Cliff Bleszinski Sektörü Uyardı - AAA Oyun Geliştiriciliğinin Gidişatı İyi Değil

Adam sonuçta sektörün duayenlerinden

Unreal serisindeki katkılarıyla tanıdığımız, Gears of War ve Gears of War 2'nin baş tasarımcısı dahi çocuk Cliff Bleszinski, ya da sektörde tanınan ismiyle CliffB katıldığı Reboot Develop konferansında AAA oyun geliştiriciliğinin gidişatının hiç de iyi olmadığı konusunda uyarılarda bulundu. Bleszinski ne demek istediğini sektörün en üstünde yer alan firmaları Amerikadaki restoranlara benzeterek anlatmaya çalışmış: "Kötü değiller, iyi de değiller, sadece oradalar."

"İnsanlardan bir oyuna 60$ ödemelerini istiyorsunuz, bu gerçekten de yüksek bir miktar. Hem de bunu her yıl bir sürü oyun için yapmalarını istiyorsunuz. Oyuncular hem seçici, hem akıllılar. Bu yüzden eğer bir Activision, 2K veya Sony değilseniz bunun sürdürülebilir bir model olduğunu düşünmüyorum." demiş Bleszinski.

Şimdi bu düşüncenin beraberinde yenilikten çok taklitçilik getireceği de bir gerçek, çünkü en büyük ve en zengin olanlar haricinde firmaların böyle büyük riskler alacak güçleri yok. Dolayısıyla firmalar zaten tutmuş oyun modellerine yönelmenin daha akıllıca olduğunu düşünüyorlar ve yüksek fiyat etiketiyle ve AAA iddiasıyla çıkan oyunlar birbirine benzemeye başlıyor. Herkes o büyük pastadan bir dilim koparabilmenin peşinde, 60$'a oyun satabilecekken neden fiyatı 30$ olarak belirlesinler ki? CliffB bunun için en büyüklerle aşık atamayacak durumda olan stüdyoların AA oyun geliştirmeye odaklanmasının daha mantıklı olacağını söylüyor ve bunlara örnek olarak da Warframe, Rocket League ve Rust isimlerini veriyor.

CliffB ayrıca Asya pazarına yönelmenin de ciddi getirileri olduğunu üstüne basarak söylemiş. Geçtiğimiz günlerde Steam'e dev bir rakip geliyor haberimizde oyun dünyasının en yüksek gelirli şirketi olan Asya menşeli Tencent'in oyuncu platformunun isminin WeGame olarak değiştirilerek dünyaya açıldığını söylemiştik. Bunun hemen ardından Rocket League'in Çin'de bedava olacağı haberi gelmişti. Bunlar önümüzdeki zamanlarda stüdyoların iş ve fiyatlandırma politikalarını ciddi anlamda değiştirebilecek gelişmeler. Bleszinski'nin kurmuş olduğu Boss Key Productions'ın beklenen oyunlarından LawBreakers bir Japon/Güney Kore ortak firması olan Nexon tarafından dağıtılacak ve bir AAA oyun olmasına rağmen 60$'lık fiyat etiketi taşımayacak.

> LawBreakers Videosu Aklımızı Başımızdan Aldı

YORUMLAR
Parolamı Unuttum