Geliştirici Ekiple Torn Away’i Konuştuk

Asya’nın hikayesi sizin de ilginizi çekecek

Torn Away, bir süredir takip listemizde olan oyunlardan birisi. Hatta tam da kendisini “Beklediğimiz Indie’ler” köşemizde misafir etmeye hazırlanıyorduk ki geliştirici ekip Perelesoq ile bir röportaj yapma fırsatı bulduk. Böyle güzel bir fırsat yakalamışken, Eser ile kafa kafaya verdik, aklımıza ne gelirse soralım istedik. Yapımcı ekip de sorularımıza içtenlikle cevap verince, ortaya böyle bir röportaj çıkıverdi. Bakalım Torn Away’i sizlerin de takip listenize eklettirecek mi aldığımız cevaplar:

Oyununuzun, çocukların savaş günlüklerinden ilham alan bir oyun olduğunu belirtiyorsunuz. Oyundaki kahramanımız Asya’nın ilham aldığı belirli bir karakter var mı? Asya, hakkında biraz bilgi vermeniz mümkün mü?

Hayır, Asya belirli bir karakterden ziyade tüm savaş çocuklarının bir özeti gibi. Hikâyeyi sınırladığı için onu bilerek gerçek bir kişiye dayandırmadık. Asya – belirsizliklerle dolu bir zamanda yaşayan nazik ve mutlu bir kız. Babası cepheye gitmiş; annesi ise, gün doğumundan şafağa kadar aileyi beslemek için çalışıyor. Bu durum, kahramanımızı o zamanlar çok sayıda çocuğun yaptığı gibi bir günlük tutmaya teşvik ediyor. Bu günlükte tüm düşüncelerini ortaya koyuyor ve başından geçen tüm olayları anlatıyor.

Asya ismi ülkemizde de sıkça kullanılan kadın isimlerinden. Bu isim özellikle belirli bir tipolojiyi temsil etmek için mi seçildi? Yoksa daha geniş bir coğrafyada karşılığı olduğunu düşündüğünüz için mi bu ismi kullanmayı uygun gördünüz?

Asya adını seçmemizin ardında örtük bir neden yok. Basit ve popüler kültürde pek de yaygın olmayan bir isim arıyorduk. Ben de Yana, Zoe, Taya (Rusça’da sadece üç harften oluşan isimler) gibi kısa isimlerin hayranıyım, bunun da belki bir şekilde bir etkisi olmuştur böyle bir seçim yapmamızda.

Savaşlarda sivillerin, özellikle çocukların durumunu ele alan bazı oyunlar (This War of Mine gibi) vardı. Siz de böyle bir seçim yaptınız. Bu seçimi yaparken temel motivasyonunuz neydi?

Savaşın bu yönünün yeterince yansıtılmadığını düşünüyoruz. Son zamanlarda birçok oyun daha karmaşık hale gelse de, bunlar hala “biz” ve “onlar” konusunda, siyah-beyaz şeklinde net ayrımları olan yapımlar. Bu konuda farklı bir bakış açısına sahibiz. Özellikle savaşamayan veya savaşmak istemeyen insanlar için savaşın ne kadar korkunç ve anlamsız olabileceğini göstermeye çalışıyoruz. Bu yüzden ana kahramanımız çok savunmasız, kırılgan ve zararsız bir karakter.

Söz konusu bir savaş oyunu olduğunda, bir asker olup çatışmalara girmek oyun severler için çok daha popüler bir tercih; bu türde yüksek bütçeli pek çok yapım sayabiliriz. Siz aksi yönde giderek bir risk üstlendiğinizi düşünüyor musunuz? Yoksa bunun getirdiği manevi tatmini zaten elde ettiğiniz bir kazanç olarak mı görüyorsunuz?

Evet, şiddetli mekanikler olmadan dramatik bir oyun yapmanın, potansiyel oyuncu havuzunu daralttığı için kesinlikle bir risk olduğunun farkındayız. Ama ekibimizin ortaya çıkışının ve varlık nedeninin tam da bu türden hikayeler anlatmak olduğunu söyleyebilirim.

Bu elbette ticari başarıyı düşünmediğimiz anlamına gelmiyor. Ancak yalnızca kitlenin genişliğini düşünürseniz, günün sonunda kendinizi ücretsiz oynanabilen mobil oyunlar yaparken bulabilirsiniz. Tabii ki tüm bunları tutku olmadan yapmak imkânsız, bu yüzden nişimizi bulmaya çalışıyor ve bir yandan da oyuncuları heyecanlandırmak için başka seçenekler arıyoruz.

