Rockstar'dan Yasaklamayla İlgili Açıklama Geldi! - GTA V'in Mod Kiti Geri Gelebilir!

Rockstar ve Take-Two, oyunun tek kişilik modunda mod kullanımına kağıt üzerinde izin vermeyecek fakat göz yumacak!

Rockstar'ın, daha doğrusu Take-Two'nun GTA V'in mod kitini yasaklaması ile ayaklanan ve hem imza kampanyası hem de Steam incelemelerinde verilen düşük puanlarla tepkilerini gösteren oyuncular mutlu sona ulaşacaklar gibi!

Gibi diyorum, çünkü Rockstar'dan bugün itibari ile konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamayı okuduğumda bir yandan "geri vites" diyesim geliyor, fakat bir yandan da değil. Açıklamada özet olarak Take-Two ile konuştuk, zaten yasaklama işi onların başının altından çıktı, mod işinin de single player/tek kişilik modda kullanılmasını kabul ettirdik deniyor. Fakat sonlara doğru açık açık "Take-Two bu kararından istediği zaman cayma hakkına sahiptir. Bu açıklama ile herhangi bir üçüncü parti programın kullanılmasına da izin verilmemiştir diye not düşülmüş.

modlamasi-en-kolay-15-oyun-haber-ici

"Rockstar Games, hayranlarının sağduyulu olarak sergiledikleri yaratıcılığa inanıyor ve içerik üretenlerin de oyunlarımıza olan tutkularını göstermelerini istiyor. Take-Two ile yapılan görüşmeler sonrasında Take-Two, üçüncü parti projelerin Rockstar'ın tek kişilik PC oyunlarında reklam yapmadan ve fikri mülke saygı duyularak kullanılması konusunda yasal işlem başlatmamayı kabul etti. Bu karar (1) multiplayer ve çevirim için servisleri, (2) araç, dosya, kütüphane gibi multiplayer ve çevirim içi servislere etki edecek bileşenleri, (3) projeye Rockstar'ın dahi olsa başka oyunlara ait şeylerin eklenmesini ve projede kullanılmasını kapsamamaktadır. Bu bir lisans ya da herhangi bir üçüncü parti projenin kullanılmasını onaylama/destekleme değildir, yetki verilmemektedir. Take-Two herhangi bir üçüncü parti projeye karşı çıkma ve bu açıklamayı istediği zaman kaldırma hakkını saklı tutmaktadır."

gta-big-2

Yani benim anladığım (eğer yanlış anlamıyorsam) şu: Rockstar, oyuncuların ciddi tepki göstermesinden sonra Take-Two ile masaya oturup işi çok da taviz vermeden tatlıya bağlamak istemiş. Mod kullanımının oyunun tek kişilik modunda kullanılmasına ses çıkartmayacaklarını, fakat fikri mülke zarar verilmesi, oyundan bilgi aşırılması ve dosyaların izinsiz olarak kullanılması/taşınması gibi durumlarda da yaptırım yaparız demişler.

Açıklamada herhangi bir programın adı verilmemiş, ayrıca ipler hala bizim elimizde diye hissettirmek de istenilmiş. Ayrıca Rockstar üstü kapalı da olsa "Bize kızmayın. Take-Two'nun işleri bunlar, bizim değil." demiş.

Rockstar'ın bu konuda en azından bir adım atması güzel, fakat bu adım oyuncularla aralarını düzeltir mi bilemiyorum. En azından kısa vadede pek sanmıyorum, çünkü bir çok Rockstar hayranı hem çok kızgın, hem de ihanete uğramış gibi hissediyor.

Bu arada GTA V'in mod kitinin yasaklanması konusunda yakın zamanda bir açıklama da GTAForums'tan geldi. Açıklamada yasaklama işinin asıl darbeyi oyunculara ve içerik üreticilerine vurduğu; bu işin ardında aslında yayımlanmamış oyun içeriklerinin sızdırılmasının önüne geçme arzusu ve hack kullanan/satan/yayımlayanlar hakkında yapılacak araştırmaların daha aza indirilmesi olduğu vurgulanıyor.

gta-big-3

Rockstar ve (ya da özellikle) Take-Two'nun mod kitini yasaklamasının ardında sadece 'mod kiti ile oyunun multiplayer moduna zarar veriliyor' düşüncesinin yattığını sanmıyorum. Eğer hack işine girenleri temizlemeye ya da engel olmaya bu kadar istekli olsalardı bunu çoktan yaparlardı. Ki, GTA Online'da vakit geçirenler bu söylediklerime katılıyorlardır. Bu yüzden GTAForums'tan yapılan açıklamadaki 'tek sebep, hatta asıl sebep bu değil' denmesi oldukça mantıklı geliyor. Özellikle Red Dead Redemption 2'nin de yolda olduğunu düşündüğümüzde...

Sonuç olarak Take-Two ve Rockstar hala üçüncü parti programların kullanılmasını istemiyor, fakat GTA V'in tek kişilik modunda mod kullanılmasına da ses çıkartmayacaklar gibi gözüküyor.

Ne diyorsunuz Oyungezeler, Rockstar ve Take-Two kırdığı kalpleri geri kazanabilecek mi? Bu yasaklama işinin ardında yatan farklı sebepler olabilir mi?

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum