerinde, eee şey, yine düşman pataklayacaksınız! Bu kaos ortamı, Bayonetta’nın temelini oluşturmakta. Her anı ince işçilikle işlenmiş düzensizlikten doğan düzen, üzerinden 8 yıl geçse de hâlâ sınıfının en iyisi konumunda.

Bu çılgın aksiyon, ara sahnelerle sıklıkla kesiliyor. Fakat bu kesilme, tempoyu asla sekteye uğratan cinsten değil. Hatta aksine, çoğu zaman kendimi “keşke ara sahne girse de manyakça bir şey görsem” derken buldum. Oyunların hikâyelerinin oynanış esnasında anlatılması taraftarı olarak böyle bir şey söylemem garip kaçabilir ama ara sahnelerde yaşanan olaylar, dönen muhabbetler gerçekten muhteşem! Bayonetta’nın “Öff yine mi siz,” tavrıyla onlarca düşmanı çöp gibi sağa sola savurmasını görünce siz de bana hak vereceksiniz.

Sabahlara kadar kombo kombo kombo!

Bayonetta’nın dövüş mekanikleri, oyunun temelindeki kaosun ana unsurlarından biri. Cadı Bayonetta’nın beceri yelpazesi o kadar geniş ki, zannedersem aynı anda dört tane mangal yelleyebilir. Kendi kılıcımız ve tabancalarımızın yanında, düşmanlardan düşen silahları da kullanarak bin bir türlü kombo yapabiliyoruz. Düşmanları havada sektirmek ve gökdelen boyutlarındaki azametli ama Bayonetta karşısında aciz kalan melekleri en absürt finisher’ları kullanarak öldürmek bir süre sonra alışkanlık hâline geliyor. Bu bitmek bilmeyen aksiyon, sıra Boss dövüşlerine geldiğindeyse seviye atlıyor. Bayonetta’nın akıl almaz büyüklükteki devasa Boss’ları kolaylıkla yok etmesi, ağızlarından tutup sağa sola sallaması, topuklu ayakkabılarının altında çiğnemesi ve bunların hepsini kendine kahve koyuyormuş edasıyla rahat ve umursamaz bir şekilde yapması o kadar tatmin edici ki, bu hissi ne inceleme okuyarak ne de video izleyerek anlayabilirsiniz.

Kombo sisteminin çeşitliliği, dövüş sistemini, oyunun yaklaşık 10 saatlik süresi boyunca her daim taze tutan en büyük özellik. Bayonetta bir Kurşun Sanatı ustası olduğu için, dayak atma işlemini ayakkabılarının topuklarına taktığı ve iki elinden düşürmediği tabancalarıyla yapmakta. Silahlarını hem uzak mesafe hem de yakın mesafede kullanarak bin bir türlü farklı kombo yapabilen Umbra Cadı’sı, gerçek gücünü vücuduna elbise gibi sardığı saçındaki İblisleri serbest bırakarak gösteriyor. Devasa boss’ları hiç zorlanmadan patakladıktan sonra, hayata tutunmaya çalışan bedenlerine bir kalça hareketiyle saçından çıkardığı İblisleri gönderip, uzuvlarını teker teker parçaladığında diyorsunuz ki “Evet abi Bayonetta harbiden çok güçlü!”. Oyun boyunca öldürdüğünüz her düşman ve kırdığınız her eşyadan çıkan altınları kullanarak, silah tüccarı Rodin’den yeni silahlar, kombolar ve can verici lolipoplar gibi kullanılabilir eşyalar satın alabiliyorsunuz.

Tarzın sözlük karşılığı

Bayonetta’nın seksi olduğu su geçirmez bir gerçek. Fakat onun esas dikkat çekici yanı tarzı. Topuklu ayakkabılarından, saçlarına; küpelerinden elbisesine Bayonetta’nın her detayı alışılagelmiş aksiyon kahramanlarından çok farklı. Günümüz oyunlarındaki erkek ve kadın karakterler, sanki aynı imalat hattından çıkmışçasına birbirlerine benzerlerken, Bayonetta’nın farklı tarzı oyunun atmosferini perçinleyen en önemli unsur oluyor.

Dışarıdan bakan biri Bayonetta’nın cüretkâr elbisesi ve seksi jestleriyle objeleştirildiğini düşünebilir. Fakat Bayonetta’nın en büyük karakteristik özelliği seksiliğinden çok otoriterliği ve kendine güveni. Oyun boyunca ne diğer karakterler Bayonetta’nın görünüşüne pişkin pişkin laf atıyor, ne de Bayonetta hedeflerine sadece kadınsılığını kullanarak ulaşıyor. Evet, Bayonetta seksi ama onu tehlikeli yapan esas unsur, topuklu ayakkabılarıyla kafatasını parçalayamayacağı hiç kimse olmaması.

Yüksek çözünürlükte Bayonetta mi? Harika!

Yıllar sonra Bayonetta’ya kavuşan PC oyuncuları için doğal olarak en önemli sorulardan biri portun kalitesi olsa gerek. Oyun evimdeki 980ti’ylı, ofisteki 780ti’ylı makinelerimde 1080p’de en yüksek ayarlarda taş gibi 60 fps’de çalıştı. Oyuna eklenen 4K desteğinin yanında, PC’ye özel grafik ayarlarıyla birlikte Bayonetta, 2009 yılındaki PS3 ve X360 hâlinden çok daha keskin gözüküyor. Tek sıkıntım, oynanışta 60 olan fps’nin ara sahnelerde 30’a düşmesi. Buna ek olarak, oyunu her ne kadar klavye ve fareyle oynayabiliyor olsanız da, tam randıman almanız için kesinlikle bir konsol gamepad’i kullanmanızı tavsiye ediyorum

Nihayet be! Nihayet artık PC oyuncuları da Bayonetta’nın kalp atışlarını hızlandıran ve elleri terleten dünyasına bodoslama dalabilecek. Bundan sonra tek isteğimiz Bayonetta 2’nin de PC’ye teşrif etmesi fakat o zaman kadar 10 saatlik oynanış süresi ve yüksek tekrar oynanabilirliğiyle Bayonetta bir süre susuzluğumuzu gidermeye yetecektir.

Yedek oksijen tüplerinizi hazırlayın çünkü New Game’e tıkladığınız andan itibaren Bayonetta sizi nefessiz bırakacak.

Artılar:

  • Hiç durmayan tempo.
  • Muhteşem bir görsel şölen.
  • Bayonetta’nın kendisi.
  • Hârika dövüş mekanikleri ve kusursuz oynanış.
  • İlgi çekici hikâye.

Eksiler:

  • Bayonetta 2 nerede? :(
NOT:9.5
 

Son Karar: Karşınızda hayatınızda oynayabileceğiniz en iyi hack 'n slash oyunlarından biri var. Bayonetta hiç durmayan temposu, son vites oynanış dinamikleri ve muhteşem ana karakteriyle nefesinizi kesecek.

Oyunu, Türk Telekom faturanıza 12 ay taksit ile, Playstore'dan satın alabilirsiniz.

YORUMLAR
stellajonnes675
31 Mart 2023 09:08

[Bu yorum kullanıcı tarafından silinmiştir]

Parolamı Unuttum