Bize biraz oynanış kısmından bahsedebilir misiniz? Oyununuz, daha çok görsel roman tarzında mı ilerleyecek? Eski tarz macera oyunlarında olduğu gibi sağdan soldan malzeme toplayıp bir yerlerde kullanmamız gerekecek mi? Gizlilik ve hayatta kalma kısımları nasıl olacak? Bizleri nasıl bir oynanış bekliyor?

Oyunu geliştirmeye başladığımızda, aklımızda belirli bir tür yoktu. Birkaç deneysel ayın ardından, farklı oyun mekaniklerinin ilgi çekici bir kombinasyonunu bulduk. Zaman zaman klasik tarzda bir macera oyununa dönüşen, etrafı keşfettiğiniz ve gizli nesneleri bulup mini bulmacaları çözdüğünüz, kimi zamanlarda da askerlerden saklanmanız gereken ‘side-scroller’ tarzında bir oyun. Ayrıca kendinizi Asya'nın yerine koyabilmeniz için birinci şahıs kamerasından görünen sinematikler de ekledik.

Oyunun görsel tasarımında ve müziklerinde yetkin kişilerin yer aldığını görüyoruz. Ekibin geçmiş tecrübeleri bu oyuna nasıl yansıdı?

Görsel stili sosyal ağlarda hedef kitlemizin temel ilgi alanlarından biri olarak görüyoruz. Özgün görsel dilimizi geliştirmek için çok çaba sarf ettik. Bu, olağanüstü sanat yönetmenimiz olmadan mümkün olmazdı. Ses ve müziğe gelince, hikâyenin duygusal tonu için önemleri yadsınamaz. Ses yönetmenimiz, görevini mümkün olan en iyi şekilde yerine getirdi diyebiliriz. Ancak böylesine deneyimli ekip üyelerine sahip olmanın bu proje için sağladığı avantajların yanında bazı zorluklarının da olduğunu söyleyebilirim. Mükemmeliyetçilik ve her şeyi daha hızlı yapmak yerine daha iyi yapma arzusu üretim süresini uzatabiliyor. Tabii ki bu konuyu aramızda müzakere etmeye ve elimizden geldiğince bazı şeylerden taviz vermeye çalışıyoruz; ama önceliğimiz kaliteyi belli bir düzeyde tutmak.

Nazilere karşı kazanılan zaferin Rusya tarihinde ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Yalnızca Rusya için değil, tüm dünya için önemli bir dönüm noktasıydı. Farklı yerlerde 9 Mayıs etkinliklerine katılmış biri olarak bu özel günün anlamını idrak edebildiğimi düşünüyorum. Sizler için de bu zafer halen itici bir güç mü? Oyununuzu, insanlığın geçtiği o zor dönemi bir nebze de olsa anlamak için bir araç olarak görüyor musunuz?

Elbette 9 Mayıs Rusya için çok önemli bir gün. Çocukluğumuzdan beri hepimiz Zafer Bayramı'nı kutluyoruz ve kültürümüzde önemli bir yer tutuyor. Ancak son zamanlarda insanlara bu müthiş olayları hatırlatmak için yapılan tüm anlatılar, daha çok bir ordu gösterisine dönüştü. Bu, bizim hislerimizi tam olarak yansıtmıyor, o yüzden biz de farklı bir açıdan yaklaşmaya karar verdik. Birçok insanın bilmediği şeyler hakkında konuşmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Örneğin, ostarbeiter* hakkında - Doğu Avrupa'dan transfer edilen işçiler. Genel olarak kültürel bir arka plana sahip olmakla birlikte Asya’nın hikayesini herkes için anlaşılır kılmayı hedefliyoruz. Ve oyuncular, kahramanımızla empati kurmak suretiyle insanlık tarihinin bu zor zamanları hakkında daha fazla şey öğrenebilecek, o dönemi daha iyi anlayabilecekler.

[*OST-arbeiter veya Ostarbeiter (Doğu işçileri): Nazilerin, işgal ettikleri Doğu Avrupa topraklarından (özellikle Ukrayna'dan), Almanya’ya transfer ettikleri ve burada çalıştırdıkları esirler, bir diğer ifadeyle esir işçiler. Sayıları milyonları bulan bu esirlerin önemli bir kısmını kadınlar ve 16 yaşın altındaki çocuklar oluşturuyordu.]

