Son yıllarda EA'in NBA Live serisine yeni oyun çıkarmaması nedeniyle piyasada tek bir alternatif kaldı; basketbol severler yollarına NBA 2K serisiyle devam etmek durumundalar. Haliyle, her yıl "Bakalım bu sefer bir değişiklik var mı" diye şanslarını deniyorlar. Yenilikler gelse, oyun değişim geçirse de değişmeyen bir yönü de oluyor: Mikro ödemeler. Dolayısıyla hem ekstra harcama yapmayayım hem de zevkle oynamaya devam edeyim diyenler için işler biraz çetrefilli bir hal alıyor. Lakin pes etmemiz söz konusu olamaz, öyle değil mi sevgili Oyungezerler? Öyle ya da böyle, bir yol bulunacak; o ekstra harcamalar yapılmadan yola devam edilecek.
İşte yazımızın konusu tam olarak bu, bir beleşçi NBA 2K dünyasında nasıl ayakta kalır :) Bütün detayları tek bir yazıyla aktarmak mümkün olmasa da elimden geldiğince ana hatlarını sunmaya çalışacağım. Umarım, aranızda birilerine bir faydası dokunur…
Oyuna vakit ayırın
Eğer NBA 2K’ye ekstra nakit yatırmak istemiyorsanız bunu ekstra vakit ile telafi etmeniz gerek. Zaten 2K’in sistemi bu temel mantık üzerine kurulu; parayı verenlerin at koşturduğu yerde sizler aynı noktaya ulaşabilmek için onlarca saat harcamak zorundasınız -ki bunun hiç de adil bir şey olmadığı konusunda hemfikiriz. Ama bu can sıkıcı tabloya rağmen, en azından yeterince zaman harcadığınızda ve bu zamanı doğru yerlerde, akıllıca kullandığınızda bu nahoş durumdan bir nebze sıyrılabiliyorsunuz.
Diyelim ki bir paket satın almak istiyorsunuz. Bunun için oyun içinde 2 farklı para biriminden birini kullanmanız gerekiyor. Bunlardan MT oyunda yaptığınız aktivitelerle ve oyun içindeki pazarda yaptığınız alışverişle elde edilebiliyorken, VC hem oyundaki faaliyetlerinizle elde edilebiliyor hem de VC paketleri satın alınarak (Farklı sitelerde MT satışı yapıldığına da denk gelebilirsiniz, ben oyunun resmi paketlerini esas alıyorum). İşte siz de “para var huzur var” tayfası gibi paranızı VC paketlerine akıtmak istemiyorsanız; yerine göre ekstra 10-15, kimi durumlarda da 40-50 maç yapıp VC veya MT biriktirebilir, paketleri bu şekilde satın alabilirsiniz. Aynı durum MyCareer modunda oyuncunuzun özelliklerini geliştirmek konusunda da geçerli; birileri parayı bastırıp oyuncusunu 90-95 ortalamaları çıkarır, kimileri de bizim gibi onlarca maç yapıp 80 ortalamalarla yetinir; ama yapacak bir şey yok.
Oyuna vakit ayırma başlığında belirtilebilecek bir detay da her gün oyuna girmenin sağlayacağı avantajlar. Kariyer modunda, karakterinizin mensup olduğu grubun sembolünü ziyaret ederek ve MyTeam modunda da günlük giriş yaparak o günün ödülünü alabiliyorsunuz. MyTeam modunda haftanın tamamında giriş yaptığınız takdirde ödül çarkını çevirip ekstra bir ödülün de sahibi oluyorsunuz.
Oyuna zaman ayırdıkça elbette hem eliniz ısınıyor hem oyuncularınız gelişiyor hem topladığınız kartlar artıyor. Özetle para harcamadan ilerlemek için en temel yol diğerlerine göre oyunda daha fazla zaman geçirmek.
Lüzumsuz satın alımlardan kaçının
Paketlerden ve karakter özelliklerini geliştirmekten bahsetmişken bu noktayı da belirtmeden olmaz; lüzumsuz şeylere para harcamaktan kaçınmak en mantıklısı. Oyuncu paketlerinde nadiren beklentilerinizi karşılayan içerikler çıkıyor, dolayısıyla olabildiğince az satın alın (hatta hiç almasanız da olur). Bunun yerine doğrudan doğruya istediğiniz oyuncu kartlarını satın almaya odaklanabilirsiniz. 15.000 birim verdiğiniz paketten 70-75 ortalamalı bir oyuncu kartı çıkmasının hayal kırıklığını yaşamak yerine, söz gelimi 3-5 bin birim harcayıp 90 ve üzeri ortalamaya sahip kartlar satın alabilirsiniz.
Ayrıca kariyer modunda oyuncunuzun giyimine kuşamına para harcamaktan da mümkün mertebe kaçınmak en doğrusu. Sonuçta bir tshirte, bir ayakkabıya 20.000 birim ödemenin neresi mantıklı ki? Paket satın almak, giyim kuşama para harcamak yerine karakterinizin ana özelliklerini geliştirmeye odaklanabilirsiniz.
Locker Codes candır
NBA 2K için sık sık locker codes paylaşılıyor. Bunu düzenli bir şekilde takip ederseniz, oyuncu veya ekipman paketlerinden oyun içi paraya kadar pek çok şey elde edebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey Hub’daki locker codes alanına bu şifreleri girmek, o kadar. Eğer şansınız yaver giderse bu paketlerden çok iyi oyuncu kartlarına ulaşabilirsiniz, geçmiş tecrübelerimden bunu rahatlıkla söyleyebilirim :)
Dolayısıyla, bir gözünüz mutlaka kod listelerinde olsun. Bu listeleri oyunun sosyal medya hesaplarından ve oyun içindeki duyurulardan takip edebilirsiniz. Ayrıca, bu kodları düzenli olarak listeleyen siteler de mevcut.
Rekabetçi mücadeleler canınızı sıkabilir, tek kişilik modlarla ilerleyin
Parasallaştırma meselesi rekabetçi mücadeleleri de sinir bozucu hale getirebiliyor (özellikle MyTeam rekabetçi mücadeleleri). Evet, belki sizler benim gibi yeteneksiz değilsinizdir, çok iyi oynuyorsunuzdur. Ama yine de siz uğraşıp didinip güç bela eli yüzü düzgün bir kadro kurmuşken karşınızdakinin yıldızlar karmasıyla şov yapmaya başladığını görünce canınız sıkılabilir. Bu yüzden, en azından tam anlamıyla kendinizi hazır hissettiğiniz zamana kadar tek kişilik modlarla devam edin derim.
MyCareer kısmında tek kişilik rekabetçi maçları da benzer sorunlardan mustarip, ama orada en azından takım oyunlarında bu sorunu kısmen geride bırakıyorsunuz, orada şansınızı deneyebilirsiniz. MyTeam bölümünde yeterince içerik sunuluyor, rekabetçi mücadelelere girmeden de yıl boyunca oynamaya devam edebilirsiniz. Mesela Triple Threat Online’a mahkûm değilsiniz, Triple Threat Offline var. Domination var. Günlük, haftalık, sezonluk Challenge’lar var. Dolayısıyla pek de eksiklik duymuyorsunuz.
Ve diğerleri…
Biraz da ufak ama faydalı olduğunu düşündüğüm noktalardan bahsederek toparlayayım yazıyı artık:
> Mesela, MyTeam modunda oyuncularınızın kontratı bittiğinde ve elinizde yeterli kontrat bulunmadığında, Domination kısmında veya kadro seçim ekranında kontrat satın almaya kalktığınızda ödemeniz istenen tutarla Triple Threat kısmında istenen tutar arasında fark var; oyuncularınızın kontratlarını Triple Threat menüsünde güncellemek daha avantajlı, bu yolu tercih edin.
