GiST 2023'te Gösterilen Tüm Yerli Bağımsız Oyunlar

Yerli fuardan yerli manzaralar

“Ya elimizde canavar gibi Gist basın bileti var, gezip tozup cosplayer’larla fotoğraf çekinmekle yetinmeyelim, şu biletin hakkını verelim ama nasıl verelim?” dedik ve “Neden BÜTÜN oyunlarla gidip konuşmuyoruz ki?!” gibi süper bir fikir geldi aklımıza. Yarı yolda “Aslında çok da süper bir fikir değil miymiş ki, çokmuşlar?” falan gibi sızlandıysak da başardık sonunda!

Aşağıda Gist 2023’te yer alan bütün bağımsız oyunlardan çok kısaca bahsettik (yanlışlıkla atladığımız varsa kusurumuza bakmasınlar). Şunu da not edelim: Hiçbir yapımcı “aman oyunumuzu alın, ön siparişleyin” falan demiyor ama hepsi de “istek listenize ekler misiniz” diye rica ediyor. Yapımcılar için gerçekten önemli bu istek listesi olayı yani. Bir oyun ilginizi çektiyse, yapımcılara destek olmak için tek yapmanız gereken istek listenize eklemek yani.

GİST'in altını üstüne getiren, tek tek tüm geliştiricilerle konuşan, bir sürü resim çektiren, yetmiyormuş gibi konuştuklarını yazıya dökenler: Ömer Akdağ, Gülhis Canpolat

A Night In Omar’s Burger

Bu oyun gerçekten acayip bir oyun bence. İki ayrı takım olarak savaşıyoruz. Verilen süre zarfında en çok burger yapan kazanıyor. Evet, burger. Ama karşı tarafı sabote etmek serbest. Doğalgaz borusu patlatmak, elektriğini kesmek, öldürmek… Vallahi serbest. Ayrıca, belirli bir süre sonra haritada bir şeytan beliriyor. Kendisine ilk burger götüren tarafın saflarına katılıyor. Bu oyun çok ciddi sarabilir, benden söylemesi.

- Yakın zamanda bir açık Beta planlanıyor, ondan sonra da çıkış yapacak!

Adamon

Sıra tabanlı bir deste kurma oyunu Adamon. Hem hikaye modu hem de çok oyunculu modu var. Topladığımız kartları hikaye modundaki düşmanlara ya da diğer oyunculara karşı 3 raundluk karşılaşmalarda sahaya sürüyoruz. Her ne kadar Adamon bir NFT oyunu olarak piyasaya çıkmak istese de, NFT kartları satın almadan oynamak da mümkün. Fakat geliştiricileri but NFT kartları sonraki oyunlarında da kullanmak ve sürdürülebilirliklerini artırmak istiyorlar.

Anomaly Agent

Eski insanlarımızdan Enis ve Furkan’ın oyunu Anomaly Agent’tan arada sırada bahsediyoruz zaten ve kendisi Gist’te ilk kez oynanabilir durumdaydı. Kombo mekanikleriyle, çevresel etkileşimleriyle, cyberpunk atmosferiyle Gist’e girenleri ilk karşılayan oyundu ve bayağı da ilgi topladı, ne zaman baksak sıra vardı ki başa gelen çekilir diyerek o sırada yarım saat geçirmişliğimiz var. Geri dönüşler güzel şimdilik, başarılı bir çıkış yapacağa benzer.

Arcane Revolt

Verdiğiniz kararların hikayenin gidişatını etkileyeceği bir aksiyon RYO Arcane Revolt. Güçlü bir büyücü olarak kendimizi bir başkaldırının ortasında buluyoruz. Ortaçağ esintili, piksel grafikli şirin bir oyuna benziyor. Güzel bir yetenek ağacımızın olacağını, burada edineceğimiz büyüleri değiştirerek kendimize uyarlayabileceğimizi söyledi geliştiricileri.

- 2023 sonunda çıkmayı planlıyor

BandRoll

Çalan müziğin ritmine göre ilerlemekte olan topu sağa-sola-yukarı-aşağı hareket ettirdiğimiz, mantığı basit ama oynaması o kadar da basit olmayan bir ritim oyunu (başına geçen Gülhis ilk saniyede topu lök diye aşağı düşürdüğünde orada olmalıydınız). Bir yandan müziğin ritmine kendinizi kaptırdığınız, bir yandan da sürekli rekorlarınızı geliştirmeye çalıştığınız, bayağı keyifli bir oyun olacağa benzer.

- Erken Erişimde

BeatPunk!

Vampire Survivor-like türü bayağı revaçta malumunuz ve her ne kadar alıcısı çok olsa da ön plana çıkmak için özel bazı dokunuşlarınızın olması lazım. BeatPunk! bu gereksinimi iyi kavramış. Her seviye atladığınızda bir yetenek seçiyorsunuz, bu yetenek aynı zamanda bir enstrüman anlamına geliyor ve yine her seviye atladığınızda 4/4’lük basit bir nota çizelgesi çıkıyor, o enstrümanın hangi vuruşlarda çalacağını seçiyorsunuz. Yani oyunun temposu hızlandıkça siz de kendi müziğinizi yarata yarata kendi temponuzu hızlandırıyor, daha da kendinizi kaptırıyorsunuz. Potansiyeli büyük.