Aslında II. Dünya Savaşı’nın Doğu Avrupa / Avrasya cephesinde anlatılabilecek (bence anlatılması da gereken) çok fazla hikâye var. Ama şimdiye kadar çoğunlukla Batı ve Orta Avrupa hikayelerini dinledik. Önümüzdeki yıllarda bu konuya eğilmeyi ve savaşın bu kısmıyla ilgili daha fazla hikâye anlatmayı düşünüyor musunuz?

Savaş konusuna dönüp dönemeyeceğimizi söylemek zor ama şurası kesin, oyun dilini kullanarak duygusal hikayeler anlatmaya devam edeceğiz.

Torn Away'i benzer oyunlardan farklı kılacak temel özellikler neler? Oyuncuları Torn Away’e çekebilecek neler var sizce?

Bazı yönlerden bizim oyunumuza benzeyen oyunlar olmasına rağmen, Torn Away’i diğerlerinden ayrı kılan birkaç nüans var. Bu, savaş hakkında bir oyun, ama savunmasız bir çocuğun cephesinden anlatılıyor. Karanlık bir temaya sahip olmakla birlikte pek çok yerde pastel renkler ve zarif şekiller kullanıyoruz. Evet, farklı oyun türlerinin bir kombinasyonuna sahibiz ama gerçekten güvendiğimiz şey tam da bu kontrast ve nüanslar.

Oyunumuz henüz tamamlanmadığı için bazı konularda kesin ifadeler kullanmaktan imtina ediyorum ama vizyonumuzu oyuna yansıtmak ve bunu oyunculara mümkün olan en iyi şekilde aktarabilmek için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz.

YORUMLAR

Speedrun'ın Tarihçesi #1: Dragster!

3, 2, 1 yarış!

Speedrun'ın Tarihçesi #1: Dragster!

Beklediğimiz İndie’ler - Torn Away

Savaşın ortasında bir çocuk hikayesi…

Beklediğimiz İndie’ler - Torn Away

[ Beklediğimiz Indie'ler köşemizde takip listemizde olan ve çıkmasını sabırsızlıkla beklediğimiz indie oyunları ilgi çekici beş maddede tanıtmaya çalışıyoruz. ]

Yine uzunca bir ara verdiğimiz Beklediğimiz İndie’ler serimize, Torn Away ile geri dönelim istedik. Bundan birkaç ay önce takip listemde yerini alan bir oyun Torn Away. Savaşta çocukların durumu üzerine bir hikâye anlatmaya niyetlenen geliştirici ekip, Asya isimli bir kız çocuğunun macerasıyla buluşturacak bizleri.

> Perelesoq, Moskova merkezli, yeni diyebileceğimiz bir stüdyo. Torn Away de ilk oyunları olacak. Kendilerini ve amaçlarını tarif ediş biçimleri benim hoşuma gitti, bakalım siz ne düşüneceksiniz:

“Video oyunlar aracılığıyla, insanlara duygusal hikayeler anlatmak için bir araya geldik. Herkes tarafından sevilecek, süper popüler eğlence ürünleri yapmaya çalışmıyoruz. Bunun yerine, hikaye anlatımına, otantik görsellere ve etkileyici müziğe değer verenleri cezbetmeye odaklandık”

> Yapımcı ekipte tecrübeli isimler yer alıyor.  Oscar adayı Revolting Rhymes’ta görev almış Sergei Ryzhov, oyunun sanat yönetmenliğini üstlenmiş durumda. Oyunun görsel tarzına önem verildiği ortada ve bu konuda Ryzhov’un iyi bir performans sergilediği görülüyor. Oyunun müzikleri ise daha önce Pathologic 2, The Void ve Encased gibi yapımlarda görev almış olan Vasily Kashnikov’a emanet.

> Torn Away, yapımcı ekibin tanımıyla bir ‘side-scroller’. Yani soldan sağa (veya sağdan sola :)) ilerlediğimiz tarzda platform oyunlarından. Ama işin içine biraz gizlilik de eklenmiş. Bunun yanında etrafı keşfedip bulduğumuz nesneleri doğru bir şekilde değerlendirmemiz de gerekecek. Ayrıca yapımcıların özellikle vurguladıkları bir nokta da sinematikler. Birinci kişi görüş açısından sinematiklerle bizi hikâyenin içine daha çok çekebilmeyi hedeflemişler.

