Birazdan sizlere tanıtacağım If the Moon Were Only 1 Pixel(Eğer Ay Sadece 1 Piksel Olsaydı) adlı bu enteresan çalışma çok yeni bir şey değil aslında; hatta kendisiyle daha önceden haşır neşir olmuş, orasını burasını bol bol kurcalamış olabilirsiniz bile (Vallahi olmadık desenize olm! Bu yaşlı adama merhamet edin azıcık.)
Josh Worth’ün geçen yılın ortalarında, 5 yaşındaki kızına evrenin enginliğini, gezegenlerin arasındaki mesafeyi ve büyüklüklerini anlatmak için koyulduğu bir proje If the Moon Were Only 1 Pixel. Üstelik tek yapmanız gereken sayfaya girmek ve farenizin tekerleğini aşağı doğru kaydırmak. Önce tüm haşmeti ve büyüklüğüyle Güneş karşılıyor bizleri. Ayın sadece 1 piksel, yani ufacık beyaz bir nokta olarak temsil edildiğini düşündüğünüzde kendisinin ne kadar devasa olduğunu iyice idrak ediyorsunuz.
Ardından dilerseniz ekranı kaydırarak dilerseniz de sağ alt köşedeki “ışık hızı” butonuna tıklayarak güneş sistemimizdeki bir sonraki gezegene doğru yola çıkıyorsunuz. Işık hızı tam bir şaka gibi… Gerçekten… Uzay Yolu tarzı dizilerde bizi hep yemişler meğer de haberimiz yokmuş. Ama ekranın hemen altında değişen rakamlara dikkat edin. Bu sayı ne kadar yol aldığımızı gösteriyor. Eğer yanındaki minik oka basarsanız aynı değeri kilometre, otobüs, mavi balina, hatta Çin Seddi cinsinden bile alabiliyorsunuz!
Işık hızının sıkıcılığına dayanamaz hâle geldiğinizde de (bu cümleyi de mi kuracaktım dostlar?) ekranın üst köşesindeki simgelere tıklayarak gezegenlerarası hızlı geçişe başlayabilirsiniz. Tabii aradaki yazıları kaçırmış oluyorsunuz öyle yapınca da.
If the Moon Were Only 1 Pixel’e buradan ulaşabilir, tasarımcısının deyimiyle “Sıkıcı Derece İsabetli Bir Güneş Sistemi Modeli”ne bakarak evrende “ne büyük” bir yer kapladığınızı kara kara düşünebilirsiniz.
Unutmadan ekleyelim, sağ üst köşedeki minik dünya işaretine tıklayarak Türkçe’yi (Emir Tunçyürek’e çevirisi için teşekkürler) seçme imkânınız da var.