> MyTeam modunda elinizden geldiğince günlük görevleri tamamlamaya çalışın. Bunun haricinde haftalık, sezonluk, tematik vs görevleri de yapmaya özen gösterin. Oyuncuya, takıma, pozisyona özel görevlere de mutlaka göz atın. Böylece bol bol tecrübe puanı toplayabilirsiniz. Örneğin, geçtiğimiz haftalarda “Alter Ego” temalı kartlar ve görevler vardı; bu kartlardan birkaç tanesini toplayıp Alter Ego temalı görevlerin en azından yarısını tamamladığınızda sezon içerisindeki seviyenizi rahatlıkla 5-10 basamak yukarılara taşıyabiliyordunuz. Keza geçen hafta Moments görevleri de fena puanlar sunmadı. Benzer şekilde o sezonun sunduğu Triple Threat Offline ve Domination görevlerine de göz atın mutlaka, bunlar da hızlı XP toplamak için güzel fırsat sunuyorlar. Şu an 2. Sezon içerisindeyiz ve her Domination galibiyeti size 300 XP kazandırıyor mesela. Toplamda 20 maçlık bir görev grubu oluşturulmuş, dolayısıyla sadece buradan bile 6.000 XP topluyorsunuz. Görevler tecrübe puanlarının yanında bir de ekstra ödüller sunuyor, onlar da işin cabası.
> MyTeam’de hem Starter olarak seçtiğiniz oyuncuya hem Triple Threat için kurduğunuz 3’lüye hem de ana kadronuza dair tercihleriniz oyunda ne kadar hızlı ilerleyebileceğinizi belirleyen etkenlerden. Size uygun tarzı bulup buna uygun oyuncularla ilerlemek zaten akla ilk gelecek yol elbette. Ama yine de genel geçer bazı formüller de işinize yarayabilir. Mesela TT üçlünüzde şöyle kalıplı, sağlam bir pivotla pota altını kapatmak, onun yanına da dış atışlarda iyi 2 oyuncu ilave etmek buradaki maçları hızlı bir şekilde sonuçlandırmanızı sağlayabilir. Ya da pivotunuzu da leblebi gibi üçlük atanlardan seçersiniz, göz açıp kapayıncaya kadar maçı tamamlarsınız :)
> Mümkün olduğunca aynı oyuncularla oynamanın sağladığı avantajlar da var. Hem oyun içerisinde puan kazanıp ilerleme sağlıyorlar hem de elinizdeki badge ve ayakkabıları bunlarda kullanıp odaklanmanız mümkün. Bunun dezavantajıysa daha sık kontrat yenilemek zorunda kalmanız.
> Kart alışverişi konusunu da boş geçmeyin. Elinizdekileri satmak istediğinizde oyunun otomatik teklif ettiği fiyatı kabul etmek yerine piyasadaki ortalama fiyatı dikkate alın. Satın alacaklarınız için de şöyle bir formül kullanabilirsiniz. Genel satışlar içerisinde o oyuncu kartı için verilen en düşük fiyatı not edin ve o fiyat çevresinde bir fiyata satın almaya çalışın.
> Eğer vaktiniz varsa, yapabiliyorsanız benim gibi liste hazırlamayı düşünebilirsiniz. Hem elinizdeki kartları derli toplu görme imkânınız olur hem alışverişleriniz için işinize yarar hem de görevleri takip etmek için kullanabilirsiniz.
> Her ne kadar 'reklamlar' meselesi eleştirilebilecek bir konu olsa da, 2KTV haftalık yayınlarını izleyerek ve buradaki soruları cevaplandırarak da ödüller (oyun içi para, paketler vs) elde edebilirsiniz.
Bitirirken belirtmiş olayım, elbette ben bu işi çok iyi yaptığım iddiasında değilim; ama hiç ek ödemeye bulaşmadan ve bütün yeteneksizliğime rağmen yıl boyunca keyifle NBA oynamaya devam edebilmemi sağladığına göre, bu formüller en azından benim için işe yarıyor demektir :) Umarım sizlere de bir faydası dokunur. Şimdilik benden bu kadar sevgili Oyungezerler.