> II. Dünya Savaşı yıllarından bir hikaye  anlatan Torn Away’de başkahramanımız Asya isimli küçük bir kız çocuğu. Babasının cepheye gönderilmiş olması, annesinin de bütün gün boyunca çalışmak zorunda olması onun bir başına kalmasına neden oluyor. Bu arada kendisi de o dönemdeki pek çok çocuk gibi esir işçilerden. Henüz 10 yaşında, nazik, kırılgan, savunmasız bir kız çocuğu; savaşın o büyük yıkımını göğüslemek durumunda. Bize de ona yardımcı olmak düşüyor.

> Oyun, çocuklar tarafından tutulan savaş günlüklerine dayanıyor. Bir çocuğun gözünden savaşın o büyük trajedisinin nasıl göründüğünü anlayabilmek için bunun önemli bir araç olduğunu söylemek mümkün. Alışılageldik savaş oyunlarından sıyrılıp This War of Mine gibi örneklerde gördüğümüz üzere, sivillerin yaşamlarının bu yıkımdan nasıl etkilendiğini tecrübe edebileceğimiz bir oyun olacak gibi, ne dersiniz?

TORN AWAY

Tür: Macera

Platform: PC

Yapım: Perelesoq

Dağıtım: Nordcurrent

Çıkış Tarihi: 2021

Steam Sayfası: Torn Away

Dünden Bugüne PES Kapak Yıldızları

İçerisi gerçekten Şampiyonlar Ligi gibi

Dünden Bugüne PES Kapak Yıldızları

O kadar uzun süredir futbol oyunları oynuyoruz ki bir noktadan sonra gerçek maçlar da elimize joyistik alıp içimizden beki savunma arkasına kaçırmak geliyor. Yakın dönemin futbol oyunlarında FIFA önde olabilir ama özellikle ülkemizde çok büyük bir PES geçmişi var. Hele ki modlanmaya bu kadar uygun bir oyun olunca PES üzerinden yapılan hayali kadrolarla oynamanın keyfi hala paha biçilemez. Daha önceleri Wining Eleven adıyla çıkan ve 1999 yılında önce ISS (International Superstar Soccer) ve sonra PES (Pro Evolution Soccer) olarak serüven devam ediyor. PES ile WE aynı dönem çıkmaya devam ederken WE işin Japonya tarafında PES ise batı dünyasında hayatına devam ediyor.

Listeyi yaparken başlangıcı Wining Eleven 7 yani PES 3 olarak aldık. Çünkü PES 1 (ISS) ve PES 2'de kapakta futbol yıldızları yer almıyordu. Hazırsanız hem futbol tarihinde hem de oyun tarihinde eğlenceli bir yolculuğa çıkalım.

PES 3 - Pierluigi Collina

Kapak yıldızı denilince akla hemen futbolcuların gelmesi normal. Lakin Konami PES 3 için çok daha özel bir ismi kapağına taşımıştı. Ülkemizde "uğurlu hakem" olarak da bilinen Pierluigi Collina ile birlikte belki de son kez bir hakem tek başına futbol oyunu kapağında yer almış oldu.

PES 4 - Thierry Henry & Francesco Totti & Pierluigi Collina

PES 3'ün ardından Collina yeniden kapaktaki yerini korurken artık sahneye futbolun esas oğlanları çıkmaya başlıyordu. Roma'nın Bandeira'sı Totti ve Arsenal'in büyük yıldızı Thierry Henry ile Konami oyuncuları kendine çekmeye devam ediyordu. Totti'li İtalya ve Henry'li Fransa arasında yapılan maçlar ise oyunun en keyifli mücadelelerindendi. 

PES 5 - John Terry & Thierry Henry

Abramoviç sonrası eski popülerliğini daha da katlayan Chelsea'nin emektar kaptanı John Terry yeni oyunda Londra Derbilerindeki rakibi Henry ile karşı karşıya geliyor. Her ne kadar PES 5'te Chelsea kadrosu daha üstün gözükse de Pires-Henry-Ljungberg üçlüsüyle Arsenal de hiç yamana atılacak bir takım değildi. 

PES 6 - Adriano & John Terry

Inter'i almanın yasak olduğu, Adriano gören her kalecinin toptan kaçtığı benim de favorim olan PES 6'ya geldik. 99 Şut Gücü özelliğiyle bir şutu sayesinde zaman ve mekanı bükebilen Adriano ile birlikte kapak yıldızlarından korkmayı öğrendik. Her ne kadar kariyeri PES 6 performansı kadar parlak olmasa da bugün Adriano isminin sıkça anılmasında bu kapağın payı epey büyüktür. 

PES 2008 - Michael Owen & Cristiano Ronaldo

Akıllara hemen PES 7 nerede sorusu gelebilir. ISS'nin 2001 yılında PES'e geçmesiyle birlikte PES'in başlangıç tarihini 2001 aldığımız için böyle bir karışıklık meydana gelmişti. Neyse ki 2008 yılında Konami daha net bir sisteme geçti. Liverpool yıllarında tozu dumana katan Owen'ı Newcastle formasıyla ilk ve son kez kapakta görsek de Cristiano Ronaldo için yeni bir macera başlıyordu. 

PES 2009 - Lionel Messi

Sağ çaprazdan kaleye sokulup uzak direğe şık bir plase atmanın büyük haz verdiği PES 2009'da bunu en iyi yapan da şüphesiz Messi idi. Kare + X yani "vururmuş gibi yapma" hareketinin zirveye çıktığı PES 2009'u bugün bile hala bolca oynayan insan görebilirsiniz. PES 2008'deki "kornerden gol atma" hatasının giderilmesiyle birlikte döneminin en eğlenceli futbol oyunuydu.

PES 2010 Lionel Messi & Fernando Torres

Atletico Madrid kaptanıyken pazubandı altında Liverpool'un simge sözü "You'll Never Walk Alone" yazacak kadar koyu bir Merseyside Red taraftarı olan Fernando Torres hayalindeki kırmızı forma ile birlikte ilk kez PES kapağına çıkıyordu. Lionel Messi her geçen gün daha büyük bir fenomen haline gelirken Premier Lig'in yükselen değeri Torres kendisine kapakta eşlik ediyordu. 

PES 2011 - Lionel Messi

Konami'ye bu kez bir Messi yetmemiş olacak ki kapağa ikisi silüet olmak üzere üç Messi koymuşlardı. Seri çalımlarla rakiplerin sinirini bozarken durdurulamaz şutlarla kalecileri çaresiz bırakmak şüphesiz PES 11'de de Messi'nin en sevdiği aktiviteydi. Şampiyonlar Ligi almak istiyorsanız önünüzde epik bir boss dövüşü gibi o efsanevi Barcelona kadrosu olacaktı. Otobüsü çekip Messi'yi tutmakta fayda var.

PES 2012 - Cristiano Ronaldo

Dört yıllık bir aradan sonra bu kez Real Madrid formasıyla dünyanın en popüler spor ikonlarından birisi olan C. Ronaldo yeniden PES kapağında karşımıza çıktı. Henüz "La Decima" yani Real Madrid'in 10. Şampiyonlar Ligi zaferine ulaşamamış olsa da Ronaldo hem futbolun hem de Şampiyonlar Ligi'nin en ikonik iki yüzünden birisiydi. Messi'nin ardından PES kapağına gelmesi ise o dönem büyük tartışmalara yol açmıştı.

PES 2013 - Cristiano Ronaldo

PES 6'dan sonra ülkemizde en sevilen PES oyunu olan PES 13'te yine Cristiano Ronaldo başrolde yer alıyordu. Real Madrid formasının detayları altın sarıdan eflatuna kayarken Ronaldo'da zirvedeki yerini koruyordu. Benzema ile ileri uçta yer aldığı Real Madrid maçlarında atılan her ara pas şüphesiz çoğu oyuncunun korkulu rüyasıydı. 

PES 2014 - Şampiyonlar Ligi

Bu sefer futbolun yıldızlarından ziyade en büyük yıldızların sahnesi olan Şampiyonlar Ligi'ni tek başına kapağına taşıyan PES farklı bir yola gitmişti. Her ne kadar oyun güç kaybetmeye başlasa da Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi lisansları halen çok önemli bir faktördü ve Konami bunu göstermekte son derece haklıydı. 

PES 2015 - Mario Götze

2014 Dünya Kupası finalinin tek golünü atan Mario Götze kendisini bir anda PES kapağında bulmuştu. 2013 yazında Bayern Münih'e yıldız transferi olarak gelen Götze'nin oyunda yapabilecekleri biraz kısıtlıydı ama Robben-Ribbery ikilisini kanatlarda barındıran Bayern oyuncuları sağlı sollu ataklarla hepimize çok zorlu anlar yaşatyordu. 

PES 2016 - Neymar

Adriano'nun ardından ilk defa bir Brezilyalı futbolcu PES kapağında kendisine yer buluyordu. Santos'ta yaptığı sansasyonel çıkış ile birlikte dünya futboluna bambaşka bir renk katan Neymar ile oyunda da epey değişik hareketler yapabiliyorduk. MSN yani Messi-Neymar-Suarez üçlüsü bir başka boss dövüşü olarak kariyer seven oyuncuların karşısında dikiliyordu. 

PES 2017 - Neymar & Messi & Suarez & Rakitic & Pique 

Barcelona ile iyi ilişkilerini devam ettiren Konami bu kez hem Barça'nın mabedi Camp Nou'yu hem de takmın yıldızlarını kapağa taşıyordu. Dünya genelindeki Real Madrid taraftarı sayısını düşününce bu hareketin epey tepki çekmesi normaldi. Konami-Barcelona ilişkisi giderek güçlenirken Barcelona kadrosu da oyundaki en zor rakip olmayı sürdürüyordu. Lakin bence hala Castolo-Huylens ikilisi daha iyiydi. 

PES 2018 - Luis Suarez

Eh, kapakta Messi'yi gördük, Neymar'ı gördük sıra üçlünün ileri ucunda oynayan Suarez'e gelmişti. Rakibi ısırdığı kadar topu da ısıran Suarez'in ölümcül şutları oyunda da kendisini belli ediyordu. Ezeli rakip Real Madrid Avrupa'yı kasıp, kavurmaya devam ederken PES 18'de Barcelona fırtınası esmeye devam ediyordu. 

PES 2019 - Philippe Coutinho

Barcelona'nın astronomik (Gökmen Özdenak'ın dediği değil ama) bir bonservis bedeliyle Liverpool'dan transfer ettiği Philippe Coutinho'nun gerçek hayattaki en büyük alametifarikalarından birisi ceza sahası dışından çektiği şutlarıydı. Oyunda da bu özelliklerini sıkça gördüğümüz Coutinho bir Adriano olmasa da topu kaleye sokma konusunda epey meziyetliydi. 

PES 2020 - Serge Gnabry & Lionel Messi & Miralem Pjanic & Scott McTominay

Lisans konusunda büyük bir atılım yapan Konami Bayern Münih, Manchester United ve Juventus ile yaptığı anlaşmalarıı taçlandırarak kapağa bu dört takımdan birer oyuncu taşıyordu. Herkes Juventus forması altında Ronaldo'yu beklerken orta sahanın bel kemiği Pjanic gelirken en büyük sürprizi United'ın genç yıldızı Scott McTominay yapmıştı. "Messi ile aynı kapakta yer almak büyük onur" diyerek yaşadığı şaşkınlık dolu mutluluğu dile getiren McTominay'in önünde çok parlak bir kariyer duruyor.

PES 2021 - Alphonso Davies - Lionel Messi - Cristiano Ronaldo - Marcus Rashford 

2021 yılı için ayrı bir oyun yayınlamayan Konami bir güncelleştirmeyle 2021 yılına giriş yapmıştı. Geçtiğimiz yılın dört takımı aynen korunurken Messi harici kapak yıldızları değişmişti. Ofansif sol bek olarak genç yaşında dünyayı büyüleyen Kanadalı sol bek Davies, Juventus'un en büyük yıldızı C. Ronaldo ve United'ın altyapısının fantastik yıldızlarından Rashford bu güncellemeye renk katmışlardı. 

Bu kapakların bölgeden bölgeye değiştiğini hatırlatmakta fayda var. Örneğin Japonya sürümlerinde Keisuke Honda'yı da kapaklarda görmek mümkündü. Son anlaşmayla birlikte PES 2021 güncelleştirmesi dahil olmak üzere artık PES'in yeni yüzü Neymar olacak. Kendisini 2017 yılından beri kapaklarda göremiyorduk. Her ne kadar artık takımlara özel sürümler çıkaran PES'i kutulu alan oyuncu sayısı azalsa da bir futbolcu için oyun kapağına girmek çok güzel bir his olsa gerek. Neyse ki futbol oyunlarında Madden laneti gibi kariyer bitiren olaylar gerçekleşmiyor. Lakin Barcelona'nın 2015 yılından beri Şampiyonlar Ligi kazanamadığını hatırlatmakta fayda var.

Parolamı Unuttum