- Demosu Var

Book Warrior

Oldukça enteresan bir fikirden yola çıkan bir oyun. 2 boyutlu bir platformda ilerliyoruz ve yürüdüğümüz yüzeyde yazılı olarak bir hikâye anlatılıyor. Karşımıza harfler çıkıyor ve o harfleri kesemezsek o hikâyedeki o harfler düşmeye başlıyor ve hem hikâyeyi anlamak zorlaşıyor hem de ilerlemek zorlaşıyor. Şimdilik sadece mobilde ve çıkışını da yapmış, denemek isterseniz yapıştırın direkt!

- Çıktı!

Bumper Tanks

Bizim Anton’un da üzerinde çalıştığı ve zamanında zorla istek listemize eklettiği oyun. Nispeten küçük ve pek de stabil olmayan bir arenada tanklarımızı kapıştırıyoruz ve her şey tek vuruşa bakıyor, vurulan direkt gidiyor. 10-12 maçın sonunda en çok vuran kazanıyor. Aynı makineden de, çevrimiçi olarak da oynamak mümkün. Güzel bir parti oyunu olacağa benzer.  

Castle of Alchemists

Piksel sanatı tarzında hazırlanmış bir kule savunma - aksiyon oyunu. Yani düşmanlar gelmeden önce planlamamızı yapıp kuleleri dikiyoruz, düşmanlar gelince de birebir kendimiz savaşıyoruz. Elementler önemli yer kaplıyor, yere su döküp düşmanlara elektrik çarpma gibi enstantaneler bolca var. Dalga temizledikçe karakterimizi veya kulelerimizi güçlendirme seçeneklerinden istediğimizi seçip nasıl ilerlemek istediğimize de karar verebiliyoruz. Her şeyi düşünmüş, taş gibi bir kule savunma oyununa benziyor kısacası.

- Erken erişimde - Demosu var

Cardboard Town

Biz erken erişimde oynadığımızdan beri çok şey değişmiş Kartonkent’te. Bir ara tekrar girip Hayırlısıland’i yeniden kurmamız lazım. Biliyorsunuz, Cardboard Town bir kutu oyunu gibi çalışıyor. Masa düzleminde çektiğimiz bina kartlarını kullanarak şehrimizi kurmaya, kaynak yönetmeye ve insanlarımızı mutlu tutmaya çalışıyoruz. Ama artık evlerini başlarına yıkabiliyor, sonra da bunu unutturmak için yepisyeni festivaller düzenleyebiliyoruz. Görmeyeli Kartonbaşkan özelliklerimiz artmış vallahi!

- Çıktı!

Clonizer

Kart dedi aldı beni Clonizer. Allahım bir de şirin görünüyor ki sormayın. Biz bir klonuz. Bütün karakterlerimiz de klonlar. Sen de klonsun aslında. Amacımız, bir gezegeni ele geçirmeye çalışan bir şirkete yardım etmek. E hep durduracak halimiz yok ya! Değişik karakter ve güç kartları açıp, onları altıgenlerden oluşan oyun haritamıza sürerek haritanın daha çoğunu açmaya çalışıyoruz. Ben bunu %100 oynarım.

- 2024 ilkbahar

Commando Hero

Bir askerî eğitim kampındayız ama ortam televizyonlarda engelli parkurları aşma programları olur ya, onlar gibi. Gerçekte komandolara öyle eğitim veriyorlarsa kendilerine saygım bir kat daha arttı. Oyunda bu tip platformları en kısa sürede geçmeye çalışıyoruz ve hatta bu işi 20 oyuncu aynı anda yapabiliyor ki şamata potansiyeli çok çok yüksek. Tanktır, bottur, oyunu renklendiren taşıtlar falan da var hatta. Oyun çıkalı bayağı olmuş aslında, yapımcısı ilgi çekemediği için dertleniyordu, Steam sayfasına bir göz atın isterseniz, belki sizlik bir şeydir?

- Çıktı!

Compass of Destiny: Istanbul

17. yüzyılda İstanbul’da bir Venedikl’yi canlandırıyoruz. Öldünüz. Ama… Aslında çok da ölmediğinize karar veren bazı güçler sizi yaşayanların dünyasına geri getirdi. Şimdi ölülerin ve yaşayanların dünyaları arasında geçiş yaparak bu gizemi çözmemiz gerek. Compass of Destiny dönemin gerçek olaylarından esinlenilerek yapılmış Ayrıca şu anda erken erişimdeler, yani bu hikaye ilginizi çektiyse oyunun geliştirilmesine katkıda bulunmak elinizde!

Concubine

16. yüzyıl İstanbul’unda geçen bir aksiyon oyunu. Köle tacirlerinin elindeki bir köleyken olaylar farklı bir yöne doğru evriliyor ve kendimizi sultanın suikastçısı olmuş hâlde buluyoruz. Aksiyondur, eski Osmanlı atmosferidir, hepsi gayet güzel duruyor. Ama daha güzel duran bir şey varsa o da oyundaki hanımefendiler. Yanımıza eşlikçiler katıp harem kurmak da mümkünmüş. Mod desteği olacak mı diye sordum, bir şey demediler... 

(Haberi Meriç Eryürek'ten aldık, mod desteği olacakmış! Dağılabiliriz.)

DoubleWe

Pikselize NPC karakterlerle dolu bir mekânda bir klonumuz var ve bizi öldürmeye çalışıyor. Çıkarıyoruz aynamızı, neye benziyormuşuz görüyoruz ve ortamda klonumuz bizi öldüremeden önce onu bulup icabına bakmaya çalışıyoruz. Hem tek kişilik hem de çok kişilik oynanabilecekmiş. Eski AC çok oyunculu kafasını andırıyor biraz ama enteresan mekanikleri ve enteresan görsel tarzıyla kendine has olmayı da başarıyor. İyi kotarılırsa çok ilgi çekebilir.  

Dungeon Voxel

Dünyaya hayvanlar hâkim oluyor ancak sığınacak bir yere ihtiyaçları var, bu hayvanları gözeten şirket de bize diyor ki git şu zindanları bir temizle. Hızlı oynanış, göz okşayan grafikler, güzel müzikler, mantıklı bir şekilde yedirilmiş roguelike öğeleri... Her şey yerli yerinde duruyor. Kendimize evcil hayvanlardan bir ordu kurup savaşlarda onların yardımını alabilmek de ekstra eğlenceli geliyor kulağa. Co-op da olacakmış hatta.

 - Demosu var

Ertuğrul

Diziyle anlaşma olup olmayacağı daha tam kesinleşmemiş, kesinleşirse oyunun adı da Diriliş Ertuğrul olabilirmiş diye bir not düşeyim hemen. Ertuğrul ve yancılarını, yani 4 karakteri oynayabilecekmişiz ve hepsinin de kendine ait farklı oynanış mekanikleri bulunuyormuş. Hikâyemiz, Antakya’da bulunan ve Kudüs’e gitmeye çalışan Haçlı ordusuyla didişimek ve Türkleri birleştirmeye çalışmak üzerine. Yine lisansın alınıp alınmamasına bağlı olarak dizi hikâyesiyle paralel gidilecek veya alternatif yollara sapılacakmış. Gelişmeleri merakla bekliyoruz. Zaten Osmanlı temalı bu kadar az oyun olması garip en başta.  

Farm Wars

Gündüzleri çiftliğimize ekinler ekip yetiştirdiğimiz, geceyse rakip çiftliklere dalıp onların ekinlerinin içine etmeye çalıştığımız, sonunda da onu iflas ettirip çiftliğini ucuza satın aldığımız enteresan bir kafası var. Hem tek kişi hem çok kişi oynanabiliyor, ileride co-op da eklemeyi planlıyorlarmış. Ekip biçme oyunları ilginizi çekiyor ama biraz daha hareket istiyorsanız, işin içine birbirinin kuyusunu kazmalı şeyler ekleyen Farm Wars’a kesin göz atın derim. Erken erişime free 2 play olarak çıkacakmış ayrıca, denemesi bedava yani.

- Demosu var

Guardians

Aksiyon-roguelike türünde, izometrik açıdan oynadığımız, patlaması çatlaması bol bir yapım. Benzerlerinden ayrılan özellikleri RYO öğelerine ağırlık verilmiş olması ve 12 kişiye kadar co-op oynanabilmesi. Hem RYO öğeleri hem de co-op, dengesizlikler yaratabildiği için bir arada olması zor kavramlardır ama yapımcılar bu konuda mantıklı dokunuşlar yaptıklarını söylüyorlar. Hem görsel olarak iyi hem de mekaniksel olarak gelişmiş duruyor genel olarak, umarım göründüğü kadar güzel bir oyun bizi bekliyordur.  

Hack/ed

Türkiye’de fazla karşılaşmadığımız türde, FMV türünde bir oyun. Yani gerçek bir oyuncunun kaydedilmiş videoları üzerinden seçimler yaparak hikâyeyi ilerletiyoruz. PinkyPie isminde bir yayıncıyız ve “Bugün ne oynasam?” gibi basit kararlarla başlayıp toksikleşen chat’e nasıl müdahale edeceğimize doğru gidiyoruz ve... Ve’sini bilmiyorum, ben de merak etmekteyim bu hikâye nasıl şekillenecek. Ancak Türkçe konuşulan bir FMV oyun görmek güzel bir his gerçekten.

Hanctt Origins

Doom, Wolfenstein gibi klasikleri andıran, çok şık bir piksel sanatı görselliğe sahip, puzzle öğeleri de bulunan bir FPS. Cthulhu mitolojisini tema olarak almış. Herhalde dünyada Cthulhu mitolojisini bu kadar yoğun ve bu kadar iyi kullanan ikinci bir ülke daha yoktur ama Hanctt Origins tarzında bir Cthulhu yorumunu da ilk kez görüyorum şahsen. Bir yandan ürpertici ama bir yandan da garip bir tatlılığı da olan, kendine has bir yapım.

- Demosu var

Heroes of the Ashenwatch

2 kişinin 5 ayda bu seviyeye getirmesine çok şaşırdığım bir yapım. Her ne kadar ikisi de gayet tecrübeli yapımcılar olsa da yine de çok büyük iş gerçekten. Özellikle tertemiz ve çok şık görselliğine bayıldığım oyun bir aksiyon-RYO. 5 karakter sınıfından istediğimizi seçebiliyoruz ve hatta 5 kişiye kadar co-op da oynayabiliyoruz. Birkaç ay sonra erken erişime çıkacakmış ve sonrasında yeni sınıflar eklemeyi de düşünüyorlarmış hatta. Yenir.  

Illegal Excavation

Günümüzde geçse de tarih temalı bir yapım. Türkiye’den dört farklı lokasyon bulunacakmış, örneğin ilk gideceğimiz yer Hattuşaş. Aksiyon-macera türündeki oyunda hazineler toplayıp, ipuçlarını birleştirip, düşmanlarla çatışıp bir sonraki bölüme geçmeye çalışıyoruz. Sürekli aksiyon veya sürekli araştırma ile oyuncuyu boğmamayı, dengeyi tutturmaya özen gösterdiklerini söylüyorlar. Unreal Engine’in en son sürümüyle yapılmış olması ve özenli bir motion capture’a sahip olması da oyun adına şüphesiz önemli bir artı.  

Intra

Klasik kule savunma türünün formülünü alıp neredeyse her açıdan o formülü nasıl enteresanlaştırabiliriz diye düşünmüşler adeta Intra’da. Örneğin tek bir düzlem yok, yükseklik faktörü var. Yani düşmanların ve kulelerin saldırı mekanikleri ve güçleri yükseltiye göre değişebiliyor. Veya kuleler komple orada kalmıyor, yıkılabiliyorlar. Düşmanlar sabit bir yol takip etmiyor, daha dinamikler, daha mantıklı kararlar veriyorlar. Karakter yetenekleri de işin içine girip olayı daha da renklendiriyor. Türü seviyorsanız kesin radarınızda tutmanız gereken bir oyun yani.

- Demosu var  

Kami

“Bana bir 30 saniyede oyununuzu anlatır mısınız?” dedikten sonra kendini ayarlayıp tam 30 saniyede anlatan yapımcıya selam olsun, diğer ekip arkadaşı umarım cylon olup olmadığını test ettirmiştir. Kami, roguelike tarzında bir yapım. Brotato’dan ilham almış ancak evrim geçirebilir yetenekleri ve kendi özgün, cıvıl cıvıl görsel tarzıyla kendi ayakları üzerinde durmayı başarıyor. Henüz erken aşamalarındaymış, gelişmeleri takipteyiz.  

Knitten

2 kişilik bir strateji oyunu. Babaannemizin kartlarını kullanarak puan kazanıyoruz ve kedilerimiz, kartlarımızı arttırmamıza yardımcı oluyor. Yapımcılara oyunun hedef kitlesini sorduğumda “herkes” dediler, yani köpek insanlarının da kedi insanları kadar ilgisini çekebilir demeye getirdiler ama inandık mı? Hayır! Kutulusu çıkana kadar Knitten'e Tabletop Simulator'dan erişmek de mümkün.

Land of the Vikings

Frostpunk, Cities Skylines gibi yapımlardan ilham almış, şehir kurup hayatta kalmaya çalıştığımız bir yapım. Küçük bir köyle başlıyoruz, doğal afetlerle, kışla vesaire mücadele ede ede yerleşimimizi büyütmeye çalışıyoruz. Efendi efendi ticarete odaklanabilmek veya gidip başka köyleri yağmalayabilmek gibi seçeneklerimiz mevcut. Oyun yaklaşık 1 yıldır erken erişimde ve de tam sürüme geçmesine 1-2 hafta kaldı. Yorumları da çok olumlu, türü sevenler göz atmadan geçmesin kesinlikle.

- Erken Erişimde  

Legends of Elementia

Gerçekten harika bir görselliğe sahip 2 boyutlu bir aksiyon-platform oyunu ama güzelliği görselliğiyle sınırlı değil. 7 tane farklı karakterimiz var ve hepsinin de bir ulti formu var, yani toplamda 14 karakter gibi düşünebilirsiniz ve oyun sırasında aralarında direkt geçiş yapıyoruz, onların farklı mekaniklerini ve yeteneklerini kullanmaya başlıyoruz. Mekân ve düşman çeşitliliği işini de çok iyi kotarmışlar gibi duruyor. Ayrıca bu tip oyunların çoğunun aksine hayli de uzun olacakmış, 20 saat civarı diyorlar. Türde bayağı iddialı bir oyun kısacası, aklınızın bir köşesine ismini yazın.  

Leila

Leila isminde 40’lı yaşlarında bir kadın geriye dönüp anılarını gözden geçirmeye ve geçmişte yaşadığı problemlerin şu anki etkisini gözlemlemeye karar verir ve bu sorunların üstesinden gelmeye çalışır. Tatlı bir görsellik, renkli ama aynı zamanda melankolik bir anlatı, misler gibi bir point ‘n click macera oyunu. Çok ilginç bulmaca sistemleri de var. Türü seviyorsanız sakın göz ardı etmeyin.  

Lovux

Adını görünce “Hangi harf o? Haaa ‘o’ imiş, iyi bari!” tepkisi verdiren minimalist bir bulmaca oyunu. Tabii bu tip bir oyunu anlatması zor ama ekrandaki kare camları oklu camların arasına doğru sırayla dizip hepsini kırmaya çalıştığımız bir yapısı var diyebilirim kısaca. Zaman içerisinde ışınlama, döndürme gibi farklı mekanikler de işin içine dâhil oluyor. 1-2 ay olmuş hatta oyun çıkalı ve Steam yorumları da muazzam iyi olsa da, çok az kişinin radarına girmiş maalesef. Bulmaca türü ilginizi çekiyorsa bir göz atın, sizi çok üst kalite bir oyun bekliyor olabilir! Yayında oynamış, dergide incelemiştik Lovux’u. İki seferde de çok beğenmiştik.

- Çıktı!

Mayhem Brawler 2: Best of Both Worlds

Hepiniz çatır çutur Mayhem Brawler oynadınız, hiç yalan söylemeyin! GİST’te başı en dolu standlardan biriydi Mayhem Brawler 2 de. İlk oyunun devamı olacak elbette. Yine klasik beat-em-up öğelerini roguelike’la birleştiriyor. Bu sefer iki ayrı zaman dilimini dolaşıyoruz, 8 ayrı oynanabilir karakterimizle. Hem tek başına, hem de co-op oynamak mümkün olacak.

- 2024, PlayStation, Xbox, Steam, Switch… Var babam var yani.

Mearth II

Bir ara bol bol soulslike çıkmıştı, artık çok fazla göremiyoruz. Yapmayın etmeyin, mis gibi tür, boşlamayın! Mearth II gayet hoş duran bir orta çağ temalı soulslike mesela. Ama yakın dövüş kabiliyetlerinin yanı sıra abartı etkileri ve görsellikleri olan yeteneklerimiz ve büyülerimiz de var bir yandan. Olay biraz daha tempolu yani. Kısacası sağlam bir atmosfer sunan, oynanış çeşitliliği de hiç fena olmayan bir yapım bizi bekliyor gibi duruyor.

- Demosu var

Milord

Çok şirin piksel grafiklere sahip bir kaynak yönetim ve strateji oyunu Milord. Bir buraların ağasıyız anlayacağınız, ve çevre köyleri yönetmek bizim işimiz. Onların istek ve ihtiyaçlarına boyun eğmek ya da geri çevirmek, yeni binalar dikmek, harita olaylarını sonuçlandırmak… Harika bir kral olmak da herkesi geri çevirmek de elimizde!

- İstek listenize atarsanız daha çabuk çıkar belki :D

Milo’s Place

Bir taverna yönetim oyunu ama bol undead’li olanından. Mezarcıdan kemik alıp mahzenimize götürüyoruz, kendimize undead yardımcılar yaratıyoruz, onları da tavernada görevlendirip işleri otomize etmiş oluyoruz. Amacımız ortamın en büyük tavernası olmak ama undead yardımcılar haksız rekabet olmuyor mu diğer tavernalara karşı!?! Görsel tarzına özellikle bayıldım bu arada.

Miner Arena

Bir blok zincir oyunu. Unreal motorunda yapılmış oyunda rakiplerle savaşıyor ve kripto madenciliği yapıyoruz. Fortnite ve PUBG arasında bir yapısı var. Arena modu, açık dünya modu ve PvP düello modu mevcut.

Mithronia: Tower Wars

Kule savunma türünü roguelike elementleriyle renklendiren bir yapım. Kuleler kuruyor ve kendimiz birebirde de savaşıyoruz, seviye atladığımızda karşımıza üç seçenek çıkıyor ve artık ne gelirse... Atıyorum ateş kulemiz varken ateş kulesi kartı gelirse onlar 2. seviyeye çıkıyor, buz kulesi gelirse 1. seviye buz ve ateş kulelerimiz oluyor. Şansımıza diyerek en iyi kombinasyonları kurmaya çalışıyoruz yani. Çıkışı yakın, demosunun çıkışı daha da yakın.

Multiverse GO

Hitman GO’dan ilham almış bir yapım. Yani bulmacalar çöze çöze bir sonraki bölüme ulaşmaya çalışıyoruz. Yapımcılar aslında bir oyun stüdyosundan ziyade bir yazılım firması ve bu oyunu yaptıkları motoru da bizzat kendileri geliştirmişler. Multiverse GO bir göstergeyse hem çok şık hem de iyi işleyen bir motora benziyor, umarım başarı yakalarlar.

New Cycle

Yaşanan Güneş patlaması nedeniyle insanlığın teknolojilerini kaybettiği, kıyamet sonrası bir dünyadayız. İnsanoğlu dünyaya hâkim olan kaosu ve anarşiyi kırarak yeni bir döngü meydana getirmeye çalışıyor. Biz de bu dünyadaki küçük bir kasabayı alıyoruz ve büyük bir endüstri şehrine dönüştürmeye çabalıyoruz. Akıllara ilk başta Frostpunk’ı getiriyor ancak Anno ve Factorio’nun detay seviyelerinden de çokça ilham aldıklarını ve güzel bir hibrit oluşturduklarını söylüyor yapımcılar. İddialı bir yapım ve iddialı oluşu da hiç boşuna değil gibi.

- Demosu var

Nine Realms

Hades’i alın, İskandinav mitolojisine koyun, bir de Unreal motoruyla hazırlanmış acayip gerçekçi bir görsellik ekleyin üstüne, huzurlarınızda Nine Realms. Gümbür gümbür bir oynanışa sahip gibi duruyor ve yetenek efektlerinden arayüz tasarımına çok kafa yorularak özenle tasarlandığı da çok belli. Birkaç aya erken erişime açılacakmış, sonrasında PC dışında konsolları da düşünüyorlarmış. Hades türün çıtasını o kadar yükseltti ki onu ilham almak her babayiğidin harcı değil. Cesaretlerinin karşılığını biz de taş gibi bir oyun olarak alırız umarım.

Ominous Recall

Bu psikolojik korku oyunu sanırım GİST’teki tek yabancı ekip oyunuydu. Yapımcıları Horroid Games, Strasbourg Fransa’dan kalkıp gelmişler. Ve oyunları Ominous Recall’da gerçekten insanın tüylerini ürpertiyor. Orta doğu halk hikayeleri üzerine kurulu bir korku oyunu olacak, tüm bulmacalar ve hikayeler de bu fikri destekliyor. Şimdilik kendilerine bir yayıncı firma arıyorlar ama.

Once Alive

Bir virüs sonucu tüm insanlık yok olmuştur ve hayvanlar saldırganlaşmıştır. Karakterimiz son kalan insan olduğunu düşünürken bir köyde hayat olduğuna dair bir bilgi alıyor ve oraya doğru yola koyuluyor ve orada gerçekten de yaşam buluyor ama köyün sakinlerinin de kafası bir dünya, garip garip şeyler oluyor. Hayatta kalma elementleri bulunan bir yürüme simülasyonu Once Alive ve gizem unsuru ön planda. Merak uyandırıcı bir oyun olduğu kesin.

Past Memos

Bir gerilimli bulmaca da Past Memos’dan geliyor. Güzel bir mekaniği var: Üç farklı zaman diliminde dolaşıp, çektiğimiz fotoğraflar aracılığıyla bu zaman dilimlerindeki ipuçlarını ve objeleri diğer zamanlara taşıyabiliyor, orada kullanabiliyoruz. Doğal olarak oyundaki bulmacalar da üç farklı zaman dilimine yayılmış olacak. Zor bir iş, hem geliştiricisi hem de oyuncusu için.

- 2023 sonunda çıkmayı planlıyor.

Puffy

Puffy bir çocuk oyunu. GİST’te sadece çocuk eğitimine yönelik yapılmış tek oyundu kendisi. Ana karakterimiz bir şirin, kırmızı bir kirpi balığı. Tamamen reklamsız olması bence her yerinden reklam fışkıran şu mobil oyun döneminde en önemli özelliği. Eğitimcilerle birlikte çocukların ince motor becerilerini geliştirmek, reflekslerini güçlendirmek için tasarlanmış Puffy. Renklerinden şekillerine her şey çocukların tercihleri düşünülerek geliştirilmiş.

- Google Play’de mevcut, takriben bir ay içinde iOS’e de çıkış yapmayı planlıyor

Pile Up!

Bir şehir kurma oyunu ama çok çok değişik bir şekilde. Diklemesine çok dar bir alanımız var ve binalarımızı oraya tıkıştırmaya çalışıyoruz ama bir yandan da binaların birbiriyle girdiği etkileşimler var ve atıyorum birbirlerini patlatacak binaları da yan yana dikmemeye çalışıyoruz. Genel olarak huzur verici, rahat bir oyun gibi duruyor ama. Erken erişime girdiğinde dergide de incelemiş, beğenmiştik!

- Erken erişimde

Restless Lands

Büyülü mavi güller ve mitik yaratıklarla dolu 2D bir metroidvania Restless Lands. Elbette keşif üzerine kurulu. Geliştiricisinin yalancısıyım, savaşlar ve platform öğeleri zorlu olsun istedik dediler. Hollow Knight ve Blasphemous gibi esinler de işin içine girince ben inanırım o zorluğa. Nors mitolojisindeki ölümsüzlük elmalarından esinlenerek oyunun ikonik mavi güllerini oluşturmuşlar, bu güller aynı zamanda dünyaya da hayat veren bir güce sahip ve elbette bu gücü isteyenler var. Biz de onlara karşı savaşıyoruz.

Road to Salvation

Dünyada yayılmakta olan bir virüs vardır, sonucu olarak da çeteleşme ve kaos ortaya çıkmıştır. Bu kargaşa sırasında eşimiz ölmüştür ve kızımız kaçırılmıştır. Kızımızı kim, neden, nereye kaçırdı, oyundaki amacımız bunu bulmak. Aksiyon-macera türünde bir yapım ama haldur huldur olanlardan değil, kaynaklar sınırlı, ateşli silahları çok nadiren bulup kullanabiliyormuşuz mesela, onlara da dikkat etmek lazım.

Rogue Samurai

Rogue Samurai iki farklı oyun gibi. Sürüsüne bereket gelen düşmanlarla savaşırken kamera izometrik açıda duruyor ve paldır küldür dalıyor, bol bol yetenek kullanıyoruz. Bir boss’la karşılaştığımız zaman ise oyun soulslike’a dönüyor ve hem kamera değişiyor hem de daha ağır bir karaktere bürünüyor. Gördüğüm kadarıyla her iki kafayı da gayet iyi bir şekilde entegre etmişler. Eh üstüne samuray temasını, süper görselliği ve her oynanışı değiştiren roguelike elementlerini de koyarsanız, elinizde çok ciddi potansiyeli olan bir oyun olduğunu görebilirsiniz.

Rust’n Ruin

Macera-bulmaca-platform türünde bir yapım. Yapımcılara “Hikâye odaklı bir yapım galiba, doğru mu?” diye sorduğumda “Evet ama yanıltıcı bir tanım da yapmak istemiyoruz, sinematik ara sahnelerle değil de ambiyansla anlatmak istediğimiz bir hikâyemiz ve zengin-fakir arasındaki uçuruma odaklanan bir mesajımız var” dediler, oyunlarını gayet de güzel açıklamış oldular. Inside’ı anımsattı bana ama ambiyansla hikâye anlatımı konusunda aslında daha farklı dokunuşlardan ilerlediklerini de söylediler öte yandan. Oldukça enteresan bir şeyler karşılaşabiliriz çıktığında.

Scions: Battle Eternal

Scions’ı da yayında oynamıştık, sarmıştı da bayağı hatırlarsanız. Biraz Hades biraz Diablo biraz da Darkest Dungeons esintileri var. Yeni düşmanlarla savaşıp yeni karakter sınıfları, haritalar, yetenekler ve elbette başka düşmanlar açıyoruz. Özellikle o tepeden ters haç düşürmeli yeteneği seviyoruz, eee, ne de olsa cehennemin dibindeyiz!

- Demosu var!

Sim the Sand

Sim adında bir kum tanesini yönetiyoruz. Evet, kum tanesi. Sahilde ailemizle beraber takılırken bir fırtına sebebiyle onlardan ayrı kalıyoruz ve onlara ulaşmaya çalışıyoruz. Keşif öğeleri yoğun olan, ufak tefek bulmaca-platform öğeleri içeren, tatlı bir oyun. Zaten hangimiz bazen bir kum tanesi olmayı istemeyiz ki?

Slap Fighting Champion & Offroad

Ekip iki VR oyununu aynı anda geliştiriyor. Slap Fighting Champion’da sırayla rakibimizle tokatlaşıyoruz. Bu arada bilmeyen varsa, tokatçılık bayağı ciddi bir spor aslında, hayvan gibi turnuvaları yapılıyor, garip bir kültür. Neyse, oyun tokatlaşma oyunu ama benim tam anlamadığım bir şey var: Couch co-op da olacakmış? Farklı donanımlar yoluyla haptic feedback de olacakmış? Nasıl yani, ben yanımdakine legal olarak tokat atabilecek miyim şimdi? Offroad ise bir simülasyon oyunu, adından anlaşılabileceği gibi offroad araçları kullanarak yarış ediyoruz.

- Çıktı!

Sodaman

Bir diğer Vampire Survivors-like oyun ama yapımcılar iddialı: Sodaman’in bu türdeki en fazla mekaniğe sahip oyun olduğunu iddia ediyorlar. Silah modları, seviye atlamalar, sibernetikler, özel yükseltmeler, klasik yükseltmeler, anlık yükseltmeler ve tabii çeşit çeşit sodalar gibi bir sürü mekanik mevcut ve bu sayede her oynanışta farklı bir oyun oynuyor hissiyatı vermeye çalışmışlar. Bir de bangır bangır cyberpunk atmosferini de koymuşlar üzerine. Misler gibi olur bu oyun bence.

Soulkeeper Diaries

Düşük poligonlu bir keşif ve aksiyon oyunu. Uçan adaları keşfedebildiğimiz bir sıcak hava balonumuz var, bu adalarda bizi bekleyen bulmacalar ve düşmanlar var. Ve evet, elbette sıcak hava balonumuzla da savaşabiliyoruz. Amacımız küçük sarı bir köpek olan Dogu’ya evini bulabilmesinde yardımcı olmak.

- Steam’de bulabilirsiniz!

Spacekraft!

Farklı gezegenlerin bulunduğu, her gezegenin farklı karakteristik özelliklerinin, yerçekiminin vesaire olduğu bir uzay oyunu. Bazı gezegenlerde yerin altına inip maden topluyoruz, bazılarında çiftlik kuruyoruz. Cebelleşmesi çok keyifli olacak gibi duran bir fizik motoru var, gemimizin iticilerini doğru ayarlayarak makinelerimizin çalışır hâlde tutmaya çalışıyoruz. Görsel dili de nefis oyunun gerçekten. Tutmasına kesin gözle baktığım oyunlardan, videosuna veya demosuna kesin göz atın derim.

- Demosu var

Squirrel Away

Standa gittim, baktım 1984 Sega’nın çıkardığı Flicky falan diyorlar… Dedim tamaaam, GİST’in kol kırdırmalı oyunu bulundu. Amacımız, haritadaki palamutları toplayıp bir ağaç kovuğuna saklamak. Elbette bunları tek tek götürebiliriz, ya da arkamıza dizilen bir şerit halinde toplayıp, topluca götürebiliriz. Ama eğer olur da bir tilki bu palamut dizmize çarparsa, işte orada palamutlarımızı düşürüyoruz. Yahu bunda ne var demeyin, cidden zor görünüyor.

- 6 ay içinde çıkmayı planlıyorlar, alkış tutuyoruz buradan

Stay Up!

Yerçekimli ortamda ekranın en üstüne ve en altına dokunmamaya çalıştığımız ama yukarı-aşağı hareket etme şansımızın olmadığı, mızrağımızla yaptığımız saldırılar sayesinde yukarı-aşağı gidebildiğimiz, tamamen boss dövüşlerinden oluşan, küçük ama çok adrenalinli duran bir yapım. Tam “dur ya şöyle 10 dakika bir aksiyona dalayım” dendiğinde girilecek türde oyun.

Survivors of the Dawn

Vampire Surviors gibi olsun ama daha cafcaflı olsun diyorsanız sizi böyle alalım. Grafiklerimize güveniyoruz dedi geliştiricileri, ben de onlara katılmak durumundayım açıkçası. Bu tür sardı mı sarıyor, biliyorsunuz. Survivors of the Dawn’da da üstümüze sürüler halinde gelen düşmanlarla savaşıyor, düşman denizinin içinde ayakta kalmaya çalışıyoruz. Özellikle düşman tasarımlarını çok beğendim ben.

- Demosu var! Ekim sonu gibi de tam sürüme çıkmayı planlıyor.

Swarm Grinder

Vampire Survivors-like türünü kendi dokunuşlarıyla renklendirme amacı güden bir yapım. Şöyle ki; düşmanlar otomatik kendi kendilerine gelmiyorlar, haritada ilerledikçe hücreleri kendimiz açıyoruz ve düşmanlar bu açtığımız hücrelerden çıkıyor. Bu önemli bir detay çünkü ciddi bir stratejik derinlik katıyor olaya. Düşmanlar zaman içinde geliştikleri için yavaş yavaş hiç düşman açmadan ilerleyeyim de dememelisiniz, çok fazla düşman açıp kendinizi içinden çıkılamaz bir durumda da bulmamalısınız. Türde farklı bir tat arayanlara.

- Erken erişimde

Thrust Issues

Çok az sayıda insanın kaldığı bir gelecekte geçen, açık dünya bir aksiyon oyunu. Aşırı havalı hava araçları kontrol ederek savaşlara giriyoruz ve oyunun her santiminden belli olduğu üzere fizik motoru çok ön planda. Farklı farklı araçlar ve bu araçları modifiye etme olanakları da var elbette ki. Kesinlikle ilk bakışta dikkat çeken oyunlardan. Daha çıkışına 1-2 yıl daha varmış ama topladığı ilgi göz önünde bulundurulursa beklentiler de hayli yüksek Thrust Issues’a dair.

Together in Between

İki kişilik bir co-op bulmaca oyunu. Karakterin biri siyah öteki beyaz temaya sahip. Oyuncuların ikisi de aynı yerdeler ama farklı boyutlardalar ve birbirleriyle iletişime geçerek önlerindeki engelleri aşmaya, onları oraya hapseden büyücüden kurtulmaya çalışıyorlar. Son derece özgün renk kullanımıyla ilgi çeken bir yapım. Kısa süre içinde demosunu deneme şansımız olacakmış.

Toy Shire

Sizi bilmem ama koca koca evlerin içerisinde minik minik oyuncakları yönettiğimiz oyunlar hep özellikle ilgimi çekmiştir. Kule savunma türündeki Toy Shire da anında “üf şahane duruyor” tepkisi verdiren bir oyun oldu. Farklı farklı türden oyuncak kulelerimizi dikip, oyuncak askerlerimizi de alana serpiştirip, düşman akınlarında hayatta kalmaya çalıştığımız, şirin ötesi bir kule savunma oyunu yani özet olarak.

- Demosu var

Unfortunate Tales of Violet

Büyücü temalı bir aksiyon-macara oyunu. Ana mekaniği büyülerimizi direkt çizerek yapmak üzerine kurulu. Dünyada kalan son cadıyız ve kimse bize bir şey öğretmediği için bir büyü patlatıyoruz ve dünyadaki bütün dengeleri mahvediyoruz. Amacımız dengeyi yeniden kurmak. Karakterimizin tasarımı çok şeker ve fareyi fışt fışt diye çeşitli şekillerde sallayarak büyü yapması da bayağı tatlı duruyor. Ekip 2 kişilik olduğu için ve oyun çok da minik olmadığı için biraz yavaş ilerliyormuş, çıkışına daha var.

Void Rush

Çat diye açıp oynayabileceğiniz, mantığı basit ama kendisi çok da basit olmayan bir aksiyon-roguelike. Siz ve rakibiniz 9 kareli bir alandasınız ve normal-güçlü saldırılar, saldırı yansıtmalar ve yetenekler kullanarak birbirinizi haklamaya çalışıyorsunuz. Sürekli hareket hâlinde olmak ve doğru yere hareketlenmek, saldırıları ve yetenekleri doğru zamanlamayla kullanmak çok önemli. Hem tek kişilik hem de çok oyunculu olacakmış bu arada. Alışma süreci kısa olduğu için fuarda en çok oynadığımız oyun oldu belki de. Tavsiyedir.

Warleague

Hikâye ağırlıklı, RYO elementleri de bulunan, üçüncü şahıstan oynanan bir aksiyon oyunu. Hapsolduğu zindandan çıkmaya çalışan ve bu sırada birçok farklı karakterle tanışan, zamanla ekipmanlar bulan ve yeteneklerini geliştiren bir başkarakterimiz var. Öncelikli olarak mobil platformlar düşünülüyormuş ve hatta bir de yanında kutulu masaüstü oyunu çıkarma planları da varmış, o da bu ay içinde Kickstarter’da şansını deneyecek.

GİST 2023'ten Enstantaneler

YORUMLAR
Parolamı Unuttum