Daha önceleri de popüler oyunların "benzerleri(!)" çıkıyordu, daha önce de doğru düzgün hiçbir özelliği bulunmayan, hatta oyun olarak nitelendirilemeyecek düzeyde oyunlar satışa sunuluyordu. Sonuçta uyanık insanlar her alanda olduğu gibi oyun sektöründe de varlar ve bir şekilde kolay yoldan para kazanmak için girişimlerde bulunuyorlar.
Ama son dönemlerde işler iyice raydan çıktı gibi geliyor bana. O kadar bariz şekilde "çakma" oyunlar, dijital satış kanallarında yer almaya başladı ki, görünce "Koskoca firmalar, bunun satışa sunulmasına nasıl izin veriyorlar?" diye sormadan edemiyor insan.
Bu çakma oyunlar kimi zaman piyasayı sallayan oyunları anımsatacak isimlerle, görsellerle vb. çıkıyor karşımıza, kimi zaman da bir oyun türü popüler hale geldiğinde bu popülerlikten istifade etmeye çalışan yarım yamalak şeyler olarak. Her halükarda, bunun açık bir şekilde oyuncuları dolandırma girişimi olduğunu söylemek mümkün.
Sony de en sonunda bu konuya bir el atmaya karar vermiş. Birçok oyun PlayStation Store'da satıştan kaldırılmış bulunuyor.
Örneğin RandomSpin adlı geliştirici (?) tarafından satışa sunulan oyunlar bu şekilde liste dışı bırakılmış durumda. Sadece geçtiğimiz yıl içinde bile Supermarket Simulator Pro, Bodycam Shooter, Knight Shooter, Poly Island, Difficult Climbing Game, BMX Wild Run, Drift Streets Japan gibi onlarca oyun çıkarmış bu firma. Durum yeterince açık, öyle değil mi?
Sahte oyunlarla karşımıza çıkan dolandırıcılar, sadece oyun severlere zarar vermekle kalmıyorlar. Bir yandan kopyaladıkları orijinal oyunların sahiplerine de zarar verirken, aynı zamanda birçok bağımsız geliştiricinin de ön plana çıkma ihtimalini azaltıyorlar, hatta bağımsız oyunlara bakış açısını olumsuz etkilediklerini söylemek de mümkün. Dolayısıyla, kendilerinin bir şekilde cezalandırılmaları ve sistem dışına atılmaları gerekiyor diye düşünüyorum.
Sony'nin en sonunda bu konuda bir adım atmaya karar vermiş olması güzel. Benzer adımları diğer firmalardan ve dijital kanallardan da bekliyoruz.