Advertisement

GTA VI Düşündüğünüz Kadar Uzakta Değil

Peki bu sefer neredeyiz?

 

Herkesin ama -istisnası çok az olmak üzere- herkesin merakla beklediği GTA VI aslında düşündüğümüz kadar da geç gelmeyebilir...

 

Hatırlarsanız bir-iki ay evvel Rockstar cephesinden şöyle bir açıklama gelmişti:

"GTA VI üzerinde çalışıyoruz ve elimizde 45 senemize yetecek fikir ve materyal var. Bildiğiniz üzere her şey fikirle başlıyor. İlk soru ise: 'Oyun nerede geçecek?' şeklinde oluyor tabi ki... Los Angeles'ta mı, Miami'de mi, yoksa New York'ta mı olduğunuz görevleri belirliyor. Harita ve hikâye beraber şekilleniyor..."

Peki GTA VI'yı görmek için çok fazla bekleyecek miyiz? Açıkçası PC'ye geç çıkmasıyla halen süre gelen GTA heyecanı biraz düzgün düşünmemizi engelliyor gibi... Oyunun ilk olarak Haziran 2011'de duyurulduğunu ve PS3 & Xbox 360 için Eylül 2013'te çıktığını düşünürsek yeni GTA'nın duyurulması için yıllarca beklememiz gerekmeyecek kanımca...

Bunu düşündüren iki şey var;

1. Mevcut konsol neslinin bir evvelki nesillerden daha uzun ömürlü olacağını düşünürsek, Rockstar'ın bu nesil için en azından bir GTA daha geliştireceği kesin.

2. Rockstar'ın Red Dead Redemption ve Bully gibi, devamı uzun zamandır beklenen oyunları da var. Ancak 'aynı zamanda sadece tek bir oyun geliştirme' politikaları her ne kadar kulağa hoş gelse de, Take Two da nihayetinde para kazanma odaklı bir şirket ve GTA serisinin nasıl bir devasa para kaynağı olduğu da malumunuz... Araya bir Red Dead Redemption 2 sıkıştırma olasılıkları bulunsa da, Rockstar'ın bunca süredir GTA V'e hikaye odaklı bir DLC 'ihtimali üzerine' bile konuşmaması kafaları karıştırıyor.

---

İşin eğlenceli kısmına gelelim ve GTA hakkında biraz kafa patlatalım... GTA V'i PS3'e takıp Franklin'in kontrolü ilk olarak elime geçtiğinde şunu söylemiştim: "Nesilleri oyunlar belirliyor, konsollar değil. İşte bu 'yeni nesil' bir oyun... Rockstar'ın PS3 ve Xbox 360'ın halen neler yapabileceği üzerine gösterdikleri inanılmazdı. Evet, oyun PS4 ve Xbox One'a bayağı elden geçerek geldi ama bu iki konsolun sunabileceği animasyon çeşitliliği, saniye başına yapabildiği işlem sayısı gibi GTA'yı baştan sona değiştirebilecek şeylerle ilgili bir çalışma yapılmamıştı.

Xbox One ve PS4'te bir GTA VI nasıl olurdu? İki maddede tartışalım:

1. Oyun Nerede Geçecek?

Rockstar kanadından gelen ve ikinci paragrafa iliştirdiğim açıklamayı göze alırsak, bu nesilde Rockstar'ın Los Angeles ve New York'tan artık vazgeçeceğini düşünüyorum. Hatta biraz büyük konuşayım: GTA VI ya Amerika'da geçmeyecek ya da tıpkı San Andreas'taki gibi birden fazla şehir olan bir eyalette geçecek.

Eğer Amerika içinde geçerse Rockstar'ın artık yüzü eskimeye başlayan L.A ve New York yerine yeni bir eyalete yönelmesi çok mümkün. Coğrafi yapısı sebebi ile Washington, oyunun yapısına uyguluğu ile de Florida uygun geliyor (Oyuncuların Vice City hasreti de malum.) GTA V'teki Trevor bölümleri ve bir kısmının geçtiği taşra da Texas ihtimali olabilir mi diye düşündürüyor.

Peki ya Amerika olmazsa? Bu durumda iki ihtimal var; Avrupa, Tokyo, Dubai ve Rio de Janeiro... Rio hususunda, Max Payne 3'ün bu konuda kendileri için bir tecrübe olduğunu ve oyuncuları hafiften yokladıklarını düşünüyorum. Keza Rio'nun hem eğlenceli, hem de o ciddi ve suça meyilli yapısı da GTA'ya cuk oturuyor. Keza Tokyo da Sleeping Dogs ve Yakuza örneklerinde gördüğümüz üzere açık dünya aksiyona çok uygun şehirler...


Avrupa'da ise ihtimaller çok çeşitli: Londra, Paris ve Amsterdam... Hatta belki de bir kaçı birden... Bunların arasından bir tek oyunun son yıllarda yakaladığı Eğlence / Ciddiyet dengesine uymayan Londra'yı çıkarabilirim. Kalan şehirlerde geçen herhangi bir GTA oyunu ayıla bayıla oynanır. Çünkü hepsinin kendine has bir kültürel yapısı var ve Rockstar'ın bu öğeleri oyuna muhteşem yetireceğini düşünüyorum.

2. Daha Fazla Ne Yapılabilir ki?

Aslında GTA V serisinin bana göre yapabileceği en büyük devrim onca içine girilemeyen, ziyaret edilemeyen, dışardan lambası yansa da içinde neler olup bittiğine dair hiçbir dahilimizin olmadığı yapıların içlerine girebilmek olacaktır. GTA V'in bu konuda büyük bir atılım içermeyen son GTA olduğunu düşünüyorum. Nitekim artık oyunun sınırlarını zorlaması değil, yeni kapılar açması gerekecek. Bu bağlamda bir önceki maddede yaptığım tahminlere ek olarak; oyunun nicelik olarak değil de nitelik olarak büyük bir oyun alanı sunacağını beklemek mümkün...

Ayrıca daha kısa yükleme süresi, şehir içinde yapılabilecek daha fazla aktivite, sadece son bölümde yaptıklarımızla değil oyuna da yedirilmiş daha interaktif hikâye... İhtimallerin sınırı ve ucu bucağı yok. 

--

Elbette tüm bunlar sadece tahmin yahut varsayım... Rockstar kafasına ne eserse, metaya çok da bağlı kalmadan yapmayı seven bir firma... GTA VI yazı boyunca sıraladığımız tahminlerden tamamı ile bağımsız bir oyun da olabilir ama tek bir gerçek var ki; Rockstar yine çok güzel, çok özel bir oyun yapacaktır.

Yazı içinde değinemediğimiz ve aklınıza gelen GTA VI ihtimallerini yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz...

YORUMLAR
Parolamı Unuttum