Commodore 64 ile Bitcoin Madenciliği Yapmak İsterseniz, Bir Daha Düşünün

1 Bitcoin için 50 trilyon yıl gerekiyormuş :)

Son 10 yılın en popüler gündemlerinden birisi olmayı başaran kripto para meselesi, sadece ödeme sistemleri veya para piyasalarını etkilemiyor, hayatımızın farklı alanlarına da biz istesek de istemesek de temas ediyor.

Her ne kadar son dönemde ülkemizde birbiri ardına batan kripto para borsaları meselesi dikkat çekse de biz oyuncuları etkileyen farklı durumlar da var: kripto para kazımında kullanılan güçlü ekran kartları bir anda karaborsaya düşebiliyor.

İşte 8-bit Show And Tell adlı YouTube kanalı da bir anlamda bu konuyu ele alarak Commodore 64 ile bitcoin madenciliği yapılabilir mi sorusunun cevabını aramış. Ortaya çıkan sonuç da oldukça ilgi çekici cinsten :)

Yapılan hesaplamaya göre bir Commodore 64 ile bitcoin madenciliği işine girerseniz, 1 bitcoin için 50 trilyon yıl harcamanız gerekiyor. Bu durumda harcanacak enerji de 1,1 katrilyon $ olarak hesaplanmış. Biraz maliyetli, öyle değil mi?

PCGamer ekibi bazı detaylara da değinmiş, mesela burada kullanılan yazılımın C dilinde kodlandığını, makine dili (Assembly kast ediliyor olsa gerek) kullanılmış olsaydı bu sürecin 10 kat daha hızlı olabileceğini söylüyorlar. Ama her hâlükârda trilyonlarca yıl süreceği konusunda hemfikirler; bu arada Game Boy’a göre Commodore 64’ün daha iyi bir performans sergilediğinin de altını çiziyorlar.

Yani siz siz olun, eski retro cihazlarla şu işi bir deneyeyim derseniz tekrar düşünün.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum