Corona Virüsü Gişe Gelirlerine Milyarlarca Dolarlık Darbe Vuracak

Endgame iyi ki bu yıl çıkmamış

COVID-19'un tüm dünyadaki etkileri yayılarak devam ediyor ve salgın yüzünden çeşitli sektörler de git gide artan biçimde zarar görüyor. Oyun ve teknoloji sektörüyle ilgili olan gelişmeleri zaten biliyorsunuz, çok sayıda stüdyo PAX East'e katılmadı, dünyanın en büyük mobil etkinliklerinden MWC (Mobil Dünya Kongresi) iptal edildi, Mart ortasındaki GDC 2020 katılımcılarının çoğunu kaybettikten sonra belirsiz bir tarihe ertelendi.

Virüsün ciddi anlamda etkilediği sektörlerden biri de sinemalar olacak. The Hollywood Reporter'ın haberine göre bu yıl gişe gelirlerinde virüs yüzünden en az 5 milyar dolarlık bir gerileme söz konusu olacak. Sinema sektörü 2019 yılını rekor gelirlerle kapatmış, tüm dünyada 42.5 milyar dolarlık bir gişe elde edilmişti ve bunun 31.1 milyar doları da uluslararası pazarlara aitti.

Gelir kaybının en büyük sebebi tahmin edebileceğiniz gibi Çin kaynaklı. Çindeki sinemalar Ocak ayından beri kapalı, bu durumdan etkilenen salon sayısının 70,000'in üzerine olduğu söyleniyor. Çin'in Amerika Birleşik Devletleri'nin ardından en büyük sinema pazarı olduğunu düşünürsek, kaybın büyüklüğünü daha iyi anlayabiliriz. Geçen sene Ocak-Şubat arasında 1.76 milyar dolar gişe yapan Çin'den bu yılın aynı dönemi gelen gişe sadece ve sadece 4.2 milyon dolar oldu. Virüsün hızla yayıldığı Güney Kore ve İtalya'dan gelen haberler de hiç parlak değil.

Örneğin Endgame bu sene çıkış yapmış olsaydı 2.797.800.564 dolarlık rekorunun yanına bile yaklaşamayacaktı, çünkü bu miktarın 614 milyon doları, yani neredeyse dörtte biri Çin'den gelmişti.

Umarım virüsün yayılma hızı beklendiği gibi havaların ısınmasıyla düşüşe geçer ve tüm dünya bu korku ortamını geride bırakmış olur.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum