CD Projekt, Cyberpunk'ın İsim Hakkını Neden Aldığını Açıkladı

Cyberpunk size feda olsun aslanlar

CD Projekt RED geçen hafta ilgi çekici bir açıklama yapmış ve Cyberpunk isim hakkını aldığını duyurmuştu. Elbette bu duyuru bir sürü spekülasyonu ve soru işaretini de beraberinde getirdi; sonuçta Cyberpunk çok genel kullanımları olan bir kelime ve bunu bir firmanın tekeli altına alması tuhaf sonuçlara yol açabilirdi.

Şimdi elbette CD Projekt RED gibi özellikle de oyunculara karşı inanılmaz saygılı olan bir firmanın bu isim hakkını kötü amaçlarla kullanacağını düşünmek çok da mantıklı değil. Firma da resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı uzun bir açıklamayla meraklı yüreklere su serpti.

Açıklamasına "Bu tamamen büyük emekler verdiğimiz işi korumak amacıyla yaptığımız bir savunma hamlesi; bunu saldırganca kullanmak gibi bir planımız yok" diye başlayan CD Projekt RED çeşiti soru başlıkları altında durumu olabildiğince şeffaf biçimde açıklamaya çalışmış.

CD Projekt RED'in Cyberpunk 2077 oyunu "Cyberpunk 2013" ve "Cyberpunk 2020" isimlerindeki kağıt üzerinde rol yapma oyunlarının yazarı Mike Ponsmith tarafından yaratılan bir evrende geçiyor. Firma da doğal olarak bir başkasının da bu isim yapısının bire bir aynısını kullanıp kafa karışıklığı yaratmasına engel olmak istiyor. Yani ben kalkıp da "Cyberpunk 2082" diye bir oyun çıkarsam bunun çok da iyi niyetli bir girişim olmadığını ve Cyberpunk 2077'in şöhretinden nemalanmak istediğimi düşünebilirsiniz ve muhtemelen de haklı olursunuz. İşte isim hakkını almanın sebebi bunu önlemek.

> Cyberpunk 2077, Witcher 3'ten Daha Çok Satabilir

Bu genellikle kısa yoldan para kazanmak isteyen firmaların tercih ettiği bir yöntem: tanınmış markalara son derece benzeyen isimlerin haklarını alıp sonra da bunları çuval dolusu paraya satmaya çalışmak. CD Projekt RED eğer günün birinde "Cyberpunk 2078" isminde bir devam oyunu yapmaya karar verirse "yapamazsınız kardeşim, o ismi ben aldım" diyecek birileriyle karşılaşmak istemiyor.

Firma bunun yalnızca bir marka tescili olduğunun da altını çiziyor: "Bu elbette CYBERPUNK kelimesini kullanamazsınız anlamına gelmiyor. Koruma altındaki kelimeleri tüketicinin kafasını karıştıracak şekilde kullanamazsınız ama bir oyun türünden, filmden veya Cyperpunk'ın diğer kullanım alanlarından bahsederken elbette bu kelimeyi kullanmakta özgürsünüz.". Yani ben kalkıp da oyunuma "Eser'in Cyberpunk Düşleri" diye isim verirsem buna kimse karışmayacak, ama oyunumu "Cyberpunk 2000" diye lanse eder de altına ufak harflerle "Bir Eser Distopyası" yazarsam CD Projekt RED bana email gönderip "orada bir dur bakalım" diyebilecek.

Sonuçta ortada bir kötü niyet değil, aksine kötü niyet olasılığını ortadan kaldırma çabası var.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum